Panorāma

Latvijai pārmet cilvēktiesību neievērošanu

Panorāma

Aukstuma mīļu rekordpelde

Dejotāji protestē pret svētku repertuāru

Dejotāji protestē pret Deju svētku repertuāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ja nebūtu mūsu, nebūtu arī  Deju svētku, un nebūtu vajadzīgi ne deju virsvadītāji, ne režisori, tā vēstulē Valsts prezidentam raksta vairāki simti dejotāju no visas Latvijas, paužot bažas par gaidāmo Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētku repertuāru.

Lielākais notikums daudzu tūkstošu Latvijas dejotāju saimei ir Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc daudzi vispār dejo. Taču nākamgad gaidāmie Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētki daudziem  dalībniekiem radījuši bažas  par  mākslinieciskās komandas attieksmi un svētku repertuāru.

„Bažas par to, ka tiek piedāvātas dejas, kas radītas pēdējā brīdī,” saka  Salaspils vidējās paaudzes deju kolektīva ”Ūsas” vadītāja Brigita Čikste.

2018. gada Deju svētkiem Daugavas stadionā tiek gatavota  īpaša, līdz šim vēl nepieredzēta deju izrāde “Māras zeme”. Tas būs stāsts par Latviju, sākot jau no 12. gadsimta.  Dejotāji iebilst pret divām horeogrāfijām -  “Dievs, sargi Dzimteni”  un “Dod mums spēku, dod mums laiku”.  Uzveduma dalībnieki uzskata, ka abām dejām ir jānoskaņo dejotāji un skatītāji patriotiskai dzimtenes mīlestībai un aizstāvībai, taču tajās neesot nevienas oriģinālas latviskas kustības.

„Es nesauktu to par horeogrāfiju,” secina dejotājs Donāts Doniks, viņam piebalso Čikste: „Izdzirdot pirmos akordus, gribas tikai maršēt.”

Deju lieluzveduma “Māras zeme” mākslinieciskais vadītājs un horeogrāfs Jānis Ērglis pārmetumus noraida, sakot, ka līdz šim par abām minētajām dejām  saņemtas ļoti pozitīvas atsauksmes, nevis jaustas asociācijas ar padomju laikiem.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte uzsver, ka deju svētku programma taps līdz oktobrim un dejotāju vēlmes tiks uzklausītas:

„Pretrunas vienmēr ir bijušas, taču arī vienmēr tikušas atrisinātas, un mūsu lieluzvedumi līdz šim bijuši mūsu veiksmes stāsts.”

Tikmēr dejotāji savas bažas nolēmuši izteikt vēstulē Valsts prezidentam un kultūras ministrei, atgādinot, ka deju svētki nav svētki kādai šaurai  ļaužu grupai, bet gan visas tautas svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti