Kultūras rondo

Arhitektūras gada balvas ieguvējs Juris Poga: Arhitektam ir jābūt mediatoram ar sabiedrību

Kultūras rondo

Kolēģi un draugi atceras kinorežisoru Olafu Okonovu

Bez orķestra nevar! Arī pēc skolas absolvēšanas, jaunieši turpina spēlēt skolas orķestrī

Bez orķestra nevar – arī pēc absolvēšanas Daugavpilis un Naujenes jaunieši turpina spēlēt skolas orķestrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem norisinoties dažādos e-formātos, par pūtēju orķestriem tiek veidots dokumentāls materiāls. Kopš pavasara pie kolektīviem dodas filmēšanas grupa, kas nu jau apbraukusi teju visu Latviju, viesojoties arī pie Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas un Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestriem.  Lai gan šogad svētki tiek svinēti citādāk, tie notiek un apliecina, ka kopā būšanas un kopā muzicēšanas prieks nav zudis.  

Pašiem “skudriņas” no mūzikas skrien

„Liels gandarījums un prieks, ka mūzikas skolas audzēkņiem ir degsme un spars. Jaunieši ir aktīvi, tas nozīmē, ka tradīcijas turpināsies,” tā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” teic Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra vadītājs Romāns Saikovskis. 

Ar pieminēto degsmi un sparu apveltītas arī orķestra dalībnieces Luīze un Krista. Viņas mūzikas vidusskolu jau ir absolvējušas, bet, neskatoties uz to, turpina spēlēt orķestrī. Kā atzīst jaunietes, laiks, kad kolektīvs kopā nevarēja tikties, bijis grūts. “Tagad ir daudz labāk.

Varbūt ir jāpiestrādā, jo ir daudz kas pazaudēts, daudz kas aizmirsts, bet vienalga tā sajūta ir daudz foršāka, kad atkal kopā visi spēlē. 

Pašiem “skudriņas” no mūzikas skrien,” pauž Luīze.   

Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra dalībnieki
Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra dalībnieki

Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra vidū ir ne tikai skolas audzēkņi un absolventi, bet arī pedagogi, kopumā kolektīvā muzicē ap 50 dalībnieku. Orķestris jaunajiem mūziķiem ir pateicīga vieta, kur augt savā profesionālajā meistarībā. Saikovskis, kurš kolektīvu vada jau astoto gadu, saka: “[Orķestris] ļoti attīsta uztveri, jo kolēģis, blakus biedrs darbojas un tā ir tāda dzīvīga konkurence, kurš labāks partijā. Tas ļoti attīsta audzēkni, un pēc tam viņam, solo konkursos piedaloties, tas arī ļoti palīdz.” 

Uz mēģinājumiem orķestranti sanāk divas reizes nedēļā, taču, kad tuvojas koncerts, konkurss, sanāk papilddarbs. “Visus savākt ir grūti, bet kaut kā tas izdodas,” saka diriģents. 

Šīgada e-svētkiem sagatavoto programmu pūtēju orķestris izpilda Daugavpils Dubrovina parkā. Tur jauniešu muzicēšanu klausās ne tikai filmēšanas grupa, bet arī garāmgājēji. Valsts izglītības satura centra Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākais referents Egils Šķetris pastāsta, ka pūtēju orķestra koncertam nosaukums dots "Skaņu rota Latvijai". Filmētāji pabijuši gandrīz it visur – no 40 kolektīviem 30 jau iemūžināti. Oktobrī materiālam vajadzētu būt gatavam. 

Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris un filmēšanas grupa
Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris un filmēšanas grupa

Ar mīlestību pret mūziku 

Nākt kopā un muzicēt izdodas arī Augšdaugavas novada Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestrim. Kolektīvs dibināts 2006. gadā. To vada pieredzes bagāts diriģents Jānis Grīnberts, kurš drīz svinēs 80 gadu jubileju. 

„Mums ir ļoti slavens diriģents. Un tas ir arī mans pirmais skolotājs, kurš, var teikt, iezīmēja manu likteni. Viņš bija pirmais cilvēks, kurš skolas koridorā pienāca pie manis un pajautāja: „Vai tu gribi spēlēt orķestrī?” Es pateicu: „Gribu!” Un ar to viss sākās. Viņš patiešām ir cilvēks leģenda, jo 90 procentu pūtēju gāja caur viņa rokām,” atklāj Mūzikas un mākslas skolas direktors Ruslans Margevičs.

Arī Naujenes orķestrī kopā ar skolēniem muzicē pedagogi un tie, kuri mūzikas skolu jau absolvējuši. Viņu vidū arī brālis un māsa – Artūrs un Nellija Zubovi. „Turpinām tādēļ, ka vienkārši patīk. Mīlestība pret mūziku, visas tās skaņas... Ir patīkami dzirdēt dažādas melodijas, dažādas notis un ka kopā tas veido mūziku,” paskaidro Artūrs.

Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris
Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris

Kā novērojis Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors, orķestris motivē skolēnus turpināt mācības arī mūzikas skolā:

„Vienam pašam spēlēt klasē dažreiz ir garlaicīgi, bet, kad atnāk kopā, kompānijā ar saviem labiem draugiem, – tas viss motivē.

Un trešā, ceturtā klase, ja viņi nonāk orķestrī, ļoti maz iet prom no skolas, viņi turpina mācīties un tomēr pabeidz skolu.”

Uzrunātie orķestranti visi kā viens atzīst, ka kopā spēlēšana mājsēdes laikā ļoti pietrūkusi. „Protams, mēs gaidījām šos Dziesmu svētkus normālā formātā, Rīgā, bet ir, kā ir.

Priecē tas, ka kaut tādā formātā – ka brauc pie orķestriem no Rīgas – Dziesmu svētki notiek. Tas ir ļoti forši!” piebilst Artūrs Zubovs. 

Pūtēju orķestris Dziesmu svētku repertuāru atskaņo pie skolas, blakus ielai, kur aktīvi notiek ciema kustība. Šeit orķestra uzstāšanās bija svētku mirklis, ko izbaudīja visi – gan paši orķestra dalībnieki, gan Naujenes ciema iedzīvotāji, – jo svētki ir tur, kur esam mēs! 

Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris un ciema iedzīvotāji
Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris un ciema iedzīvotāji

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti