Deju lieluzveduma papildkoncerta Dziesmu svētkos nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dziesmu svētkos deju lieluzveduma papildkoncerta nebūs – tādu gala lēmumu piektdien, 23.martā, pieņēmusi Dziesmu svētku Rīcības komiteja, apstiprinot Mākslinieciskās padomes jau pagājušajā nedēļā pausto nostāju.

Rīcības komitejas priekšsēdētāja, kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) norādīja, ka Mākslinieciskā padome iepriekš vienbalsīgi noraidījusi šo ideju, un Rīcības komiteja uzticas svētku māksliniecisko vadītāju spriedumam un pieredzei, ka vēl viens deju uzveduma „Māras zeme” koncerts nav atbalstāms trīs iemeslu dēļ.

Dace Melbārde: Deju papildkoncerta nebūs
00:00 / 00:36
Lejuplādēt
„Pirmkārt, dejotājiem šajos svētkos ir ļoti noslogota kārtība. Ir trīs lielās programmas, kas ir par vienu vairāk nekā 2013.gadā. Tādēļ noslodze ir ļoti dažāda. Kādam tā varbūt ir mazāka un var šķist, ka ir iespējams nodejot vēl papildu koncertu, bet Mākslinieciskā padome, kas atbild par šo procesu, uzskata, ka tas nav iespējams, un Rīcības komiteja to respektē,” skaidroja ministre.

“Otrkārt, 25% deju svētku dalībnieku ir nepilngadīgi, bet 3000 ir seniori, kuru noslodze mums arī jāņem vērā. Trešais būtiskais arguments no Mākslinieciskās padomes ir tehniski mākslinieciskā kvalitāte – padome uzskata, ka, ja dalībnieki tiek pārmērīgi noslogoti, viņi nevar šo māksliniecisko kvalitāti nodrošināt,” norādīja ministre.

KONTEKSTS:

 Šogad publiskā tirdzniecībā bija par 62% vairāk Dziesmu un deju svētku biļešu nekā iepriekšējos svētkos, tomēr pieprasījums pēc tām arī šoreiz vairāk nekā 10 reizes pārsniedza piedāvājumu.  Vairumu biļešu izķēra jau 3.martā - pirmajā tirdzniecības dienā. 

 Reaģējot uz lielo skatītāju interesi, sociālajos tīklos jau tajā pašā dienā virkne pašu dejotāju izteica gatavību dejot papildkoncertu, ja vien Nacionālais kultūras centrs uzņemtos to rīkot. Piemēram, Rēzeknes deju apriņķa virsvadītājs Ilmārs Dreļs Latvijas Televīzijai teica, ka dejotāji pret to neiebilstu.

Svētku rīkotāji šādu iespēju uzreiz nenoraidīja, tomēr uzsvēra, ka pirms lēmuma pieņemšanas viņiem rūpīgi jāizvērtē dejotāju noslodze, iespējas, kā arī koncerta iespējamais norises laiks.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks Rīgā no 2018.gada 30.jūnija līdz 8.jūlijam. Kārtējie Dziesmu un deju svētki norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti