Kultūras ziņas

Ķīnas nacionālās operas koris Rīgā

Kultūras ziņas

"Sniega simfonija" piebur sniegu

Dziesmu svētku dalībnieki lietos viedkartes

Ar Dziesmu svētku elektroniskajām kartēm varēs redzēt svētku mēģinājumu «bastotājus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Visiem Dziesmu un deju svētku dalībniekiem no 1. līdz 13. februārim būs jāreģistrējas elektroniskā sistēmā, pretējā gadījumā dalība svētkos ies secen. Par to 30.janvārī informēja svētku rīkotāji. Elektroniskā sistēma pirmo reizi aizstāj līdz šim ierastās dalībnieku papīra anketas un atvieglos dzīvi arī rīkotājiem, jo šogad svētkos piedalīsies vairāk nekā 40 tūkstoši dalībnieku no 21 valsts. Bet tā rada arī jaunus izaicinājumus – kā reģistrēsies tie, kuri ar datoru vēl ir uz jūs, un kā tiks nodrošināta dalībnieku datu aizsardzība.

Reģistrēšanās Dziesmu svētkiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Atrast reģistrēšanās anketu ir viegli: ierakstiet meklētājā adresi dziesmusvetki.lv, klikšķiniet uz sadaļas „Dalībniekiem” un turpat jau tā būs. Reģistrēties gan varēs tikai no 1.februāra, un tas būs jāizdara divu nedēļu laikā. Datorā jābūt fotogrāfijai un jāzina savi personas dati, tāpat kā agrāk, aizpildot papīra anketu.

„Mums tie ir nepieciešami, lai mēs varētu fiksēt kopējo dalībnieku skaitu un plānot tik elementāras lietas kā ūdens daudzumu dalībniekiem, satiksmes un dalībnieku autobusu izvietošanas plāniem norises vietās, plānot ēdināšanas pakalpojuma noslodzi un apjomu dalībniekiem svētku norises vietās,” Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča noraida bažas, ka datus varētu izmantot dalībnieku izsekošanai.

„Šajā kartē, kas būs pieejama dalībniekam taustāmā formā, iekšā ir sistēma, kur nevis dalībniekam ir atsevišķa ID karte, atsevišķs e-talons un vēl aprocīte ēdināšanai vai atļauja atrasties konkrētajā teritorijā. Pašlaik tehnoloģijas un risinājumi mums dod iespēju to visu ievietot vienā kartītē. Tas ir dalībnieku ērtībai,” saka Juhņēviča.

 

Tiesa gan, principā rīkotāji varēs arī redzēt, kurš bastojis mēģinājumus, kas būtiski gan izpildījuma kvalitātei, gan plānojot dalībnieku izvietojumu estrādē un izstrādājot iespējamos evakuācijas plānus.

Elektroniskās kartes dalībnieki saņems jūnijā, bet jāreģistrējas jau līdz 13.februārim. Ar to kolektīviem palīdzēs novadu koordinatori, būs arī pamācība mājaslapā.

„Mēs jau visus iepriekšējos svētkus esam organizējuši dalībnieku fotografēšanu, datu savadīšanu [papīra anketās]. Konkrētā laikā un dienā norādām, ka kolektīvam ir jābūt, vai arī pielāgojamies viņu mēģinājumu dienai un kā skolā sēžam un norādām: tas tev ir jāaizpilda, pretējā gadījumā tevis nav,” - tā saka Dace Jurka, Mazsalacas kultūras centra direktore un sava novada koordinatore dziesmu svētkiem. Par to, vai viņas pārziņā esošie dalībnieki pratīs reģistrēties, Jurka neuztraucas.

„Mani drīzāk satrauc dalībnieku atbildība, kad viņi saņems šo karti. (..) Jo mēs paši zinām, cik esam vērīgi pret savām lietām, kas mums kādreiz paliek pēc koncertiem un mēģinājumiem – privātās lietas dažkārt aizmirstas. Īpaši dejotājiem, kuriem jāmaina kostīmi. Tas mani vairāk pašlaik satrauc. Tas, kā mēs tiksim galā ar saviem 150 [dalībniekiem]… Es domāju, ka mēs lieliski tiksim galā!” norāda Jurka.

Elektronisko reģistrācijas sistēmu svētkiem par savu naudu izstrādājis vietējais IT uzņēmums „SQUALIO”. Dalībniekiem būs pieejama arī mobilā lietotne ar jaunāko informāciju par mēģinājumu norisi un citiem jautājumiem. Uzņēmuma valdes loceklis Sandis Kolomenskis lēš, ka uzņēmumam tas izmaksājis ap 100 tūkstošiem eiro.

„Kad mēs uzzinājām, ka 2018.gadā, kad saucam sevi par vienu no mazajām IT lielvalstīm, viss šis gada lielākais notikums tiek veidots, varētu teikt, manuālā režīmā, mums nebija divu domu, ka darīsim visu, lai šis pēdējais bastions tiktu ieņemts un mēs varētu teikt, ka darām moderni arī mūsu lielo notikumu,” stāsta Kolomenskis.

Dalībnieku datu aizsardzībā dziesmu svētku rīkotājus konsultēs uzņēmums KPMG. Dziesmu un deju svētki notiks no 30.jūnija līdz 8.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti