Noslēdzas Dziesmu un deju svētku dalībnieku reģistrācija; turpinās skates

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šodien ir pēdējā diena, kad Dziesmu un deju svētku dalībnieki var reģistrēties svētkiem. Līdz piektdienai bija reģistrējušies gandrīz 33 000 dalībnieku. Jau kopš marta sākuma aktīvi notiek dejotāju repertuāra pārbaudes skates, un šodien Īslīces Kultūras namā uz skati pulcējas Bauskas novada kolektīvi. Šīs nedēļas nogalē skates sākušās arī pūtēju orķestriem, bet nākamās nedēļas beigās tās sāksies koriem.

Beidzas Dziesmu un deju svētku dalībnieku reģistrācija; turpinās skates
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

6. martā sākās dalībnieku individuālā reģistrācija Dziesmu un deju svētkiem. Pirmajā dienā reģistrējās 8000 dalībnieku, savukārt līdz šīs nedēļas piektdienai reģistrāciju bija veikuši gandrīz 33 000 – ar datiem iepazīstina Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

"Provizoriskais skaits, kam būtu jāreģistrējas, ko ir pieteikuši kolektīvu administratori, ir 40 911 dalībnieku. Tā kā vēl nedaudz, nedaudz, un tad jau būsim sasnieguši visu dalībnieku apjomu," saka Pāvulēna.

Līdzīgs dalībnieku skaits bija arī 2018. gada svētkos – 43 000. Šobrīd izskatās, ka, par laimi, nebūs piepildījušās prognozes par krasu dalībnieku skaita sarukumu kolektīvos pandēmijas dēļ, un Sarmīte Pāvulēna diezgan droši pieļauj, ka tieši tik tuvie Dziesmu svētki bija stimuls atkal sākt tik aktīvi rosīties.

"Protams, ja svētki nebūtu šogad, tad diez vai būtu tāds dzinulis visiem sasparoties. Tieši tas, ka svētki bija tepat, tepat klāt, bija tas, kas visus atkal uzmundrināja, un tāpēc šobrīd tas rezultāts ir ļoti iepriecinošs, ka ir kolektīvi, kas vēlas piedalīties, darboties un tādā veidā šo mūsu tradīciju notur dzīvu," skaidro Pāvulēna.

Pavasara cēliens dalībniekiem ir jo īpaši aktīvs, jo notiek repertuāra pārbaudes skates. Marta sākumā tās aizsākās un joprojām turpinās dejotājiem, bet nākamās nedēļas nogalē, 25.martā, koprepertuāra pārbaudes skates sāksies koriem.

Šīs nedēļas nogalē savukārt starts tika dots pūtēju orķestru skatēm, kā pirmie kultūras centrā "Ulbrokas pērle" pulcējās Rīgas un Pierīgas pūtēju orķestri.

Kāda ir situācija ar pūtēju orķestriem kopumā Latvijā?

"Pūtēju orķestros pandēmija ir savu iespaidu atstājusi. Daži kolektīvi ir pārtraukuši darbību, bet ir arī tādi, kas turpina darbību, bet šajos Dziesmu svētkos nepiedalās, jo nav tik labs sastāvs, lai varētu nospēlēt Dziesmu svētku skaņdarbus pilnvērtīgā izpildījumā," stāsta LNKC pūtēju orķestru eksperts Dainis Vuškāns. "Ja runājam par samazinājumiem, tad no 65 kolektīviem, kuri piedalījās iepriekšējos svētkos, darbu pilnvērtīgi turpina 61 kolektīvs. It kā četri mazāk, taču īstenībā šie četri arī nav zuduši, vienkārši viņi darbojas savu pašvaldību līmenī, bet nepiedalās Dziesmu svētku kustībā."

LNKC tikko arī paziņojis, ka iepirkumā par svētku biļešu tirdzniecību uzvarējis tirgotājs "Biļešu paradīze".

Ja rezultāti likumā noteiktajā kārtībā desmit dienu laikā netiks apstrīdēti, tad biļešu tirdzniecība varētu sākties aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti