Panorāma

Dzīvnieku patversmei "Mežavairogi" nācies uzņemt aitu un vilku

Panorāma

Panorāma

Kuldīgas novada dejotāji piedalās Dziesmu un deju svētku skatēs

Kuldīgas novada Deju svētku skates – satraukums, pacilātība prieks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpinās Dziesmu un deju svētku lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" un lielkoncerta "Balts" deju kolektīvu koprepertuāra pārbaudes skates. Žūrija jau ir vērtējusi vairāk nekā pusi Deju svētku dalībnieku. Šīs nedēļas nogalē žūrijas priekšā stājās Kuldīgas novada deju kolektīvi. To varēšana dažāda, tomēr emocijas un prieks par gaidāmajiem svētkiem visiem vērtējamas augstākajā pakāpē.    

Šķiet, ka nav neviena kaktiņa Skrundas Kultūras namā, kur nenotiktu rosība, gaisā virmo satraukums, kas mijas ar prieku – vēl mirklis un 13 Kuldīgas novada deju kolektīvi stāsies žūrijas priekšā, lai parādītu, kā ir apguvuši Dziesmu un deju svētku repertuāru. Vispirms katra kolektīva izlozētā deja, pēc tam – izvēles. 

No 13 novada kolektīviem jauniešu ir viens – Tautas deju ansamblis "Venta".

"Man liekas, ka bija diezgan labi, viss stress pārgāja, un es biju priecīga dejojot, es domāju, ka bija ļoti labi," atzina "Venta" dejotāja Alise Ābolte.

Kolektīva "Suiti" dejotāja Kristīne Miķelsone savukārt pirms uzstāšanās teica, ka "cenšamies nesatraukties, būs labi, uz visiem simts, kad tad vēl, ja ne tagad".

Un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Suiti" dodas savā izlozētajā dejā "Zintnieki". Pērn kolektīvs nosvinējis savu 40 gadu jubileju un ir pilns dejotprieka joprojām.

"Jā, šķiet, ka sanāca, bija forši – satraukums, pacilātība, emocijas, forši," pēc uzstāšanas atzīst Kristīne Miķelsone.

Kolektīva "Virši" vadītāja Dita Ņuņēvica tikmēr uzsver: "Dejot pašam ir pavisam kaut kas cits, un tad, kad tavi dejotāji [uzstājas], tā ir pilnīgi cita sajūta, un liekas, ka iekšā viss griežas tik ātri, ka tu nespēj tikt tam visam līdzi."

Kolektīva "Bandava" vadītājs, velo ultramaratonists Arvis Sprude atzīst, ka viņam "nācās nolikt visus savus plānus saistībā ar riteņbraukšanu malā un pievērsties simtprocentīgi darbam ar dejošanu, jo tas ir darbs trīsreiz nedēļā, un gatavoties. Es esmu priecīgs, es lepojos ar viņiem".

Kolektīvi domājuši arī par jauniem skatuves tērpiem, bet "Bandavas" dejotāji, piesaistot projekta "Darīsim paši!" finansējumu,  tekstilmākslinieces Baibas Rīteres vadībā paši noauduši jaunu kolektīva karogu, ar kuru dosies gājienā.

Žūrija vērtēja deju tehnisko un māksliniecisko izpildījumu, ritmiskumu, tautastērpa valkāšanas kultūru un kopiespaidu.

"Ļoti būtiski skatēs mums, protams, ir skatīties, lai tās līnijas taisnas un lai tie soļi precīzi, lai mēs Daugavas stadionā varētu tos zīmējumus precīzāk izveidot, bet pats būtiskākais, manuprāt, ir emocijas. Pašam gribējās līdzi smaidīt, un nu tās dzirksteles acīs, un tiem sirmajiem kungiem, jo īpaši," atzina žūrijas priekšsēdētājs Jānis Purviņš.

Koprepertuāru pārbaudes skates noslēgsies maija sākumā. Pavisam svētkiem gatavojas 707 deju kolektīvi.   

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas simtpiecdesmit gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti