Dienas ziņas

Rindas pie ārstiem pagarina neapzinīgi pacienti

Dienas ziņas

Dīkstāves pabalstus izmaksās decembra vidū

Cik gatavi ir dejotāji pārceltajiem svētkiem?

Cik gatavi ir dejotāji pārceltajiem skolēnu dziesmu un deju svētkiem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu zināms, ka vismaz līdz 6. decembrim nenotiks koru, deju kolektīvu un citu pulciņu klātienes nodarbības. Pašlaik nodarbības var notikt individuāli vai attālināti, tomēr tas būtiski ietekmēšot skolēnu, īpaši mazāko dejotāju, gatavību uz nākamo vasaru pārceltajiem Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Gatavošanos XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem pārtrauca arī pirmā ārkārtas situācijas ieviešana Covid-19 ierobežošanai martā.

Līdz ar jauno mācību gadu mēģinājumi atsākās, bet jau kopš oktobra vidus mēģinājumi var notikt tikai individuāli vai attālināti.

Desmit skolēnu deju kolektīvu vadītāja Madlēna Bratkus stāsta: ''Mēs satiekamies “Zoom”,  un atslēgas vārds ir “satikties”. “Zoom” iemācīties dejot – tā ir mana dziļa pārliecība – un sagatavoties, ja mēs runājam par Skolēnu dziesmu un deju svētkiem, nevar.

Mēs varam satikties, mēs varam uzturēt kolektīvo garu. Mēs arī pakustamies, bet priekšnesumu kopīgu noteikti nevar sagatavot.”

Dejotāji ir optimisti un ar nepacietību gaida uz 2021. gada vasaru pārceltos svētkus. Otrreizējā ārkārtas situācijas izsludināšana nozīmē, ka klātienes mēģinājumu nebūs vismaz līdz 6. decembrim, un kolektīvu vadītājus satrauc mazo dejotāju gatavība koncertiem.

Dobeles kultūras nama bērnu deju kolektīva ''Drellīši'' vadītāja Diāna Gavare norāda: “Ja mums būs pienācīgs laiks, lai mēs sagatavotos klātienē, es par saviem bērniem neuztraucos, jo mēs sagatavosimies gan tehniski, gan morāli. Ja notiks tā, ka mēs varam tikai mēnesi strādāt, un tiekamies kaut kad, tad... tad, es nemāku teikt.”

Madlēna Bratkus uzsver: “Pagājušā gada lielais darbiņš – gatavošanās pēc būtības nekur nav pazudusi.

Lielie dejotāji, kam ir pieredze, to var, bet ir pavisam cita situācija ar jaunāko klašu skolēniem.”

Pašlaik daudz neskaidrību arī par to, kur un kādā formātā notiks skolēnu dziesmu un deju svētki un kas notiks ar skatēm, ko daļa kolektīvu paspēja izdejot, bet daļa ne. Svētku izpilddirektore Agra Bērziņa skaidro, ka risinājumi tiekot meklēti, bet vairāk skaidrības būšot tikai maijā.

“Mēs plānojam pieticīgi mierīgus dziesmu svētkus. Tā, lai visi var izdarīt to, ko bērni ir apguvuši, gatavojoties šīs vasaras svētkiem un tad pavasara pusē atkārtojot. Mēs plānojam tādus mierīgus, atšķirīgus svētkus, kādus mēs neesam Latvijā piedzīvojuši,” norāda Bērziņa.

Visticamāk gan, ka visi dziedātāji un dejotāji šoreiz uz Rīgu nedosies, bet koncerti notikšot reģionos vai novadu centros.

Nepazaudēt saikni ar svētku dalībniekiem skatītājiem palīdzēšot mūsdienu tehnoloģijas un televīzijas.

KONTEKSTS:

Marta beigās, kad Latvijā tiek ieviesta ārkārtējā situācija Covid-19 dēļ, pieņemts lēmums XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus pārcelt uz nākamā gada vasaru – tie paredzēti 2021. gada 5.–11. jūlijā.

Valdībai būs jāizlemj par šogad nenotikušo XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi laikā līdz 2021. gada beigām, paredz Saeimas atbalstītie grozījumi Dziesmu un deju svētku likumā.

Novembrī Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti