2023. gada dziesmu svētkus varētu pārcelt, ja Covid-19 dēļ kolektīvi nespēs tiem kvalitatīvi sagatavoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šobrīd, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, ir sākta gatavošanās nākamajiem Vispārējiem dziesmu un deju svētkiem, kas paredzēti 2023. gada vasarā, taču, ja 2022. gada pirmajā pusē tiks konstatēts, ka kolektīviem nav iespējas kvalitatīvi sagatavot svētku repertuāru, tad līdz maijam jautājums tiks aktualizēts Dziesmu un deju svētku padomē, lai lemtu par iespējamu svētku pārcelšanu, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Par svētku norisi, Covid-19 pandēmijas kontekstu un gatavošanos svētkiem, 14. oktobrī Dziesmu un deju svētku padomes sēdē informēja LNKC direktore Signe Pujāte.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises plānotas 2023. gadā laikā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Norises laiks saskaņā ar Dziesmu svētku likumu jāapstiprina Ministru kabinetam. Šobrīd ir sākta gatavošanās svētkiem – koru nozare un latviešu skatuviskās dejas nozare ir uzsākušas koprepertuāra apguves procesu.

Lai veiksmīgi sagatavotos XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, līdz 2021. gada beigām Latvijas Nacionālais kultūras centrs plāno izveidot 2023. gada Dziesmu un deju svētku nodrošinājuma nodaļu, izsludinot atklātu konkursu šīs nodaļas vadītāja amata vietai.

Dziesmu un deju svētku padomes sēdē padomes priekšsēdētājs, kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) iezīmēja plānoto budžeta pieaugumu kultūras nozarei 2022. gadā un informēja, ka 4 miljonus eiro nākamajā gadā paredzēts piešķirt Dziesmu un deju svētku sagatavošanai un svētku tradīcijas kā vērtības stiprināšanai. Šajā finansējumā iekļauts arī vienreizējs finansējums 1,5 miljonu eiro apmērā māksliniecisko kolektīvu vadītājiem par ieguldījumu svētku tradīcijas stiprināšanā, nodrošinot repertuāra sagatavošanu kārtējiem Dziesmu un deju svētkiem. Šo finansējumu kolektīvu vadītāji saņems 2022. gada otrajā pusgadā.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku nedēļā iekļautas jau tradicionālās norises – Dziesmu svētku karoga cildināšana, virsvadītāju un virsdiriģentu godināšana, garīgās mūzikas koncerts, gājiens, konkursi, tautas lietišķās mākslas izstāde, tautas tērpu skate, tautas mūzikas koncerts, folkloras diena u.c. Tāpat norišu kalendārā iekļauti arī koprepertuāra nozaru pasākumi – koru koncerts “Tīrums”, deju lieluzvedums “Mūžīgais dzinējs”, II deju programma, pūtēju orķestru koncerts-uzvedums, kokļu mūzikas koncerts un noslēguma koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti