Svētku lāde 2023

Vai zini, kā Dziesmu svētkos ienākusi folklora?

Svētku lāde 2023

Kāpēc lepojamies ar dažādiem tautas tērpiem, bet valkājam tikai viena veida pastalas?

Vai zini, kā top kopkora uznāciens uz Mežaparka estrādes lielās skatuves?

Vai zini, kā dziesmu svētkos kopkoris uznāk uz Mežaparka estrādes lielās skatuves?

Vai zini, kā dziesmu svētkos tiek plānots kopkora uznāciens uz Mežaparka estrādes lielās skatuves? Agrāk, protams, nebija tādu tehnoloģiju, kādas ir tagad. Toreiz darba procesā galvenais palīgs bija papīrs, kurš tika līmēts visā garumā, lai varētu noskaidrot rindu garumu sektoros Mežaparka estrādē... Daudz laika tur pavadīju ar mērlenti, jo, kā zinām, rindu garumi estrādes lejasdaļā un augšdaļā atšķiras.

Tādus koru uznācienus agrāk neviens nebija veidojis. Alfrēds Cinovskis, kurš šo procesu pārraudzīja iepriekš, darīja citādi: ja bija vairāki mēģinājumi vairākas dienas pēc kārtas, dziedātājs katru reizi varēja nonākt citā estrādes vietā. Bet man likās ļoti svarīgi, lai katram dziedātājam būtu sava noteikta vieta. Vismaz sava kora balsu grupas ietvaros!

Virsdiriģents Jānis Baltiņš par kopkora uznācienu rūpējies gandrīz 25 gadus
Virsdiriģents Jānis Baltiņš par kopkora uznācienu rūpējies gandrīz 25 gadus

Sākās tā saucamā shēmošana...

No sākuma vajadzēja noskaidrot optimālo dziedātāju skaitu, par ko informēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Tad, ņemot palīgā formulas, rēķinājām, cik liela ir estrādes kapacitāte un cik cieši katram būs jāstāv. 

Manuprāt, Mežaparka estrādē pleca sajūta dziedātājiem ir ļoti svarīga.

Interesanta situācija bija 2001. gadā, kad "Rīgai 800" svētku laikā dziedātāji estrādē kāpa ar Uģa Prauliņa dziesmu "Visi ceļi guniem pilni", kas bija pirmais koncerta numurs. Horeogrāfisko rakstu "ķemmēšanās" bija strikti izkārtota. Mums bija rācijas, pa kurām koordinējām darbus, un rezultāts ar katru mēģinājumu kļuva arvien labāks.

"Svētku lāde"

No 1. līdz 30. jūnijam darbdienu rītos "Klasikā" skan "Svētku lāde", no kuras ārā ceļam  interesantus un mazāk zināmus faktus no Dziesmu un deju svētku 150 gadu senās vēstures.

Liela daļa sižetu tapuši sadarbībā ar Rakstniecības un Mūzikas muzeja pētniecēm un mākslas ekspertēm, kuras piedalījušās arī jaunās ekspozīcijas "Dziesmusvētku telpa" tapšanā, bet ir arī virsdiriģentu un virsvadītāju, kā arī tautas tērpu pētnieku un darinātāju stāstījumi.

Cikls tapis ar Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu.

Sākoties digitalizācijai, mans palīgs Ilmārs Millers ļoti atviegloja dzīvi, izveidojot programmu, ar kuras palīdzību dziedātāji tika sadalīti kolonnās.

Šodien katrs koris informāciju par to, kur notiek stāšanas, kurā kolonnā ir konkrētā kora grupa, kura rinda un sektors estrādē, saņem elektroniski.

Noslēguma koncerts tiek veidots kopā ne tikai ar režisoriem, bet arī ar koncertu mākslinieciskajiem vadītājiem.

Koru izvietojumu nosaka arī to piederība A vai B kategorijai, jo ir brīži, kad atsevišķas dziesmas dzied tikai A kategorijas kori: tādā gadījumā pārējie kori jāiepludina iekšā.

 

 

"Svētku lāde"

Vairāk

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti