Labrīt

SPECIĀLI no Igaunijas: NATO karavīri nepieciešamības gadījumā gatavi tūlītējai rīcībai

Labrīt

Patvēruma meklētāju spiediens uz Eiropu neatslābst

Ceļā uz dziesmu svētkiem: fināls no kinofilmas "Sprīdītis" Riharda Dubras apdarē

Ceļā uz Dziesmu svētkiem: Mācies dziedāt fināldziesmu no kinofilmas «Sprīdītis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kāpēc Dziesmu svētku repertuārā ir tik daudz nezināmu dziesmu? Šādu jautājumu droši vien savu reizi uzdevis ne viens vien klausītājs, sēžot Mežaparka Lielajā estrādē. Protams, pazīstamas dziesmas vienmēr ir patīkamāk klausīties, jo domas seko līdzi mūzikai. Tieši pēc gada jūlija sākumā sāksies Latvijas simtgades dziesmu svētki, tāpēc Latvijas Radio jau laikus aicina - iepazīsti Dziesmu svētku repertuāru un sagaidi svētkus kā īsts eksperts!

6.jūlijā iepazīstinām ar Riharda Dubras aranžēto kinofilmas „Sprīdītis” fināldziesmu, kuras autori ir Imants Kalniņš un Māra Zālīte.

„Šī tēma laikam ir dziedama visiem. To zina gan jauns, gan vecs, un katrs droši vien to kādreiz ir dungojis. Mūsu „zvaigžņu loka” koncepcijā tā ļoti labi iederas kā viena no saturiskajām un emocionālajām kulminācijām. Jo šajā brīdī pēc visiem koncerta pārdzīvojumiem mēs pa tādām skaistām, skaidrām, zvaigžņotām debesīm mēģināsim iet uz tām „zvaigžņu mājām”, Piena ceļu. Kāpēc Rihards Dubra? Viņš man ļoti labi palicis atmiņā no 2003.gada dziesmu svētku garīgās mūzikas koncerta, kur tika atskaņots viņa „Te Deum”. Tur tika izmantoti dažādi kori, dažādas vietas, dažādi instrumenti – ērģeles, zvani, saksofons… Bet šeit orķestra salikumā ir trompete, zvani, lielais tams un ērģeles, kuras spēlēs Iveta Apkalna," stāsta 2018.gada Dziesmu svētku noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns. "Kad es piezvanīju Dubram un jautāju, ko viņš par to domā, viņš tobrīd staigāja Liepājā gar jūru. Teicu – kā tu skaties uz tādu piedāvājumu, jo tā tēma jau ir ļoti folklorizējusies un daudzi varbūt vairs nezina, ka tas ir Imants Kalniņš. Un viņš man atbildēja, ka tā ir viņa mīļākā Kalniņa melodija. Un uz komponista darbu nebija ilgi jāgaida, viņš bija uz iedvesmas viļņa un jau pēc nedēļas radīja šo aranžiju."

"Viņš ir panācis paplašinājumu, neizpaliek aleatorika. Atsevišķas partijas ir gan bērnu, gan sieviešu, vīru un jauktajiem koriem. Viņš interesanti risina tēmas attīstību caur modulāciju un, kā saku, nereālu virmošanas sajūtu, kas aizvirmo mūs no vienas tonalitātes uz otru,” skaidro Klišāns.

Fināla dziesma no k/f “Sprīdītis”
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Riharda Dubras aranžēto Imanta Kalniņa melodiju no kinofilmas „Sprīdītis” izpilda ērģelnieks Jānis Pelše, trompetes solo Edgars Šubrovskis, perkusijas Uģis Krūskops; Rīgas Doma kora skolas audzēkņi Kristīnes Circenes vadībā, RTU apvienotais kopkoris, diriģents Gints Ceplenieks. Fragments no topošā kompaktdiska „RTU skan 155”.

Fināla dziesma no k/f “Sprīdītis”

Imants Kalniņš (1941)
Aranž.Rihards Dubra (1964)
Māra Zālīte (1952)

Virs galvas mūžīgs Piena Ceļš
Un mūžīgs ceļš zem kājām.
Tas ved uz zemi laimīgo
Un izrādās – uz mājām,
Kur zaļa zāle, tumša nakts
Kur migla rokām maigām,
Kur laimesbērnus meklējot,
Ik dienas Laime staigā.

 

Nošu fragmenti / Sprīdītis. Lejupielāde
Nošu fragmenti / Sprīdītis. Lejupielāde

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta kora dziesmu apkopojuma izdevums un pilns nošu komplekts pieejams "Musica Baltica" mājaslapā.

 

Iepazīsti arī citas 2018.gada dziesmu svētku dziesmas!

Latviešu tautasdziesma Jura Karlsona apdarē „Ūdens sauca, akmens vilka”

Pēteris Plakidis, Vizma Belševica „Tavas saknes tavā zemē”

Latviešu tautasdziesma Ilonas Rupaines apdarē sieviešu koriem „Jumja dziesma”

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti