Svētku lāde

Bērnu dziesmu svētku kustības vēsture – senāka, nekā pieņemts uzskatīt

Svētku lāde

Haralds Bārzdiņš: Ja esi iemīlējies smukā meitenē, nu, nospēlē viņai to romanci!

75 gadi pavadīti dejā. Stāsta leģendārā horeogrāfe Baiba Šteina

75 dzīves gadi pavadīti dejā. Stāsta leģendārā horeogrāfe Baiba Šteina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Sevi uzskatu un dēvēju visaugstākajā vārdā – par deju skolotāju. Jo šīs divas lietas – deja un skolotājs – manā skatījumā ir visaugstākais rādītājs," intervijā LR3 "Klasika" teic par dejas karalieni dēvētā leģendārā horeogrāfe un pedagoģe, tautas deju ansambļa “Zelta sietiņš” dibinātāja un vadītāja, daudzu deju svētku virsvadītāja Baiba Šteina. "No saviem gadiem – kurus skaļi nesaukšu, rēķiniet paši! – tieši 75 esmu saistīta ar deju!"

Šteinas kundze atklāj, ka dejot sākusi sešu gadu vecumā. "Un šos 75 gadus no dejas tā arī neesmu atgājusi: dejoju pati, vadīju, sacerēju dejas, filmēju visus svētkus, kas bijuši.

Ja runājam par deju svētkiem un dziesmu svētkiem, tos kopā saskaitot, manā mūžā kopumā bijuši 25 dziesmu un deju svētki! Gan bērnu un skolēnu, gan pieaugušo.

Izrēķināju, ka ik trešo gadu esmu piedalījusies svētkos."

"Svētku lāde"

Spilgti notikumi caurstrāvo Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vēsturi. Cik īsti sena tā ir? Kad draudžu un pagastskolu skolotāji saprata, ka ar mācēšanu lasīt, rakstīt un rēķināt vien bērna attīstībai nepietiek?

Par pārmaiņu vējiem, atmodas vēsmām, personībām un iešanu plašumā ciklā "Svētku lāde" stāsta savas jomas profesionāļi, erudīti aculiecinieki un pieredzes bagāti dalībnieki.

Baiba Šteina arī atceras: "Pats pirmais, protams, bija skolas gadi, kad vienu reizi dziedāju korī, – tie bija lielie Dziesmu svētki, bet tālāk, jau no 1955. gada, esmu nepārtraukti bijusi saistīta ar deju svētkiem.

1955. gadā, kad man bija piecpadsmit, jau piedalījos lielajos deju svētkos – dejoju Latvijas Republikāniskās arodbiedrību padomes Kultūras nama deju kolektīvā, ko vadīja Zinaīda Sama, un mēs toreiz ieguvām pirmo vietu – bijām laureāti!

Tā arī turpināju dejot – līdz pat 1970. gadam visos deju svētkos dejoju pati, un

man bijusi tā laime vienmēr dejot kolektīvos, kas ieguvuši pirmās vietas!

Vēl dejoju "Dancī", bet paralēli jau 1958. gadā sāku strādāt ar bērniem. Ar pirmajiem Skolēnu dziesmu un deju svētkiem 1960. gadā saistīta vēl nebiju, bet jau otrajos svētkos 1967. gadā tika izpildīta manis sacerētā deja "Sitieniņi". Tāda naiva bērnu dejiņa, bet laikam tā dejotājiem patīk, jo tikusi izpildīta jau trijos svētkos pēc kārtas. Tā ka gandrīz varētu teikt – zelta fonds."

Sākot no otrajiem Skolēnu dziesmu un deju svētkiem, izpildītas Baibas Šteinas horeogrāfijas, viņa bijusi gan šo svētku virsvadītāja, gan mākslinieciskā vadītāja, gan scenārija autore. "Kamēr vēl dejoju pati, tikmēr ne, bet vēlāk lielajos deju svētkos vienmēr piedalījušies mani pieaugušie dejotāji. Piedevām vēl savos 30 darba gados Rīgas kinostudijā, sākot no 1966. gada, viss, kas tika filmēts par deju svētkiem, noticis ar manu līdzdalību: biju gan redaktore, gan scenārija autore. Domāju, arī šis ir tāds ieguldījums deju svētku vēsturē."

Baiba Šteina pasmaida – kālab to visu uzskaitījusi? "Tāpēc, lai būtu skaidrs, ka

mani ir ļoti grūti ar kaut ko pārsteigt... Tur ir tā viena vaina mums, tiem cilvēkiem, kas labākajos gados – ka mēs tā kā par daudz zinām. (smejas)

Zinām, kas ir bijis. Atceros, savulaik kinostudijā atnāk jaunie operatori un saka – mēs esam izdomājuši tādu un tādu sižetu! Saku – mīļais draudziņ, tas jau ir bijis... Un tieši tāpat ir arī ar deju svētkiem – lai kaut ko tiešām jaunu atrastu, ir diezgan krietni jāpiepūlas, diezgan krietni jāpiedomā. Tradīciju vajag paturēt, bet vienmēr kādai mazai, svaigai, jaunai rozīnītei jābūt. Bet atkal – jādomā, vai tā iederas šajā tradīcijā vai tomēr ir svešķermenis."

2015. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju noslēguma koncerts “Manā dziesmā tu…”
2015. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju noslēguma koncerts “Manā dziesmā tu…”

Par Dziesmu un deju svētku vareno pieredzi Baibas Šteinas gandarījums ir pamatots: "Pat nezinu, vai Latvijā atradīsies vēl kāds ar šādu pieredzi – 25 svētki! Es ar to, protams, lepojos un domāju, ka izturēšu arī nākamos svētkus!"

"Svētku lāde"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti