629 deju kolektīvi piedalās videoprojekta «Svinēt sauli» attālinātā filmēšanas maratonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” radošā darba grupa uzsākusi darbu pie vienota lielkoncerta fināla videoklipa “Svinēt sauli” izveides, kurā savu dalību ir pieteikuši 629 kolektīvi ar aptuveni 12000 dalībnieku, kuri turpina gatavoties svētkiem, informēja svētku organizatori.

Kā paziņojumā medijiem norādīja XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva, videoklips tiek veidots, “atspoguļojot šī laika realitāti – attālināto mācību procesu, nodarbības “ZOOM” platformā, dejošanu vienatnē līdz 10 cilvēkiem ārtelpā ar distanci, tajā pašā laikā uzsverot, ka dziesmu un deju svētku tradīcija, mīlestība pret deju un gatavība pat šajos laikos dejot, radīt un būt kopā, ir stiprāka par visu.”

Videoklipa veidotāji – tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” horeogrāfe inscinētāja Dagmāra Bārbale, kā arī horeogrāfes-līdzautores Rūta Lauce, Diāna Gavare, Dace Adviljone, Guna Trukšāne; režisors un scenārija autors Reinis Suhanovs; video režisore Zane Gargažina – izveidojuši horeogrāfiju, kas apgūstama attālinātajā mācību procesā, dejojama individuāli un distancēti. Klipā izmantotā mūzika ir Mārtiņa Miļevska oriģinālskaņdarbs “Svinēt sauli” ar Rasas Bugavičutes-Pēces tekstu, kurā iekļautas atsauces uz lielkoncertam radītajiem skaņdarbiem “Šī vietiņa man patika”, “Rudens Māra”, “Ziemas saulgrieži” un “Čimaru, čamaru” (Kaspara Bārbala un Mārtiņa Miļevska mūzika un tautas dziesmu aranžējumi).

“Viss nofilmētais tiks savienots video pēcapstrādē, lai visi atkal varētu būt kopā,” norādīja svētku rīkotāji.

KONTEKSTS:

Izstrādāts skolēnu dziesmu un deju svētku norises scenārijs, kurā kā pamatprincips piedāvāts e-dziesmusvētku koncepts. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Svētku rīcības komiteja ir atbalstījusi šo modeli, uzsverot brīvprātības principa un epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu. 19. maijā svētku risinājumu prezentēs Dziesmu un deju svētku padomei, maija otrajā pusē risinājuma piedāvājumu skatīs Ministru kabinets.

Tikmēr vairākas pašvaldības jau paziņojušas, ka saistībā ar nedrošo epidemioloģisko situāciju svētkos nepiedalīsies.

Sākotnēji XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norise bija plānoti 2020. gadā no 6. līdz 12. jūlijam, taču Covid-19 izplatības dēļ pērn marta beigās nolemts svētkus par gadu atlikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti