ASV latviešu dziesmu svētku rīkotāji: Mēs viens no otra tik daudz varam mācīties!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc piecām dienām, 29.jūnijā, ASV pilsētā Baltimorā sāksies 14.Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki ASV. Pēckara gados aizsāktajai tradīcijai Amerikā arvien ir spēcīgas saknes, bet šos svētkus īpašus padara fakts, ka ASV austrumkrastā tie atgriezīsies pēc teju 40 gadu pārtraukuma.

Stāsta Marisa Gudrais un Iveta Grava
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vašingtonas Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes nams atrodas Rokvilē – zaļā un klusā Vašingtonas piepilsētā pārdesmit kilometru no ASV galvaspilsētas. Lielais tumšbrūnu ķieģeļu nams ar arkotu fasādi un kuplu apstādījumu rotu ir īsta latviskuma kvintesence Amerikas sirdī – te ir  latviešu baznīca, latviešu skola, bibliotēka, muzejs un Amerikas latviešu apvienības birojs. Un šeit ir arī 2017.gada vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku ASV vadības centrs, kur Latvijas Radio korespondente tiekas ar rīkotāju komandas pārstāvēm Ivetu Gravu un Marisu Gudro. Marisa ir dzimusi Amerikā, Iveta ar pārtraukumiem šeit dzīvo jau vairāk nekā 20 gadu.

Svētku rīkošana ir liels, komplekss darbu apjoms, kas prasa daudzu brīvprātīgo un sponsoru iesaisti un precīzu koordinēšanu. Svētku rīkotāji gaida apmēram 700 dejotāju un 400 dziedātāju no visām ASV malām, kā arī viesus no Latvijas, starp kuriem lielāko publicitāti negribot izpelnījies Nacionālais teātris – tā aktieriem sākotnēji atteica ASV darba vīzas, ko vēlāk tomēr piešķīra. No Latvijas vēl aicināts koris „Sōla”, Daumanta Kalniņa kvintets, vairāki dejotāju kolektīvi, grupa „Iļģi”.

„Ir ļoti svarīgi, ka mēs sadarbojamies,” saka Marisa Gudrā. „Latviešiem, kas dzīvo šeit un kas dzīvo Latvijā vajag mācīties vienam no otra, vajag sadarboties un tikties. Tas ir svarīgi arī tāpēc, ka mūsu valstis sadarbojas drošības ziņā.”

„Mēs centāmies programmu veidot, lai tā ir kā bizes vijums no trijām daļām, dziesmas, kuras mēs mīlam, kuras parasti dzied dziesmu svētkos, no austrumkrasta dziedātāju repertuāra,” stāsta Iveta Grava, piebilstot, ka svētku rīkošanai bijis īss laika posms, tāpēc nācies strādāt ļoti saspringti, bet „izskatās, ka būs labi”. Arī skatītāju interese ir liela. Bet svētku karogs tiks nodots Hamiltonai Kanādā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti