Apskats: XXV Dziesmu un deju svētku atklāšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku atklāšana svētdien sākās ar ekumēnisko dievkalpojumu un turpinājās ar karogu pacelšanu visā Latvijā. Tikmēr notika arī tautas tērpu un vokālo ansambļu skates.

„Dziesmu svētki ir vēl kas daudz lielāks par dziesmu, tie dāvā mums patiesu vienotību, pēc kuras mēs visi tā ilgojamies” - šādi ceļavārdi svētkiem šorīt izskanēja ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā.

Svētbrīdim sekoja svētku karoga pacelšana visā Latvijā, kā arī virkne citu notikumu, tādējādi jau atklāšanas dienā akcentējot svētku lielo daudzpusību.

Svētkiem veltītajā dievkalpojumā draudžu un baznīcu apvienotā kopkora izpildījumā skanēja latviešu komponistu skaņdarbi, klātesošos uzrunāja kristīgo konfesiju mācītāji.

„Kas dzied, lūdzas divkārši,” - šos svētbrīdī pieminētos svētā Augustīna vārdus kā ļoti tuvus arī savai sirdij pēc dievkalpojuma atzina arī diriģente Aira Birziņa un Edgars Račevskis.

„Es arī esmu pārliecināta, ka dziesma ir lūgšana vienmēr, tāpēc man šķita, ka šāds brīdis, Dziesmu svētkiem sākoties, ir īstajā laikā, lai Dziesmu svētku nedēļa iesāktos ar Dieva svētību, kas mums visiem noteikti ir vajadzīga,” saka Birziņa.

Diriģenti atzina, ka svētku atklāšanas dienā savās domās ar lielu pateicību un mīlestību piemin lielos diriģēšanas grandus, kas šos svētkus diemžēl vairs nepiedzīvoja - Ausmu Derkēvicu, Jāni Dūmiņu un Imantu Kokaru.

Pēc dievkalpojuma visā Latvijā notika arī kāds Dziesmu svētkiem pirmreizējs pasākums, proti, visos pagastos un pilsētās, kas piedalās svētkos, tika pacelti svētku karogi. Latvijas Radio viesojās Mārupē, kur karogs tika pacelts precīzi tajā brīdī, kad saule Mārupē atrodas visaugstāk zenītā.

Pēc karoga pacelšanas mārupieši nodziedāja speciāli karoga pacelšanai par godu sacerētu dziesmu, atzīstot, ka šī jaunieviestā tradīcija ļoti simboliski svētkos savieno visu Latviju.

Savukārt, Rīgā, Mazās Ģildes zālē šodien risinās Latvijas vokālo ansambļu konkurss, zāle ir pārpildīta un visi skatīties gribētāji nemaz nevar tajā iekļūt.

Latvijas vokālie ansambļi, sacenšas, izpildot ļoti daudzkrāsainu repertuāru, Latvijas Radio viesojas brīdī, kad Mazsalacas novada kultūras centra meiteņu vokālais ansamblis „Ēra” ļoti atraktīvi izpilda amerikāņu komponista Stīvena Hetfīlda dziesmu, ko viņš sakomponējis, iedvesmojoties no Bali salas mūku rituāliem.

Par atraktīvās dziesmas raksturu un būtību stāsta ansambļa vadītāja Dita Tarvida, viņasprāt, uzstāšanās izdevusies veiksmīga.

„Mēs izdarījām labāko, ko, ņemot vērā uztraukumu un karstumu, varam izdarīt,” vērtē Tarvida, uzsverot, ka gandarījums par izdarīto atsver skates rezultātu svarīgumu.

Dziesmu svētki atklāti, un tie risināsies visas jaunās nedēļas garumā, ar kulmināciju 7. jūlijā, kad notiks svētku gājiens un noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti