Stāsti

Dziedātāju trūkuma dēļ kori spiesti izmantot izpalīgus

Stāsti

Pie mola atrasto kuģa vraku varētu pārvietot uz Daugavgrīvas cietoksni

Svētku nedēļā pie Daugavas stadiona izveidota pop-up bērnu māja

Dejotājas mazuļus aprūpē pop-up «štābiņā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziesmu un deju svētkos dalībnieki savus pirmsskolas vecuma bērnus mēģinājumu vietās šoreiz ievest nedrīkst drošības apsvērumu dēļ. Taču vecāki, kam ir mazi bērni un pārliecība, ka tas nav šķērslis dalībai svētkos, tomēr atraduši paši savu risinājumu – svētku nedēļā pie dejotāju stadiona izveidota tā sauktā pop-up "Bērnu māja".

Mājīgas plašas istabas - tās ir studenšu korporācijas ''Gundega'' telpas, kas uz Dziesmu un deju svētku laiku aizlienētas tiem dejotājiem, kam noderētu silta un sausa vieta pavisam tuvu stadionam, kur starplaikā atskriet pabarot, samīļot vai pārtīt jaunākās atvases. Šoreiz dalībnieku pirmsskolas vecuma bērnus mēģinājumu vietās ievest nedrīkst drošības apsvērumu dēļ. Vairāk par pašu vecāku iniciatīvu stāsta, deju kopas ‘’Marmale’’ vadītāja Elīna Ķersele, kas arī saskārās ar problēmu:

''Sākotnējā doma bija tāda, ka tētis to bērnu atved, es atrodu klusu stūrīti Daugavas stadionā, izdaru to, kas darāms, un bērnu viņš aizved prom, Bet šajā situācijā sapratām, ka tas nebūs tik vienkārši. Turklāt pie Daugavas stadiona īsti nevar arī tagad novietot mašīnu, lai es pabarotu bērnu mašīnā. Tad mums bija tā laime vienoties ar studenšu korporāciju ''Gundega'', ka mēs drīkstam izmantot telpas uz svētku laiku. Tas nāca kā zibens no skaidrām debesīm, ka tad, ja es sev varu palīdzēt, tad varu palīdzēt vēl kādam dejotājam, kam ir tā pati problēma.''

Elīna Ķersele norāda - par to, ka bērnus nevarēs ņemt uz mēģinājumu, dalībnieki uzzinājuši vēlu, aptuveni 40 dienas pirms svētkiem.

Viedokļi sabiedrībā daloties – vieni saka, ka maziem bērniem svētku norises lielajās vietās nav ko darīt, citi saka, ka daudziem dalībniekiem bērnus nav kur likt, jo citus gadus, kad nebija dalībnieku elektroniskās reģistrācijas, tos varēja uz mirkli sastapt turpat mēģinājumā.

''Man pašai nav problēmas ne pabarot bērnu parkā, ne pārtīt autiņu pieturā. Taču es saprotu un redzu, kādi ir laika apstākļi pirmajās mēģinājuma dienās, un situācija tāpat ir diezgan stresa pilna, ja esi atbraucis no laukiem. Es zinu, ka daudzi emocionāli komentē, ka mēs esam mātītes un mums ir jāsēž mājās, bet šeit ir stāsts par tām dejotājām, kam bērns ir ap gadu vecs. Tas ir laiks, kad tev jau tas bērns ir pietiekami liels un tu sāc atgriezties arī sabiedrības dzīvē. Mēs visu laiku sabiedrībā runājam un stāstām sievietēm - lai tiktu vaļā no pēcdzemdību depresijas, ejiet cilvēkos, meklējiet lietas, kas iedvesmo un aizrauj. Daudzām sievietēm tieši dejošana ir tā viena lieta,'' skaidro Ķersele.

''Tā ir mana meitiņa - Evai ir gads un četri mēneši. Diezgan traki, ka mēs iekšā stadionā kopā netiekam uz mēģinājumu,'' - arī Evas mamma Zane mēģinājuma starplaikā no Daugavas stadiona atskrējusi uz pāris minūšu attālumā esošajām telpām jeb Dziesmu svētku bērnu štābiņu Pērnavas ielā. Zane ir no Ikšķiles un piebilst, ka meitai vēl nav aukles, nav arī radu, kas pieskatītu, jo šī visiem radiem tomēr ir darba nedēļa:

''Mēs ar vīru dalāmies, vīrs no agra rīta, kamēr es dejoju, pieskata bērnu, tad pa dienu mēs esam abas šeit ‘’bērnu štābiņā’’ un vakarā, kad vīrs beigs darbu, viņš atkal brauks pakaļ un paņems meitu. Ļoti jauki, ka mēs varam palikt šeit, jo visu dienu pavadīt svešā vietā, tas mazam bērnam arī ir stress, ja nav, kur piemesties, un te ir kaut kāda drošības sajūta.''

Satiktās dejotājas gan vienlaikus arī atzīst, ka doma par nepiedalīšanos tāda iemesla dēļ prātā pat neradās, jo arī bērnu mammām šie ir ļoti gaidīti svētki. Nedēļas sākumā pop-up bērnu mājas iespēju izmantoja ap 20 vecāku, kas ir svētku dalībnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti