Kultūršoks

Kultūršoks. Kultūras cenzūra Ogrē pieņemas spēkā

Kultūršoks

Kultūršoks. Cik droši būs Deju svētki blakus būvlaukumam?

Kultūršoks. Sastrēgumu bieds Dziesmu svētku laikā

Nesabojāt dziesmu svētkus sastrēgumā. Meklē risinājumus, lai cilvēki auto atstātu mājās

Lai izvairītos no tā, ka dziesmu un deju svētku dalībniekiem Rīgas ceļu remontdarbu dēļ puse mēģinājumu laika jāpavada sastrēgumos, svētku rīkotāji dalībniekus un Rīgas iedzīvotājus svētku nedēļas laikā aicina izmantot tikai sabiedrisko transportu. Lai gan daļa remontdarbu svētku norišu vietās uz laiku tiks apturēti, celtniecība netiks pārtraukta  pašā  "Daugavas" stadionā, apgrūtinot deju svētku dalībnieku kustību mēģinājumos, un, iespējams, ietekmēs arī koncertus.

ĪSUMĀ:

Līdz dziesmu un deju svētkiem ir atlicis mazāk nekā mēnesis, un Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks" veica eksperimentu, lai saprastu, cik pamatotas ir bažas, ka svētku nedēļas laikā Rīga būs neizbraucama un viens sastrēgums ievadīs nākamo.

Šobrīd darba dienas vidū, kad Rīgā vēl nav ieradies 41 tūkstotis svētku dalībnieku, visātrākais veids, kā nokļūt līdz Mežaparkam, ir doties ceļā ar automašīnu. No Centrālās dzelzceļa stacijas tas ir tikai 27 minūšu brauciens. Taču tieši  privātais transports ir tas, ko svētku nedēļas laikā dziesmu un deju svētku organizatori un Rīgas satiksmes plānotāji aicina atstāt garāžās un pagalmos.

"Apstākļi ir tādi, kādi viņi ir, un to mēs arī neesam slēpuši, ka tie būs sarežģīti apstākļi, un vienkārši plānot savu nokļūšanu Mežaparkā vai nu ar vilcienu, vai nu ar tramvaju, kurš kursēs pāri Brasas tiltam, vai nu ar riteni, un drosmīgākie ar skrejriteņiem," aicina svētku izpilddirektore Daina Markova.

Svētku izpilddirektore Daina Markova
Svētku izpilddirektore Daina Markova

Lai izvairītos no tā, ka sastrēgumā ir visa Rīga, tikai sabiedrisko transportu svētku nedēļas laikā aicina izvēlēties arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis ("Jaunā Vienotība"): "Tāpēc mēs darām visu, ļoti aktīvi forsējam Brasas tilta būvniecību, lai palaistu tramvaju. Viss tiek darīts, lai nodrošinātu sabiedrisko transportu, bet ar automašīnām… Nu, ja kaut vai tik cilvēku, cik salien vienā tramvajā, iekāps katrs savā mašīnā, tad viss nosprūdīs."

Pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš uzskata, ka šajā situācijā viss būs atkarīgs no sabiedriskā transporta organizācijas: "Ir tāds teiciens angļu valodā "frequency is freedom" jeb "biežums ir brīvība". Labi tulkojas arī latviski.

Tu aizej uz pieturu, un transports, vai nu šajā gadījumā tramvajs, vai trolejbuss un autobuss, ir tik bieži, ka tu redzi nākamo.

Tu nekāp šajā, viņš bišķiņ par biezu priekš tevis, un tu redzi nākamo, kas nāk burtiski ar divu, triju minūšu intervālu, kas, manuprāt, cilvēkiem dod apziņu – nebrauksim ar mūsu ģimenes auto, brauksim visi ar autobusu, bet viņi tik bieži visas dienas laikā, ka ir ērti."

Brasas tilta remonta pabeigšana  paātrinās satiksmi uz Mežaparku

Vājākais posms ceļā uz Mežaparku šobrīd ir Brasas tilts. Pirms vairāk nekā 60 gadiem būvētā tilta remonts sākās pirms četriem gadiem. Tilta pabeigšana plānota tikai desmit dienas pirms svētkiem.

"Jā, mēs šobrīd paļaujamies uz šo būvnieku solījumu, tas vairākkārtīgi izskan jau vairāku mēnešu garumā, ka nospraustais 20. jūnijs ir spēkā. Mēs šobrīd ļoti ceram, ka tā tas notiks. Protams, būs tikai vienas sliedes, bet mēs jau esam pieredzējuši ilgāku laiku šo viensliežu posmu, un cerams, ka tas būtiskus kavējumus tramvajiem neradīs," sola SIA "Rīgas satiksme" Maršrutu tīkla un pārvadājumu daļas vadītājs Reinis Auziņš.

SIA "Rīgas satiksme" Maršrutu tīkla un pārvadājumu daļas vadītājs Reinis Auziņš
SIA "Rīgas satiksme" Maršrutu tīkla un pārvadājumu daļas vadītājs Reinis Auziņš

Ja "Kultūršoka" filmēšanas komanda ar automašīnu nokļūst Mežaparkā mobilās lietotnes solītajā nepilnajā pusstundā, tad aprēķinātais ceļa ilgums ar sabiedrisko transportu ir viena stunda. Pat bezsvētku režīmā plašo remontdarbu dēļ sabiedriskais transports ievērojami atpaliek no grafika. Taču Reinis Auziņš uzsver, ka Mežaparka virziens nav uz Rīgas satiksmes galvenajām artērijām:

"Šobrīd pārliecinoši var teikt – aptuveni pusstundu sastrēgumstundās, rīta un pēcpusdienas, sabiedriskais transports, kas brauc pāri tiltiem, kavē.

Jāsaka, ka būvdarbi it kā vairāk varētu ietekmēt krastmalu, tad cilvēki izvēlas alternatīvus maršrutus, kas attiecīgi arī Vanšu tiltu, Salu tiltu pārslogo, un summāri visi tilti ir problemātiski. No otras puses, paldies dievam, Mežaparks neatrodas šajā aktīvajā zonā." 

Svētku dalībniekus mudinās pārvietoties tikai ar sabiedrisko transportu

Lai mudinātu gan svētku dalībniekus, gan rīdziniekus un pilsētas viesus izmantot sabiedrisko transportu privātā vietā, tiks ieviesta īpaša svētku nedēļas vienotā transporta biļete, kas maksās 10 eiro. Tikmēr vilcienos Rīgas teritorijā svētku dalībnieki varēs braukt bez maksas, uzrādot svētku dalībnieka karti.

SIA "Rīgas satiksme" Maršrutu tīkla un pārvadājumu daļas vadītājs Reinis Auziņš cer, ka ar šo piedāvājumu pietiks, lai dalībnieki ar saviem autobusiem uz Mežaparku nebrauktu: "Dalībnieki tātad lielā mērā pārvietosies ar pilsētas sabiedrisko transportu. Un balstās tātad viss uz mūsu pleciem, lai dalībnieki varētu gan agrās rīta stundās, gan arī pēc mēģinājumiem vai koncertiem nokļūt savās dzīvesvietās. Tāpēc praktiski visās dienās, sākot ar trešdienu, arī tiks pagarināta sabiedriskā transporta kustība līdz diviem naktī. Ja koncerts beidzas, mājās jātiek gan šim apmeklētājam, gan arī dalībniekam."

Svētku izpilddirektore Daina Markova uzsver, ka satiksmes organizācijas lietās pilnībā uzticas "Rīgas satiksmei": "Mēs nevaram pārbaudīt, jo mēs neesam speciālisti sabiedriskā transporta organizēšanā un autobusu daudzuma nepieciešamībā.

Mēs vienkārši uzticamies profesionāļiem, kuriem arī ir pieredze jau svētku rīkošanā. Tiešām vienkārši mums ir jāuzticas, mēs zinām, ka viņi dara, ko viņi var."

Pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš uzskata, ka ar pareizu plānošanu var izdarīt ļoti daudz: "Izplānot, izdomāt un informēt cilvēkus, lai viņi savlaicīgi var savas, tā teikt, ekspektācijas pakausī menedžēt. Lai superīgs pasākums nebūtu tā kā noēnots ar "mēs sēdējām divas stundas korķī uz tilta, beigās nokavējām ar biļetēm uz rokas". Tad tas būtu, man liekas, baigi stulbi."

Pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš
Pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš

Pagaidām nestandarta risinājumi satiksmes organizācijā nav plānoti

Velosipēdi, sabiedriskais transports, automašīnas – tie ir ierastie transporta veidi, kā esam pieraduši doties uz Mežaparku. Taču no Rīgas centra turp varētu doties, izmantojot arī ūdens transportu, kurš vizina tūristus pa Daugavu. Kapteinis Iļja Ļitviņenko stāsta, ka pēc pasūtījuma uz Mežaparku ar trīs kuģīšiem varētu braukt vairākas reizes dienā.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis atzīst, ka šāda iespēja ir apsvērta: "Bet jāsaprot, ka tajā kuģī ielien nu varbūt tik cilvēku, cik vienā tramvajā. Tā ka tas būtu, tā teikt, liela izmaksu pozīcija. Tas būtu skaists brauciens, bet no tādas pasažieru pārvadājumu loģikas tur tā efekta nav." 

Skeptisks ir arī pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš: "Mēs Latvijā esam radoši cilvēki. Ja kāds redz, ka ir milzīgs korķis, viens pēkšņi brauc pa trotuāru, viens pēkšņi brauc pretējā joslā. Tā ka es nedomāju, ka šeit cilvēki neliks izdomu lietā, es domāju, ka liks izdomu lietā, bet nu tādā sistemātiskā veidā vairākus tūkstošus cilvēku mēs nepārvedīsim ar kuģīti. Es domāju, ka tas, nu, par laimi vai nelaimi, mēs esam šo iespēju nokavējuši. Es domāju, ka tā bija iespēja ar šatlu [mikroautobusu] tur atvest ostas teritorijā un ievest iekšā nebūtu bijusi problēma. Interesants vingrinājums, un kad tad, ja ne uz dziesmu svētkiem? Tas taču nav nekāds grupas "Apvedceļš" koncerts, ja, tas ir liela mēroga pasākumus, kur var tiešām izlocīt kājas, tā ka, es domāju, tas nenotiks, tāds pēkšņi jauns ceļš pa ūdeņiem."

"Daugavas" stadionā būvdarbi netiks pārtraukti pat svētku laikā

No Centrālās dzelzceļa stacijas "Daugavas" stadionā var nokļūt 12 minūšu laikā, taču turp jādodas pa šaurām laipām un ar granti nobērtām takām.

Stadiona teritorijā notiek būvdarbi, kuri netiks pārtraukti arī svētku nedēļas laikā.

Te top Vieglatlētikas halle, un celtniecības darbu dēļ dejotājiem un arī apmeklētājiem būs jāierodas savlaicīgi. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis sola, ka daļa darbu tomēr tiks apturēta:  "Tas, ko būvē Rīgas dome, tas tiks apturēts uz šo laiku, bet Izglītības ministrija pašā stadionā iekšā būvē jaunu infrastruktūru. Par to man nav informācijas, to vajadzētu uzjautāt viņiem, kāds viņiem plāns, lai tiešām nesanāk, ka svētku dalībnieki iet caur būvlaukumu."

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis
Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis

"Daugavas" stadiona pārstāvji "Kultūršoku" aicināja jautājumus iesūtīt rakstiski, taču atbildes nesniedza. Tikmēr intervijā medijā "lasi.lv"  minēts, ka darbi dziesmu svētku laikā netiks pārtraukti un šī iemesla dēļ pat dalībniekiem uz mēģinājumiem vajadzēs ierasties stundu agrāk. Pilsētplānotājam Viesturam Celmiņam grūti saprast, kāpēc nav pieņemts svētku dalībniekiem labvēlīgāks lēmums:

"Es nezinu, kāpēc lai šī būtu problēma, kāpēc vispār par to būtu jārunā. Mēs izejam, pasakām – uz 10 dienām paņemam pauzi. Par ko mēs runājam?

Skaidrs, ka tie cilvēki, kas būvē, nav tie, kas dejo. Tie, kas būvē, varbūt pat neapmeklē svētkus, vai ne?  Bet nu tur elementāri vienkārši jābūt kādam, kuram gaisma spīd, signāls pienāk galvā, viņš saka – klausies, kas te notiksies. Priekš kam, tas taču nav ceļš uz šķūnīti."

Svētku rīkotāja Daina Markova atzīst, ka lēmums turpināt darbus ietekmē deju svētku organizēšanu: "Tas tiešām ir liels jautājums. Iepriekš mums bija šī arēna, un tomēr apkārt bija tāds klajums, nebija šīs būves, kas šobrīd jau ir sabūvētas, šīs ledus halles. Dejotāju ir daudz, viņiem vajag ieskriet stadionā lielai masai un izskriet no stadiona starp dejām. Tā vienkārši runājot. Tieši šis aspekts, tas arī saistīts ar drošību, veselību, ir ļoti neskaidrs šobrīd, kā tas būs nākotnē. Šogad, es domāju, mēs vēl to izdarīsim. Tieši šī iemesla dēļ, ka vēl nav skaidrs, kā tas strādās, arī ģenerālmēģinājums nav publiskajā pārdošanā, jo ir jāizmēģina, vai tas tiešām viss būs tā, kā plānots." 

Svētku nesabojāšana, sēžot sastrēgumos, būs atkarīga no pašu izvēles

Jau 2018. gada svētkos organizētāji bija sagatavojuši informatīvus materiālus, lai publika savlaicīgi nokļūtu svētku norišu vietās. Šogad tiks sperti vēl pāris soļi tālāk un veidota informatīvā vietne, pie kā strādā Rīgas domes Satiksmes departaments. Tomēr tas nenozīmē, ka sēdēšanas sastrēgumos nebūs. Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Daina Markova uzskata, ka viss būs atkarīgs no katra paša izvēles: "Es domāju, ka cilvēkiem vajag plānot tā, lai viņi šo prieku piedzīvotu, nevis pēdējā brīdī braukt vai braukt tā, kā ir ierasts. Izbraukt ātrāk, sagatavoties laicīgi, un noteikti nepazaudēt svētku prieku. Tad tas svētku prieks arī nezudīs, ja katrs mēs individuāli plānosim, rēķināsimies ar šo situāciju, nevis tikai teiksim, cik viss ir slikti."

Pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš uzskata, ka beigu beigās visu sarežģīs cilvēku izšķiršanās braukt ar privāto transportu: "Es domāju, ka tas būs sarežģīti. Tas būtu visiem jāparāda pietiekoši skaidri, ka tas ir iespējams, bet tas būs daudz grūtāk, nekā tev liekas. Cilvēku pacietības līmenis ir samazinājies. Kopumā mēs esam pietiekoši saspringta sabiedrība, mums nav milzīgs tāds resurss, kur – nē, nav problēmu četras stundas uz "vantenieka" sēdēt. Tāds noskaņojums valstī nav. Tā ir normāla higiēna.

Mēs vienkārši paskatāmies, mēģinām svētkus nesabojāt ar pilnīgi elementāriem saimnieciskiem jautājumiem. To var izdarīt, tā nav nekāda raķešu zinātne."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti