Kultūras ziņas

Rīgas ainavā par vienu atjaunotu ēku vairāk

Kultūras ziņas

Ingmara Bergmana "Persona" uz teātra skatuves

"Svinēt sauli" – 12 000 dejotāju 6 minūtēs

12 000 dejotāju 6 minūtēs – kā top apjomīgais videoprojekts «Svinēt sauli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Grūti iztēloties, kāds būs rezultāts, – tā var teikt par projektu, kuru īsteno XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” radošā grupa. Tā veido 6 minūšu videoklipu “Svinēt sauli”, kurā varēs redzēt 12 tūkstošus jauno dejotāju. Videoprojekta blīvais un tehniski sarežģītais filmēšanas maratons ir noslēdzies, un tagad sāksies ne mazāk piņķerīgā klipa montāža.

Par pandēmijas laika jauno vizuālo stilistiku jau gadu liecina mazie video lodziņi. Arī dejotāji un viņu pedagogi cits citu visbiežāk satiek virtuāli, izpaliekot pleca un kopības sajūtai. Viena no pirmajām deju “būrītī” iestudēja un izdejoja horeogrāfe Dagmāra Bārbale – video “Saules zīmē rotāties” pat tika nominēts Dejas balvai. Līdzīga laika zīme vērojama arī Agra Daņiļeviča deju skolas “Dzirnas” video darbos.

Šobrīd līdzīgā stilistikā, tikai daudz vērienīgāk, top videoklips “Svinēt sauli”. To veido XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” radošā grupa, un tajā piedalās vairāk nekā 600 kolektīvu.

“Dziesmu svētkiem un deju svētkiem ir nepieciešama klātesamība, bet tajā pašā laikā esmu pārliecināta, ka šis projekts “Svinēt sauli” ir nepieciešams dejotājiem, – ja tie ir 12 000 dejotāji, kuru vecāki pašrocīgi ir parakstījuši anketas, un viņi vēlas piedalīties, tātad viņiem tas ir svarīgi, un tas sniedz kaut kādu gandarījuma sajūtu par ieguldīto laiku un par padarīto darbu,” norāda lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” horeogrāfe inscenētāja Dagmāra Bārbale.

Topošā klipa pamatā ir 6 minūšu gara horeogrāfija Mārtiņa Miļevska skaņdarbam “Svinēt sauli’ ar piecu horeogrāfu veidotām dejām, kas bija apgūstamas attālinātajā mācību procesā, izdejojamas bez partnera un bez sadošanās rokās.

Lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” režisors un scenārija autors Reinis Suhanovs stāsta: “Tā kā esam Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, izmantojam to, kas noticis visu gadu, visu gadu ir šīs attālinātās mācības, un būtībā šis ir attālināts dejas koncerts visiem kopā, viena attālināta kopdeja.

Protams, ka dzīvais ir dzīvais, bet tajā pašā laikā šobrīd nekā cita nav un ir tik labi, un es esmu tik priecīgs, ka pasaules attīstība ir gājusi tik tālu, ka ir šī iespēja video sazināties.”

Videoprojekta “Svinēt sauli” attālinātajai filmēšanai pieteicās 629 kolektīvi. Vairāk nekā 12 000 dalībnieku vairākus mēnešus vienatnē apguva deju soļus. Attālinātajā ierakstu maratonā iesaistījās arī Ādažu vidusskolas bērnu deju kolektīvs “Rūta”. Arī viņiem dotas 15 minūtes pieslēgties “Zoom” saitei, katrs dalībnieks to dara ar savu viedierīci, nostājoties kadrā pilnā augumā un izdejojot “Svinēt sauli”.

Kolektīva “Rūta” vadītāja Taiga Ludborža atzīmē: “Tieši šajā procesā liels izaicinājums bija internets. Un mums tikai ar otro piegājienu, kopīgiem spēkiem ar vecākiem, skolotājiem, skolu vadību tad beidzot izdevās šodien nofilmēt, urrā! Tas vienlaikus ir prieks un atvieglojums, jo bērni gribēja, tas bija redzams. Šeit piedalījās bērni, kuri gribēja, nevienam netika zvanīts, nevienam netika lūgts.”

To, ka filmēšanā bijušas labas emocijas, atzīst arī paši bērni. Kolektīva “Rūta” dalībnieks Emīls Spilva teic: “Visvērtīgākais un vispatīkamāk bija tās emocijas un viss, kas notika filmēšanā. Visa tā trenēšanās kā trenēšanās, tas arī forši, bet, kad notika filmēšana, uzreiz uztraukumiņš un adrenalīns, un vairāk tu arī piedomā pie soļiem. Tā īstā dejošana sākās tad, kad filmēšana.”

Dokumentālā videodarba filmēšanas maratons šonedēļ noslēdzies, tālāk sekos attēlu apstrāde un videomontāža.

KONTEKSTS:

Ticis izstrādāts skolēnu dziesmu un deju svētku norises scenārijs, kurā kā pamatprincips piedāvāts e-dziesmusvētku koncepts. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Svētku rīcības komiteja ir atbalstījusi šo modeli, uzsverot brīvprātības principa un epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu.

19. maijā svētku risinājumu prezentēja Dziesmu un deju svētku padomei, kura to atbalstīja. Risinājuma piedāvājumu vēl skatīs Ministru kabinets.

Tikmēr vairākas pašvaldības jau paziņojušas, ka saistībā ar nedrošo epidemioloģisko situāciju svētkos nepiedalīsies. Arī premjers Krišjānis Kariņš paudis, ka svētki e-formātā nav nekādi svētki un būtu jāpieņem lēmums par to pārcelšanu uz nākamo gadu.

Sākotnēji XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norise bija plānoti 2020. gadā no 6. līdz 12. jūlijam, taču Covid-19 izplatības dēļ pērn marta beigās nolemts svētkus par gadu atlikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti