Dienesti ir gatavi Dziesmu svētkiem; dalībniekiem un skatītājiem jāizturas atbildīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dziesmu svētkos būtiska loma atvēlēta drošībai, par kuru rūpēsies gan mediķi, gan policija, gan arī glābēji. Dalībniekus un arī apmeklētājus svētku pasākumos aicina arī pašiem novērtēt savu veselības stāvokli, ievērot sabiedrisko kārtību, pieskatīt savas mantas, kā arī mazākos bērnus, lai tie nepazustu.

Uz Dziesmu svētku pasākumiem pārdotas jau vairāk kā 78 tūkstoši biļešu, bet dalībnieku skaits pārsniedz 40 tūkstošus.

Rīgā nākamnedēļ ieradīsies 25 tūkstoši dziesmu svētku dalībnieku no Latvijas reģioniem, un jau svētdien 420 Latvijas vietās dienas vidū pacels oficiālos svētku karogus, atklājot svētku laiku. Tāpat rīkotāji aicina visā valstī pašvaldībām izkārt arī valsts karogus 7. jūlijā, lai Dziesmu svētki kļūtu par valsts svētkiem.

„Kopumā šajos svētkos piedalās vairāk nekā 40 tūkstoši dalībnieku no visas pasaules. Jaunākā dalībniece ir sešus mēnešus veca meitenīte, kura kopā ar mammu piedalās tautas tērpu skatē, savukārt vecākais dalībnieks ir goda virsdiriģents Roberts Zuika, kam ir 100 gadi. Minimālais skatītāju skaits ir 200 tūkstoši, bet varētu būt līdz 400 tūkstošim,'' stāsta Latvijas nacionālās kultūras centra vadītāja Dace Melbārde.

Kopējais svētku budžets ir 3, 7 miljoni latu un dalībnieku izmitināšana un ēdināšana valstij izmaksās miljonu latu. Ņemot vērā lielo dalībnieku un apmeklētāju skaitu, svarīgi ir daudzie drošības pasākumi un pašu dalībnieku zināšanas. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis stāsta, ka izstrādāts sabiedriskās kārtības plāns attiecībā uz satiksmi, drošību un lielo gala koncertu apsargāšanu. Tāpat dalībniekus uzraudzīs arī ārpus pasākuma vietām.

„Prakse rāda, ka vakara stundās ir vēlme kaut kur doties, meklēt piedzīvojumus… Mēs aicinām atturēties no alkohola lietošanas sabiedriskās vietās, Valsts policija tam sekos. Protams, dalībniekiem visur jābūt klāt Dziesmu svētku dalībnieku kartēm,” atgādina Ķuzis.

Vēl viena no biežākajām problēmām ir noklīduši bērni, kuru ģimenes ir grūti atrast lielajā pūlī, tādēļ aicina vecākus jau iepriekš savām atvasēm kabatā ielikt kādu zīmīti ar telefona numuru. Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietniece Renāte Pupele atgādināja dalībniekiem pašiem rūpēties par veselību un hroniskajiem slimniekiem paņemt pastāvīgi lietojamās zāles, jo ātrās palīdzības mediķi receptes nevar izrakstīt:

„Gribu aicināt dalībniekus būt apdomīgiem – ja sajūt kaut mazākās veselības problēmas, griezties tuvākajā medicīnas punktā un pārbaudīt, teiksim, spiedienu, lai pārliecinātos, vai varēs kāpt uz skatuves un lielo slodzi izturēt.”

Lai svētku pasākumus neizbojātu negaidīti laika apstākļi, sabiedrisko mediju ziņu portālā lsm.lv meteorologs Toms Bricis ik rītu sagatavos prognozi katram svētku pasākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti