Atskatāmies skolēnu dziesmu svētku vēsturē: kopkoru dzidrās balsis 2010. un 2015. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad XII Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētku vietā mums ir dziesmu un deju norises #dziedundejo2021, kas notiek pavisam neierastā formā, bez koncertiem Latvijas galvaspilsētā un bez kopā sanākšanas Mežaparka estrādē. Svētku sajūtai – atskatāmies uz aizvadītajiem koncertiem 2010. un 2015. gadā.

2010. un 2015. gadā skolēni un jaunieši varēja sanākt kopā un dziedāt kopkorī, piedalīties gājienā un svinēt šos svētkus plecu pie pleca ar dziesmām, dejām un koncertiem.

2015. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju noslēguma koncerts “Manā dziesmā tu…”
2015. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju noslēguma koncerts “Manā dziesmā tu…”

2015. gadā norisinājās XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Tajos piedalījās ap 40 000 dalībnieku. Noslēguma koncertā “Manā dziesmā tu” piedalījās 12 500 koristu, 500 dejotāju, 900 pūtēju orķestru, 800 folkloras kopu dalībnieku. Līdzās tautas dziesmu apdarēm (īpaši izceļama ir "Stāvēju dziedāju" interpretācija), skaņdarbiem un jaundarbiem par Latviju un ierastajam dziesmu svētku repertuāram šajā koncertā izskanēja arī starp pašiem dziedātājiem lielā cieņā esošās populārās mūzikas dziesmas, piemēram, Jāņa Aišpura un grupas “The Sound Poets” “Kalniem pāri” vai Ulda Marhileviča un Guntara Rača “Tikai tā”.

2015. gada svētku programmā bija arī bērnu un jauniešu simfonisko un kamerorķestru mūzikas koncerts “Tūkstošbalsu simfonija”, pūtējorķestru koncerts “Taures sauc”. Šie skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki arī atšķīrās no pārējiem ar pirmo kokļu mūzikas koncertu – “Mana skārienjūtīgā kokle”. Latvijas Televīzija visu svētku garumā veidoja svētku dienasgrāmatu sižetus, kuros apkopotas intervijas ar svētku dalībniekiem. Dienasgrāmatas dokumentē svētku dalībnieku ierašanos Rīgā, gatavošanās procesu un mēģinājumus, koru konkursu, dažādos koncertus, ar svētkiem saistīto izstāžu atklāšanu.

2010. gada jūlijā notika X Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuros piedalījās 30 975 dalībnieki. Šo svētku krāšņajā noslēguma koncertā “Mana zeme, zemīte skaistā” uzsvars tika likts uz latviešu identitāti un vēsturi atspoguļojošām dziesmām – “Gaismas pils”, “Tālavas taurētājs”, “Nevis slinkojot un pūstot”. Tajā izskanēja arī vairāki Imanta Kalniņa jaundarbi ar Broņislavas Martuževas vārdiem un Ilzes Arnes komponēti skaņdarbi, Raimonda Paula komponēta mūzika, kā arī tautas dziesmu apdares. Koncerta vadmotīvs bija Latvijas upju loki, kuri kopā saved jauniešu un bērnu balsis no visiem novadiem. Koncerta skanējumā var novērtēt dzidrās un skanīgās jauniešu kopkora balsis, kā arī kopā dziedāšanas prieku.

Koncerta noslēdzošajā daļā koristi bija īpaši uzmundrināti, izpildot Ulda Marhileviča un Guntara Rača skaņdarbu ar Aijas Andrejevas un Mika Dukura solo “Iedomājies”, kā arī skaņdarbu “Mana dziesma”, kas kopš 2005. gada kļuvis par skolēnu un jauniešu dziesmu svētku “himnu”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti