Brīvi no pandēmijas ēnas un enerģijas pilni – dejotāji Daugavpilī gatavojas Dziesmu un deju svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tikuši vaļā no pandēmijas ēnas, deju kolektīvi beidzot uz pilnu kāju, ar pilnu elpu, jaudu un enerģiju atkal atsākuši koncertus un gatavošanos Dziesmu un deju svētkiem. "Tā ir milzīga atšķirība – dejot vienam zūmā vai ar divu metru attālumu vienam no otra, vai tomēr atkal visiem kopā kolektīvā uz skatuves," pirms aizvadītās nedēļas nogalē Daugavpils Kultūras pilī notikušā latviešu skatuviskās tautas dejas kolektīvu koncerta "Lai rīb tautu istabiņa" savās sajūtās dalās jauniešu deju ansambļu dalībnieki. Ar kādām emocijām dejotāji kāpj uz skatuves, un kā rit gatavošanās Dziesmu un deju svētkiem?

Brīvi no pandēmijas ēnas un enerģijas pilni – tautas deju kolektīvs Daugavpilī gatavojas Dziesmu un deju svētkiem
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Mēģinājumu pēc mēģinājuma, caur kļūdām, slapjām mugurām un sviedru lāsēm uz pieres Daugavpils Vienības nama deju ansambļa "Laismeņa" dejotāji izdejo ceļu uz lielajiem Dziesmu un deju svētkiem un izbauda kopīgo mēģinājumu sajūtu pēc pandēmijas ierobežojumiem.

"Protams, ka ir jāpasvīst. Kā savādāk? Viegla pastaiga jau nav."

"Lai mēs neierūsētu, kovida laikā mēģinājām mājās caur "Zoom", veicām visas iesildīšanās, un tos deju soļus, kurus varēja izdejot viens pats mājās, tos arī dejojām."

"Protams, tas nav tas, tu nevari iemācīties dejas ģeogrāfiju normāli, kā tas ir uz skatuves."

"Bet ātri, pāris mēnešu laikā atguvām savu degsmi, un tā lieta aizgāja."

Kolektīvs ir enerģijas pilns, lai atkal kāptu uz skatuves, pārliecināti par saviem dejotajiem pirms koncerta Daugavpils Kultūras pilī saka Daugavpils Vienības nama deju ansambļa "Laismeņa" mākslinieciskā vadītāja Diāna Soldāne: "Jau iepriekšējā sezona bija ar tādu sajūtu, ka esam tikuši vaļā no pandēmijas ēnas, bet šī ir tāda, ka beidzot uz pilnu kāju, ar pilnu elpu, jaudu un enerģiju atkal varam gatavoties koncertiem un Dziesmu un deju svētkiem. Jo pandēmijas laikā mēs izmēģinājām visu, mēs, "Laismeņa", ne vienu mirkli nepārstājām darboties. Mēs mēģinājām zūmā, mēģinājām laukā, dejojām Marka Rotko centra un Saules skolas pagalmos, dejojām visur, kur mums atļāva. Bija mirkļi, kad nācām uz mēģinājumiem, un bija jādejo ar divu metru distanci. Tāpēc esam priecīgi atgriezties."

Arī dejotāji pauž prieku par atgriešanos uz skatuves.

"Neliels stresiņš iesākt dejot pēc kovida laika, jo ir aizmirsies, kā tas ir būt uz skatuves un kad viss ir dzīvajā."

"Tās emocijas izpaust ir nedaudz sarežģītāk, jo visu laiku mēs esam bijuši aiz ekrāniem, un tagad, kad mums ir iespēja kāpt uz skatuves, ir nedaudz dīvaini. Bet tagad jau ir iegājies, jau trešais mēnesis šajā sezonā, tāpēc prieks būt uz skatuves."

"Tā ir iespēja parādīt skatītājiem, cik tālu esam tikuši un ko jaunu esam apguvuši."

Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki kolektīviem ir kulminācijas pasākums, uz ko tie tiecas. Arī Daugavpils "Laismeņa", kura nākamgad svinēs sava kolektīva pastāvēšanas 35. gadadienu. Deju repertuārs šajā reizē ir gan īpaši skaists, gan arī sarežģīts, stāsta Diāna Soldāne: "Par to ir lielākais prieks, kad izdodas tas, par ko sākotnēji licies – ak, dievs, šito taču nevar nodejot! Arī pašiem dejotajiem, es redzu – kad izdodas ko sarežģītu nodejot, tad arī tā ticība sev, pašlepnums un pašpārliecinātība aug. Šī Dziesmu un deju svētku programma ir ļoti skaista, ļoti patriotiska un pacilājošā. Par mums latviešiem, par to, kas mums ir svarīgs, par tām vērtībām, kuras mēs tieši šobrīd ļoti asi sajūtam. Cik liela laime tā ir, ka mums ir sava zeme, mums ir sava valsts, mēs esam brīvi, brīvi darīt to, ko mēs darām, un galvenais, – kam mēs to darām, kā nosargāt šīs tradīcijas un saglabāt!"

Dziesmu un deju svētki notiks nākamā gada jūlijā, tie būs tradīcijas 150. jubilejas zīmē. Svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti, tajos piedalīsies līdz 40 000 dalībnieku, bet apmeklētāju skaits pārsniegs pusmiljonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti