ASV latvieši svētkos - četras deju kopas un trīs kori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

XXV Vispārējos Dziesmu un XV Deju svētkos piedalās septiņas ASV latviešu diasporas mākslinieciskās kopas - četras deju kopas un trīs kori, kuri šim lielajam notikumam gatavojušies daudzu mēnešu garumā. Amerikas latvieši svētkos līdzdarbojas ar lielu pacilājuma sajūtu, uzsverot šī notikuma lielo nozīmību latviešu tautas tradīciju uzturēšanā gan Latvijā, gan ārpus tās, norāda Amerikas latviešu apvienības projektu vadītāja Ilze Garoza.

Piektdien Tautas mūzikas maratonā Vērmanes dārzā uzstāsies Indianapoles "Jautrais pāris," kas dibināts 1950.gadā, un jau iepriekš deju kopa piedalījusies Latvijas Dziesmu un deju svētkos 1990., 1993. un 1998.gadā. Programmā būs kopas dejotāju Ivetas Asons un Andra Krūmkalna jaunrades dejas, bet pavadījumu spēlēs Rīgas Danču kluba muzikanti.

„Spēku un enerģiju dod apziņa, ka piedalīsimies latviešu tautas vislielākajos kultūras svētkos, kas notiek tikai reizi pa pieciem gadiem, un vēlēšanās turpināt mūsu tautas dejas tradīcijas ir liela. Priecājamies, ka mums ir paaudžu maiņa, jo daži dejotāji ir jau trešā paaudze, kas dzimuši ārpus Latvijas,” saka Iveta Asons.

Ar deviņu pāru sastāvu pirmo reizi 60 gadu pastāvēšanas laikā Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos piedalās Kalifornijas latviešu deju kopa „Pērkonītis”. „Svētkiem esam gatavojušies tiešām rūpīgi. Kalifornijas attālumi ir ļoti lieli, un mums ir dejotāji, kuri uz mēģinājumiem brauca sešas stundas no Sanfrancisko apkaimes un viena jauniete pat lidoja no Floridas,” skaidro „Pērkonītis” vadītāja Dziesma Teteris.

Mērķi par piedalīšanos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos „Pērkonītis” sev izvirzījis jau 2007. gadā.

Mērķis ir sasniegts, un tagad mēs izbaudām šo neticamo notikumu. Deju svētkos dejos tūkstošiem cilvēku, organizācijas darbs ir neticams. Tas ir kaut kas, ar ko latvieši var ļoti lepoties - lielu pasākumu organizēšana kvalitatīvā līmenī,” piebilda Dziesma Teteris.

Vašingtonas DC latviešu deju kopa „Namejs”, gatavojoties svētkiem, uzsver: "Esam viena komanda un dejas prieks mūs vieno. Esam sajūsmināti par iespēju piedalīties Latvijas Dziesmu un deju svētkos, dejot Daugavas stadionā, un ceram šo dejas prieku un draudzību turpināt ar Latvijas dejotājiem. Apzināmies, cik tas ir liels gods uzstāties Latvijā, un tas mūs mudina ne tikai priecāties, bet arī kārtīgi piestrādāt, lai varam pilnīgi izmantot šo neticamo iespēju."

Dziesmu un deju svētku dalībnieku vidū būs arī Ņujorkas latviešu koris. „Dziesmu un deju svētki ir devuši jaunu dzinuli Ņujorkas latviešu korim. Koris dibināts 1975. gadā un šogad gandrīz dubultojies, piesaistot jaunas, skanīgas balsis. Uz Rīgu atbraukuši vairāk nekā 50 dziedātāji! Sevišķs prieks par to, ka nākuši klāt jaunieši un latvieši, kas ieradušies Amerikā pēdējos gados,” pauž Ņujorkas latviešu kora pārstāve Aija Pelše.

„Latvijas Dziesmu svētki ir mums pavēruši jaunu skatu uz kora dziedāšanu – dziedot kopkora programmā paredzētās dziesmas, jūtam, ka esam daļa no kaut kā plašāka, kas vieno visu latviešu tautu. Tas bija sevišķi jūtams, kad mēģinājumus Ņujorkā vadīja virsdiriģents Ivars Cinkuss no Rīgas, kā arī virsdiriģents Gints Ceplenieks,” teica Pelše.

Ņujorkas latviešu koris jau trešdien sniedza atsevišķu koncertu Rīgas Latviešu biedrības namā.

Dziesmu svētkos piedalīsies arī Ziemeļkalifornijas latviešu koris no Sanfrancisko. „Spēku pārvarēt nogurumu dod prieks katru nedēļu satikt savus labos draugus soprānus, altus, tenorus un baritonus. To dod arī neizskaidrojami pacilātais noskaņojums, kāds vienmēr rodas pēc mēģinājuma – gan plaušas izvēdinātas, gan joki izstāstīti un smiekli izsmieti. Tas ir lepnums par mūsu bagāto un seno mūzikas kultūru, tik unikālu nelielai tautai. Un beidzot, tas ir visaptverošais gandarījums, kas pārņem pēc labi nodziedātas dziesmas, kad aizkustinājuma asaras acīs gan dziedātājiem, gan klausītājiem. Tāpēc mēs atliekam citus darbus, pārvaram nogurumu un braucam uz mēģinājumiem. Dziesmu un deju svētki mums ir šo sajūtu esence, kulminācija un daudzu tūkstošu kopīgs vienojošs garīgais spēks, kam nelīdzinās nekas cits pasaulē,” vēsta Ziemeļkalifornijas latviešu biedrības vadītāja un Ziemeļkalifornijas latviešu kora dalībniece Taira Zoldnere.

Ziemeļkalifornijas latviešu koris darbojas no 1950. gadiem, tā diriģente ir Zinta Zariņa. Koris dzied visos sabiedriski nozīmīgos pasākumos Sanfrancisko, ir piedalījies arī visos ASV rīkotajos Dziesmu svētkos un būs saimnieki ASV Rietumkrasta latviešu Dziesmu svētkiem, kas notiks 2015. gadā Kalifornijā.

Bet Čikāgas vīru koris diriģentes Māras Vārpas vadībā ir piedalījies Ziemeļamerikas un visos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos kopš 1990. gada. „Čikāgas vīru kora darba mērķis ir glabāt un kopt vienu no latviešu kora mūzikas stūrakmeņiem, vīru kora žanru,” paskaidro kora pārstāvis Uģis Sprūdžs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti