Dikļos gatavojas Pirmo dziedāšanas svētku 150 gadu jubilejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Seši vīru kori ar 120 dziedātājiem – tāds ir Dziesmu svētku sākums pirms 149 gadiem Dikļos, kad mācītājs Juris Neikens apkaimes latviešus aicina pulcēties kopīgiem Dziedāšanas svētkiem. Nākošā gada vasarā notikumam, kas pārauga Dziesmu svētku tradīcijā, apritēs 150 gadi.

Kocēnu novada Dikļos jau ir sākusies gatavošanās šai jubilejai. Kā uzsver Dziesmu svētku galvenais režisors Uģis Brikmanis, kas gatavo arī šo jubileju, tad pirmo dziedāšanas svētku pasākumam ir jābūt arī kā atskaites punktam, kādus mēs vēlamies turpmāk redzēt lielos Dziesmu svētkus.

Dikļu baznīcā mācītājs Arnis Bušs ievētīja Pirmo dziedāšanas svētku atjaunoto karogu. Simboliski tas ir sākums ceļam uz nākošā gada jubileju.

Savukārt Neikenkalnā ar dziesmām un novada pašdarbības kolektīvu talku nojaukta vecā estrāde, lai jau šovasar taptu jauna, būtībā Latvijā vēl nebijis projekts – dabas koncertzāle.

Jauno estrādi jeb dabas koncertzāli veidos arhitekts Uģis Šēnbergs. Neikenkalnā varēs noritēt lieli koru koncerti ar aptuveni 2000 dziedātājiem, brīvdabas izrādes: „Mēs izmantojam vietas dabisko akustiku no nogāzēm, kas atstaro skaņu, katrs koks…”

Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis domā, ka šī varētu kļūt par nozīmīgu kultūras vietu ne vien Dikļu, bet arī Vidzemes un Latvijas kontekstā: „Pat Eiropā mūzikas vēsturē māca, ka Pirmie dziedāšanas svētki notikuši Dikļos, nākošgad ārzemnieki arī sajutīs, ka te ir kaut kas īpašs.”

Paralēli jaunās brīvdabas koncertzāles būvniecībai sācies arī darbs, lai sagatavotos pirmo dziedāšanas svētku jubilejas norisei. Režisoram Uģm Brikmanim redzējums nākošā gada norisēm Dikļos ir ar domu, lai tas būtu kā atskaites punkts.

„Septiņas paaudzes, kas izgājušas cauri šim procesam, ir nosargājušas Dziesmu svētkus, attīstījušas, pilnveidojušas, tagad jautājums – kur un kā iet tālāk. Negribētos, lai dižkoncerts te izvērstos par piemiņas pasākumu. Es gribētu saukt uz atjaunotni – lai nāk komponisti ar jaunām idejām, lai nāk dziedātāji, kas prastu dziedāt bez nošu grāmatiņām, lai atdzimst no jauna atziņa par dziedāšanu kā par garīgu spēku.”

Pirmo dziedāšanas svētku jubileju Dikļos atzīmēs nākošā gada Vasarsvētkos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti