Dienas ziņas

Igaunijas un Latvijas pirmās lēdijas viesojas pie Ukrainas brīvprātīgajiem palīgiem

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Liepājā aizvadīta koru Dziesmu svētku skate

Liepājā ar milzu jaudu un enerģiju aizvadītas Dziesmu svētku koru skates

Nedaudz vairāk kā divi mēneši palikuši līdz Dziesmu un deju svētkiem, kas šogad notiks 150. gadadienas zīmē. Šobrīd visā valstī ļoti aktīvi notiek koru atlases skates, un nedēļas nogalē kārta izrādīt savu varēšanu bija Liepājas koriem. Pēc kovida pandēmijas laika, kad dažviet koru kustība bija tikpat kā uz izsīkšanas robežas, šogad dziedātāji žūrijai rāda milzu jaudu un enerģiju.

Reģionālās koru atlases skates Latvijā aizsākās marta nogalē, un Liepāja bija jau 23. vieta, kurā žūrija izvērtēja koru sagatavotības līmeni pirms svētku koncertiem Mežaparka Lielajā estrādē. Žūrijas locekļi, kuri iepriekš bija vētījuši galvaspilsētas, kā arī 12 valsts novadu un pilsētu korus, pārliecināti, ka šī gada Dziesmu svētkiem Latvija ir gatava jau šobrīd.

"Ja mēs vēl atceramies dažus gadus atpakaļ, kad bija tā pandēmija, mums bija lielas bažas, kā būs pēc pandēmijas, jo mēs tiešām divus gadus bijām situācijā, kad nevarēja kopā sadziedāt. Tā bija tāda reāla lieta, un katrs koris strādāja, kā varēja. Es domāju, ka šodien pilsētu kori ir ļoti labā līmenī, parādīja savu meistarību," sacīja diriģents un žūrijas loceklis Arvīds Platpers.

Koris "Laiks"
Koris "Laiks"

"Šie Dziesmu svētki, pateicoties tai iespējai, ka mums viņi ir doti tieši šajā laikā, tik strauji pēc pandēmijas, ir devuši koriem iespēju atjaunoties ļoti lielā mērā. Es tagad skatos pa Latviju, diezgan daudz apbraukājot, ka koru sastāvi ir diezgan kuplinājušies. Protams, ir kori, kas ir ļoti ambiciozi, kas noteikti grib sasniegt augstus rezultātus, un jūs jau labi zināt, ka šeit, Liepājā, tas ir īpaši svarīgi. Bet arī Rīgā tas ir svarīgi, un arī Dobelē un Bauskā," aprakstot novēroto, atzina diriģents un žūrijas priekšsēdētājs Romāns Vanags.

Arī Liepājas un Dienvidkurzemes novada koru dalībnieki, kuri kāpa uz skatuves svētdien, pauda, ka darbs pie dziesmu sagatavošanas bijis grūts, taču padarīts godam.

"Varēja izdziedāt augšējās notis, ar ko pirms tam mēģinājumā bija grūtības. Šodien skanēja,"

gandarīta bija jauktā kora "Kursa" dziedātāja Lauma Laugale.

Viņas kolēģe Astrīda Stalše piebilda: "Liekas jau, ka skanēja labi, bet droši vien, ka kļūdas bija. Jo tā nekad nav, ka bez kļūdām viss koris visu var nodziedāt."

Jauktā kora "Intis" dziedātājs Sandijs Kūlainis sacīja: "Nodziedājām ļoti labi, cik nu kurš varēja, manuprāt, mūsu koris bija lielisks un uz Dziesmu svētkiem braucam."

Koris "Intis"
Koris "Intis"

Sandija sacīto apstiprina arī žūrijas vērtējums – tiesības piedalīties Dziesmu svētos izcīnīja visi 16 pilsētas un novada kori. Tostarp sieviešu koru grupā Augstākās pakāpes diplomus saņēma Liepājas Universitātes koris "Atbalss" un Liepājas Tautas kultūras centra koris "Aija". Savukārt jaukto koru grupā ar Augstākās pakāpes diplomiem tika novērtēti abi Liepājas Tautas kultūras centra kori – "Laiks" un "Intis".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti