Labrīt

"Uzostie skolēni": skolas arvien aktīvāk cīnās ar narkotiku lietotājiem

Labrīt

Varakļāni gatavi attīstīties arī vieni paši. Intervija ar novada domes vadītāju Māri Justu

Nedēļas nogalē Skolēnu dziesmu un deju svētki kulminēs Latvijas TV

Ar tautas deju lielkoncertu LTV noslēgsies Skolu jaunatnes dziesmu un deju norises

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš oktobra vidus par Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu skatuvi ir kļuvusi Latvijas Televīzija. Šīs nedēļas nogalē skatītāji varēs piedzīvot pašus košākos un vērienīgākos koncertus un notikumus, ar ko arī svētki noslēgsies. 

Visi pasākumi ir ierakstīti skolēnu brīvlaikā – vasarā, kā arī septembrī, kad epidemioloģiskie noteikumi ļāva pulcēties uz mēģinājumiem un repertuāra filmēšanu.

Ceturtdien, 4. novembrī, tiks demonstrēts latviešu skatuviskās tautas dejas kolektīvu koncerts "Tā tik ir vasara!", kas filmēts četras dienas Brīvdabas muzejā, un tajā piedalās 22 deju kolektīvi. Mākslinieciskais vadītājs Jānis Purviņš LR3 ''Klasikai'' atzina, ka koncerta noskaņa sasauksies ar vasaras sajūtām – skaistām, saulainām un piedzīvojumu pilnām: "Šajā koncertā gribējās tādu nedaudz nebēdnīgu raksturu. Kas tad ir īsti tas, ko bērni vasarā dara? Atpūšas no mācībām, rīdzinieki parasti brauc ārā no Rīgas, dara darbus un nedarbus. Tad atbrauc atpakaļ uz Rīgu vai savām mājām, visi kopā satiekas un tad tik stāsta, kāda bija tā vasara. Šis bija arī tāds pamatmotīvs, ko mēs iekļāvām kā vēstījumu šim koncertam."

Piektdien, 5. novembrī, būs skatāms košs un skanīgs koru koncertstāsts "Dziesmu bērns". Tas tapa dziesmu svētku svētvietā – Mežaparka Lielajā estrādē, un tajā skan daļa no koru lielkoncertam paredzētā repertuāra. Piedalās kori un diriģenti no visas Latvijas, kā arī 12 svētku virsdiriģenti.

Bet sestdien, 6. novembrī, svētki noslēgsies ar norisēm visas dienas garumā. Diena sāksies ar koru mūzikas koncertu "Dziesmu koks". Tradicionāli tieši koru mūzikas koncerts ieskandina svētkus un iedod emocionālo kamertoni svētku nedēļai. Ņemot vērā pandēmijas apstākļus, koncerts "Dziesmu koks" nebija iespējams tik plašs repertuāra un dalībnieku skaita ziņā, kā bija iecerēts, tomēr tā mākslinieciskā vadītāja Aira Birziņa ļoti cer, ka spēcīgs būs tajā ietvertais vēstījums: "No dziļajām saknēm, no stiprā stumbra pa zariem, pazarēm un lapotni – uz galotni. Tā gribas teikt pirms šo koncertu skatīsies skatītāji, jo mēs vēlējāmies šajā koncertā apliecināt tās pozitīvās vērtības, kas ceļ un stiprina. Koncerta ideja bija – ar bērna un jaunieša acīm un balsīm to izcelt un parādīt."

Kormūzikas koncertam sekos simfonisko orķestru koncertfilma "Simfoniskie rotājumi", bet pēc tam – dziesmu un deju ceļš "Saulesvija" jeb simboliskais gājiens.

Ja ierasti ir bijis, ka svētku dalībnieku gājiens notiek Rīgas centrā, kur ielu malās dalībniekus sumina skatītāji, tad šoreiz bija citādāk – svētku organizatori devās uz novadiem, kur tikās ar dalībniekiem un šīs tikšanās ir fiksētas videoformātā dziesmu un deju ceļā "Saulesvija".

Sestdien redzēsim to, kā "Saulesvijas" ceļojums notika Vidzemes pašvaldībās, Pierīgā un Rīgā. Kopumā ceļš šovasar izvijās cauri 42 pašvaldībām, un, kā saka projekta vadītāja Inga Krišāne, – tas bija ceļš dažādās temperatūrās: "Pirmkārt, tajā karstajā temperatūrā, kāda tā bija tīri fiziski vasaras mēnešos. Tajā prieka temperatūrā, ka patiešām visas pašvaldības piedalījās un mums šis ceļš notika. To prieku mēs sajutām cilvēku acīs un viņu reakcijās. Varbūt bija arī kāds tāds aukstāks mirklis, kad temperatūra noslīdēja ļoti zemu, un šķita, ka mums nav spēka nekur kustēties, jo visus sastindzināja nenoteiktība. Bet mēs to izturējām un šodien ir tāda patīkama sajūta par to, ka tas vispār notika."

Dziesmu un deju norises sestdien izskanēs ar tautas deju lielkoncertu "Saule vija zelta rotu". Koncertā izdejos 34 gadskārtu dejas, kuras spilgtinās etnogrāfiskā orķestra klātesamība un solistu dzīvā izpildījuma jauda.

Lielkoncerta projekta vadītāja Zanda Mūrniece stāsta, ka veidojot šo un arī citus svētku notikumus, vislielākajā uzmanības fokusā bija tieši paši svētku dalībnieki, viņu vēlme būt radošiem, darbīgiem un turpināt tradīciju: "Ir ieguldīts ļoti liels darbs ne tikai pie kopējā lielkoncerta izveides, bet arī domājot par to, kādi emocionālie nospiedumi un garīgie nospiedumi paliks katrā bērnā un tā pēcgarša, lai gribētos vēl un vēl dejot un būt šajā procesā un šajā tradīcijā."

Sestdien teju visas dienas garumā Latvijas Televīzija pārvērtīsies par Skolēnu dziesmu un deju svētku skatuvi, bet koncerti būs skatāmi, jau sākot no ceturtdienas vakara.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti