Dzīvības trauslums un neizmērojamība. Dziesmu svētkus ievadīs Garīgās mūzikas koncerts

Turpinās gatavošanās Dziesmu un deju svētkiem. Sekojot tradīcijai, tos ievadīs Garīgās mūzikas koncerts. Tā saturiska un sižetiska līnija būvēta tā, lai aizvestu klausītājus pie īpašas sajūtu piramīdas un garīgām atklāsmēm.

Dzīvības trauslums un neizmērojamība. Dziesmu svētkus ievadīs Garīgās mūzikas koncerts
00:00 / 03:53
Lejuplādēt

Rīgas kamerkoris "Ave Sol" mēģinājumā dzied "Rīgas mesas" pirmo daļu ar nosaukumu "Kyrie eleison". Šo skaņdarbu komponists Uģis Prauliņš uzrakstīja vairāk nekā pirms 20 gadiem. Bet šogad darbs pie tā turpinās. Speciāli Garīgās mūzikas koncertam "Kyrie" daļa tiks pilnveidota un paplašināta.

Komponists Uģis Prauliņš stāsta: "Paplašināts arī tādā dimensiju jomā, kā piemēram, ļoti plašs atskaņotāju sastāvs, kur var būt gan grupa "Cosmos", ir paredzēts, ka ar viņiem viss tas iesāksies, un tad būs zēnu koris pilnā sastāvā, un tad būs arī meiteņu kora skaņa, kas eksponēsies atsevišķi kā tāda īpaša krāsa. Un protams būs gan tutti visi kori, kopkora skaņas un, protams, arī orķestra grupas. Viņas pamazām ienāks iekšā."

Sekojot tradīcijai, "Kyrie eleison", kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "Kungs, apžēlojies", būs koncerta sākumā. Bet pēc tam skanēs latviešu akadēmiskās mūzikas spilgtāko skaņražu opusi. Būs gan labi pazīstami darbi, gan jaunrade. Rūpīgi atlasītais repertuārs atklāj dažādus cilvēka emocionālos stāvokļus. Tur ir gan pārdzīvojumi, gan trauslums, gan skaistums, gan arī svētku sajūta, skaidro Garīgās mūzikas koncerta mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis: "Mums ir ļoti svarīgi arī parādīt un pierādīt to, cik latviešu mūzika vispār pēc būtības var būt garīgi skaista, piepildīta un svētku pilna. Tas ir viens loks. Un otrs – protams, nevarot un pat nedrīkstot, es gribētu teikt, nepieskarties šodienas kontekstā – ir cilvēka ne vien iekšēja pasaule, bet dzīvība un dzīvības trauslums gan tādā cilvēka mūža garumā, gan dzīvības neizmērojamības līnija tādā nebeidzamības kontekstā."

Koncertā piedalīsies kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", grupa "Cosmos", profesionālie kori – Valsts akadēmiskais koris "Latvija", kamerkoris "Ave Sol" un Latvijas Radio koris, kā arī Mūzikas akadēmijas, Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jauniešu un bērnu kori. Kopumā tie būs vairāk nekā 400 mūziķi. Garīgās mūzikas koncerta režisore Māra Ķimele pasākumu redz kā iekšēju garīgo ceļojumu ar visai askētisku noformējumu: "Manā izpratnē mūzika neprasa papildinājumu. Mūzika pati ir tas svarīgākais, un mūzika pati ir nesoša. Mūzikā viss ir ietilpināts, un man ļoti, ļoti nepatīk tie koncerti, kuri tiek izpušķoti, izgreznoti, papildināti ar aktīvām vizualitātēm. Ārkārtīgi reti ir tā, ka tas tiešām papildina mūziku. Lielākoties tas ir lieki un citreiz pat traucējoši."

Vizuālais noformējums galvenokārt balstīsies uz gaismu partitūru. To izstrādājot, ņemts vērā arī dabīgais apgaismojums, kas plūst no Rīgas Doma logu vitrāžām.

Garīgās mūzikas koncerts Dziesmu svētku programmā izskanēs 30. jūnijā pulksten 19.00 Rīgas Domā.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti