Labrīt

Pabeigta Eiropas Savienības un Ukrainas asociācijas līguma ratifikācija

Labrīt

Trīs gadi kopš Ukrainas austrumos notrieca Malaizijas pasažieru lidmašīnu

Ceļā uz Dziesmu svētkiem: Mācies dziesmu "Esi sveicināta, saule!"

Ceļā uz Dziesmu svētkiem: Mācies dziedāt «Esi sveicināta, saule!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kāpēc Dziesmu svētku repertuārā ir tik daudz nezināmu dziesmu? Šādu jautājumu droši vien savu reizi uzdevis ne viens vien klausītājs, sēžot Mežaparka Lielajā estrādē. Protams, pazīstamas dziesmas vienmēr ir patīkamāk klausīties, jo domas seko līdzi mūzikai. Tieši pēc gada jūlija sākumā sāksies Latvijas simtgades dziesmu svētki, tāpēc Latvijas Radio jau laikus aicina - iepazīsti Dziesmu svētku repertuāru un sagaidi svētkus kā īsts eksperts!

Šodien aicinām uzzināt vairāk par Alfrēda Kalniņa kordziesmu ar Raiņa vārdiem „Esi sveicināta, saule!”.

„Alfrēda Kalniņa dziesma ar Raiņa vārdiem "Ave sol!" komponēta 1947. gadā, t. i., jau komponista mūža nogalē – 68 gadu vecumā. Tā ir viena no gaišākajām viņa mūzikas lappusēm, tāpat kā dziesmas literārais pirmavots pieder pie Raiņa gaišākajiem darbiem. Poēmu "Ave sol!" Rainis sācis sacerēt 1906. gadā, atrazdamies trimdā Šveicē (Kastaņolā). Priekšvārdā izdevuma "Dzīve un darbi. Kopoti raksti 3. sējums" (1925–1931) dzejnieks raksta: Pirmie sākumi šai saules dziesmai meklējami ne dienvidos, kur saules daudz, bet ziemeļos, kur pēc viņas ilgojas. Dzejnieks atzīst, ka poēma ievada viņa daiļradē jaunu periodu, kas atšķiras no iepriekš dominējošajām drūmajām noskaņām: [..]“gals” bija pārciests, kaut tikai politiskā ziņā, un vajadzēja nākt jaunam “sākumam” – esi sveicināta, saule!” Drīz tam sekoja arī dzeja “Sveika, brīvā Latvija!”" stāsta  muzikoloģe Baiba Jaunslaviete.

"Alfrēda Kalniņa dziesma ir krāšņa un, lai arī klausītājiem viegli uztverama, tomēr dziedātājiem nebūt ne vienkārša. Skaņuraksts ir polifons: katrai balsij ir sava melodiskā līnija, kas ir plaša diapazona un brīžam atgādina drīzāk instrumentālu, ne vokālu melodiju. Augstās grūtības pakāpes dēļ "Ave sol!" līdz šim nav skanējusi kopkora sniegumā vispārējos dziesmu svētkos. 2018. gada svētkos šo skaisto, bet komplicēto dziesmu atskaņos diriģentu koris," skaidro muzikoloģe.

Esi sveicināta, saule! Izpilda Valsts akadēmiskais koris „Latvija” Imanta Cepīša vadībā, 1979.gada ieraksts
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Taču "Ave sol!" ir savs stāsts arī neatkarīgi no Dziesmu svētku tradīcijas. Tas saistīts ar kamerkori, ko 1969. gadā dibināja Imants Kokars. Zināms, ka Alfrēda Kalniņa dziesma bija viens no viņa mīļākajiem skaņdarbiem, un arī paša dibinātajam un kolektīvam Kokars deva nosaukumu "Ave Sol". Šī diriģenta darbības laikā kamerkoris kļuva par vienu no drosmīgākajiem eksperimentētājiem latviešu mūzikā, tas bija ļoti atvērts komponistu radošajiem meklējumiem un centieniem rakstīt laikmetīgajās tehnikās. Tieši pateicoties "Ave Sol", mūzikas dzīvē ienāca, piemēram, jaunā folkloras vilņa iespaidotie Paula Dambja cikli. Tomēr arī vecmeistara Kalniņa "Ave sol!" arvien saglabāja īpašu vietu kora repertuārā. ""Ave Sol" muzikālā emblēma, ar ko viņi iesāk katru savu koncertu, ir Jāņa Raiņa dzejolis "Ave Sol", kuru ir komponējis Alfrēds Kalniņš, 1987. gada 27. maijā rakstīja Amerikas latviešu laikraksts "Laiks"." Iespējams, ka diriģents Imants Kokars dziesmā "Ave sol!" ar tās polifoni piesātināto, instrumentālo izklāstu saskatīja iedīgļus jauno komponistu meklējumiem," turpina Jaunslaviete. "Raiņa teksts "Ave sol!" izmantots arī vairākos citos latviešu komponistu darbos, no kuriem pazīstamākā ir 1959. gadā tapusī Ādolfa Skultes Otrā simfonija. Taču tas būtu jau cits stāsts.”

 

Esi sveicināta, saule!

Rainis (1865-1929)
Alfrēds Kalniņš (1879 – 1951)

Saule viz un viz bez gala,
Un tu stāvi saules vidū,
Saules apstarots un apņemts,
Pieliets pilns ar siltu gaismu,
Būsim lieli līdzi saulei!

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta kora dziesmu apkopojuma izdevums un pilns nošu komplekts pieejams "Musica Baltica" mājaslapā.

Iepazīsti arī citas 2018.gada dziesmu svētku dziesmas!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti