Kā paēdināt 40 tūkstošus Dziesmu un deju svētku dalībnieku

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki šogad Rīgā pulcēs vairāk nekā 40 tūkstošus dalībnieku, un tie ir tikai dalībnieki, neskaitot skatītājus. Daļa no tā, kas pienākas svētku dalībniekiem, ir trīs bezmaksas ēdienreizes dienā, lai dziedātāji, dejotāji un muzicētāji nezaudētu prieku un sparu. Tātad tās ir līdz 27 maltītēm katram dalībniekam deviņās svētku dienās. Diezgan liels darbs ēdinātājiem.

Otro reizi Dziesmu un deju svētku vēsturē tika izveidota īpaša darba grupa, kuras uzdevums bija izstrādāt ēdienkarti, kas būtu piemērota šim milzīgajam dziedātāju un dejotāju pulkam. Pirms 2018. gada Dziesmu un deju svētkiem nebija vienotas ēdienkartes, bet vairāki ēdinātāji gatavoja maltītes neatkarīgi cits no cita.

Šā gada ēdienkarte ir balstīta četros principos – uztura normas, pārtikas drošības aspekti, ēdinātāja resursu un kapacitātes aspekti, kā arī ilgtspējība. Bija jāņem vērā atšķirīgās vajadzības pēc uzturvērtībām dažādu vecumu un dzimumu grupām, apstākļus katrā ēdināšanas vietā un intensīvo dienas kārtību.

Brīvprātīgie šķiro ēdienu 2018. gada dziesmu un deju svētkos
Brīvprātīgie šķiro ēdienu 2018. gada dziesmu un deju svētkos

Lai nodrošinātu vispusīgu pieeju, šā gada darba grupā bija pārstāvji no Pārtikas un veterinārā dienesta, Diētas un uztura speciālistu asociācijas, Slimību profilakses un kontroles centra, Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu apvienības un Pasaules Dabas fonda, kā arī pārtikas tehnoloģe, uztura speciāliste un svētku rīkotāju pārstāvji.

"Tā kā svētku rīkošanā viens no norises vadmotīviem ir ilgtspēja un klimatam draudzīgāks pasākums, tieši ēdināšanas procesā ir viens no sarežģītākajiem uzdevumiem – samazināt neizlietotā ēdiena apjomus svētku laikā,"

sacīja svētku izpilddirektore Daina Markova.            

Viens no darba grupas rastajiem risinājumiem ir vienotā ēdienkarte. Dalībniekiem būs arī iespēja jau laikus atteikties no ēdināšanas.

Darba grupai bija jātiek galā arī ar tādiem šķēršļiem kā augošās pārtikas cenas un darbinieku trūkums ēdināšanas nozarē pēc pandēmijas, skaidro svētku rīkotāja – Nacionālā kultūras centra – sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Ertmane.

Šogad ir revolucionārs pavērsiens, jo dalībnieki var izvēlēties veģetāro ēdienkarti kā alternatīvu pamata ēdienkartei, kurā ir gaļa. Piemēram, svētku pirmajā dienā dalībnieki ēdīs:

  • kukurūzas biezputru ar piedevām brokastīs,
  • vistas girosu vai sviesta pupiņas ar kartupeļiem, sēņu mērci un salātiem pusdienās,
  • plovu ar vistas gaļu vai turku zirņiem, mazsālītu gurķi un smalkmaizīti vai plātsmaizi vakariņās. 

Citās dienās tiks piedāvāti tādi ēdieni kā muslis, vistas fileja karija mērcē un sautējumi ar dārzeņiem.

Pusdienu un vakariņu piedāvājums ir līdzīgs tam, kāds ir skolu, biroju vai rūpniecības uzņēmumu ēdnīcās. Tā kā daudzi dalībnieki tiks izmitināti 70 skolās visā Rīgā, tad tur viņi arī brokastos un reizēm vakariņos atkarībā no mēģinājumu un pasākumu grafika. Pusdienas un dažkārt arī vakariņas tiks pasniegtas 14 lielākajās svētku norises vietās, to vidū Mežaparka Lielajā estrādē, Daugavas stadionā un "Rimi" Olimpiskajā centrā.

Brīvprātīgie ar ēdienu 2018. gada dziesmu un deju svētkos
Brīvprātīgie ar ēdienu 2018. gada dziesmu un deju svētkos

Tas, ka dalībnieki varēs ieturēt maltītes pasākumu norises vietās, būtiski palielinās viņu ērtības – nebūs jāsteidzas uz izmitināšanas vietām, tādējādi mazāk noslogojot satiksmi. Lai pārvadātu svētku dalībniekus, kas ieradušies ārpus Rīgas, ir vajadzīgi gandrīz 700 autobusi, stāsta Ertmane.

Viena dalībnieka ēdināšanas izmaksas dienā ir 10,80 eiro plus pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Brokastīs tiks uzņemtas 30% uzturvērtību un tās maksās 2,80 eiro, pusdienās tiks uzņemtas 35% uzturvērtību un tās maksās 4,20 eiro, bet vakariņās tiks uzņemtas 35% uzturvērtību un tās maksās 3,80 eiro.

Kā to paredz Dziesmu un deju svētku likums, šie izdevumi tiks finansēti no valsts budžeta.

Par to, kā apmierināt citu diētu vajadzības, tādas kā vegāniem un cilvēkiem, kam ir pārtikas nepanesamība, būs jādomā nākotnes Dziesmu un deju svētku rīkotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti