Alūksnē notiks deju svētku lieluzveduma «Mūžīgais dzinējs» ieskaņas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

11. jūnijā pulksten 19.00 Alūksnē notiks XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" ieskaņas koncerts, kurā piedalīsies 600 dejotāji no visas Latvijas. Pilssalas estrādē 26 deju kolektīvi no visas Latvijas izdejos Rīgai, Kurzemei, Zemgalei, Sēlijai, Latgalei un Vidzemei raksturīgas dejas, kuras atklāj īpašās, katram novadam iezīmīgās, tradīcijas. ''Mūžīgā dzinēja'' stāstu par Latvijas novadiem, to īpatnībām, vērtībām un ļaudīm XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Deju lieluzveduma ieskaņas koncertā iedzīvinās stāstnieks, aktieris Andris Keišs, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvji.

Koncertā piedalīsies deju kolektīvi "Dancis", "Līgo", "Vektors", "Teiksma", "Zelta sietiņš" no Rīgas, "Jukums", "Enku-drenku" no Alūksnes, "Vēja zirdziņš" no Jelgavas, "Imuliņa" no Kandavas, "Venta", "Kuldīdznieks" no Kuldīgas, "Lustiņdancis" no Kārķiem, "Laimes pali" no Lielvircavas, "Šeku Reku" no Ķekavas, "Rucavietis" no Liepājas, "Mārupieši", "Klasesbiedri" no Mārupes, "Ogrēnietis" no Ogres, "Dancari" no Preiļiem, "Dziga" no Rēzeknes, "Krišjānis" no Valdemārpils, "Augšzeme" no Viesītes, "Zibenītis" no Stokholmas.

Deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" repertuārā iekļautas 33 dejas, no tām 13 godalgotas jaunrades dejas un septiņas dejas no Latvijas skatuviskās dejas zelta fonda. Lieluzvedums ir iecerēts kā veltījums izziņas kārei un mūžīgās izaugsmes meklējumiem, dejās un stāstos atainojot dažādu laiku Latvijas apceļotāju pieredzēto, sajusto un secināto, viesojoties Latvijas novados, norādīja LNKC.

Mākslinieciskie vadītāji – Jānis Purviņš un Jānis Ērglis, režijas, scenārija un tekstu autori – Madara Gruntmane–Dujana, Kaspars Bērziņš un Kārlis Krūmiņš, muzikālā noformējuma režisors un intermediju mūzikas autors Rihards Zaļupe. Daugavas stadiona scenogrāfiju deju lieluzvedumam izstrādā Didzis Jaunzems, videomateriālus scenogrāfijas noformējumā veido māksliniece Katrīna Neiburga, savukārt gaismojuma koncepciju izstrādā Oskars Pauliņš.

"Mēs ar Latvijas dejotājiem deju lieluzveduma repertuāra pārbaudes un apguves semināros tiekamies jau kopš aprīļa beigām. Priekšnesumos redzētais ir formulējams kā "spēks", "jauda", "enerģija", "cieņa", "dzīvotprieks" un "būšana kopā". Nāk prātā atziņa – lai arī kādi vēji pūš mums pāri, lai arī cik grūti darbi darāmi, lai arī kādi ierobežojumi mūsu dzīvē gadās, latvietis vienmēr dziedās un vienmēr dejos. Tā, iespējams, arī ir atbilde uz jautājumu – kas tad ir mūsu īpašais mūžīgais dzinējs. Par šo un arī par Latvijas novadu īpašo smeķi mēs dejosim un stāstīsim deju lieluzvedumā "Mūžīgais dzinējs". Mūsu stāstu pirmo reizi varēs redzēt ieskaņas koncertā Alūksnes Pilssalas estrādē, un es domāju, ka visiem klātesošajiem – gan dejotājiem, gan skatītājiem – šis būs ļoti īpašs notikums. Tiekamies Alūksnē!" aicināja Deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" mākslinieciskais vadītājs Jānis Purviņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti