Dikļos ar sadziedāšanos iesvēta pirmo Dziedāšanas svētku atjaunoto karogu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pavisam nedaudz vairs atlicis līdz lielajiem Dziesmu un deju svētkiem. Bet nākošgad Dziesmu svētkiem būs savā ziņā jubileja, jo apritēs 150 gadi kopš pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos. Jubilejas ieskandināšana Dikļos sāksies jau šodien ar atjaunotā pirmo Dziedāšanas svētku karoga iesvētīšanu un Kocēnu novada pašdarbības kolektīvu sadziedāšanos Neikena kalnā.

Dikļos tā jau ir tradīcija - ik gadu Vasarsvētkos, tātad tieši tajā dienā, kad notika pirmie Dziedāšanas svētki, rīkot koru sadziedāšanos. Bet, ieskandinot svētku 150 gadu jubileju, sadziedāšanās Neikena kalnā būs arī šodien. Dikļos Dziedāšanas svētku tradīciju aizsāk mācītājs Juris Neikens. Kā stāsta Dikļu dziesmu svētku ekspozīcijas vadītāja Inita Hiholovska, tad tajā laikā tā ir uzdrīkstēšanās, jo vēl tikai pamazām sākas latviešu kā tautas pašapziņas veidošanās.

„Būtībā iezīmējas šis jaunlatviešu laiks, tie ir pirmie asniņi. Vēl ir tikai pirmie aizsākumi latviešu literatūrā un parādās lielākā skaitā jaunieši, kas studē. Tā ir liela uzdrošināšanās, jo nav neviena, kas to ceļu būtu gājis un parādījis,” saka Hiholovska.

Latviešiem tobrīd vēl nav nedz savu tādu īstu kora dziesmu, nedz arī daudzbalsīgas un kolektīvas dziedāšanas tradīcijas. Neikena biogrāfijas pētnieki secina, ka šis mudinājums dziedāšanai visdrīzāk ir rosinājums sanākt kopā un stiprināt pašapziņu. „Viņš runā ar zemnieku puišiem Ārciema baznīcā, draudzes namā, dzirdēdams atsaucību, izauklē šo domu. Dziesmu svētku tradīcija ir būtiska, viņš rīko līdzīgus svētkus arī Matīšos, Rūjienā, tad iesētā sēkla nes augļus arī citviet, līdz izaug līdz Vispārējiem dziesmu svētkiem,” stāsta Hiholovska.

Un tā pirms 149 gadiem Vasarsvētku rītā no tuvākas un tālākas apkaimes dziedātāji pulcējas Dikļos. Diena izvēršas jauka, saulaina, ierodas seši vīru kori no Limbažiem, Lielsalacas, Mazsalacas, Straupes un paši diklieši – kopskaitā ap 120 vīru. Tam laikam tas ir iespaidīgs skaitlis. Šie svētki 1864.gadā visos izraisīja lielu sajūsmu un jau nākošajos gados notika Dziesmu svētki Rūjienā un Bauņos, līdz izauga līdz pat pirmajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Rīgā 1873. gadā.

Gaidot jubileju, Dikļos top jauna dziesmu svētku ekspozīcija, kas būs izvietota arī jaunās telpās. Un nākošgad, tāpat kā toreiz pirms 150 gadiem, Vasarsvētkos, būs koru kopdziedāšana. Šim nolūkam, kā stāsta kultūras nama direktore Ina Krēsliņa, taps jauna estrāde, bet vecā simboliski šovakar ar talcinieku palīdzību tiks nojaukta. Vecās estrādes vietā būs jauna, un kā sola tās veidotāji, tad būtībā tā būs dabas koncertzāle, kurā varētu arī turpmāk notikt lieli koru koncerti.

„Mēs ar dziedātāju rokām simboliski izņemsim pirmo dēli no vecās estrādes. Protams, par jauno vēl ir arhitektu ieceres, lai varētu pulcināt lielāku skaitu dziedātāju.”

Šodien Dikļos Neikenkalnā tātad būs gan talka, gan sadziedāšanās, gan arī Dikļu baznīcā tiks iesvētīts pirmo Dziedāšanas svētku atjaunotais karogs. Pēc tam Kocēnu novada pašdarbības kolektīvu sadziedāšanās un Jāņu ielīgošana turpināsies Zilajā kalnā līdz pat rīta gaismai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti