Dienas ziņas

Latgalē noslēgušās Podnieku dienas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Dziesmu svētkiem gatavojas arī latvieši Londonā

Dziesmu svētkiem gatavojas arī Londonā

Latvieši visā pasaulē intensīvi gatavojas Dziesmu un deju svētkiem. Ikdienā dzīvojot ārpus Latvijas jārēķinās, ka šis tas būs atšķirīgi, nekā koriem Latvijā. Piemēram, skatēm savu veikumu jāatrāda, nosūtot videoierakstu. Kā Londonas Latviešu koris gatavo skates video?

Viesmīlīgais ukraiņu klubs ir vieta, uz kuru dodas latvieši, ja kādam īpašam notikumam nepieciešama lielāka zāle nekā pašu Londonas namā. Londonas latviešu korī dzied ne tikai latvieši, bet arī cittautieši.

"Mēģinājumos dažkārt nav viegli, jo lielākoties visi runā latviski. Es latviski saprotu maz, tādēļ ne vienmēr spēju sekot līdzi, taču ir jautri un interesanti dziedāt citā valodā, uzzināt par latviešu kultūru un folkloru," atzina kora dalībnieks Filips Rašlijs.

Pirms videoieraksta tiek pieslīpētas pēdējās nianses, kā arī sagaidīts visā valstī plānotais civilās apziņošanas trauksmes signāls, kam vienlaicīgi jāatskan visos mobilajos telefonos. Pēc tam koristiem tiek dots laiks nedaudz atvilkt elpu un sapucēties.

"Koris ļoti grib tur būt, un grib stāvēt kopā ar mūsu tautiešiem ļoti svarīgā un nozīmīgā gadā.

Jā, mēs ļoti cītīgi gatavojamies, dziedātāji ļoti cītīgi mācās arī mājās repertuāru, mēs to zinām. Tas nav tikai mēģinājumos.

Lieldienu laikā daudzi dziedātāji paņēma notis līdzi brīvdienās, un dziedāja pludmalēs un tā tālāk, tas darbs turpinās ārpus mēģinājumiem. Ne tikai mēģinājumos," stāstīja Londonas Latviešu kora diriģente Andra Zobens Īsta.

Pārbaudes skates videoierakstā korim jādzied kā koncertā, neko nedrīkst montēt, tādēļ visi ļoti cenšas.

"Dziesmu svētki ir izcila iespēja sabraukt cilvēkiem no visas pasaules, latviešiem no diasporas un piedalīties šajos svētkos, radīt šo kopības sajūtu.

Un iegūt šo enerģijas lādiņu, ko ir grūti izskaidrot citām tautām. Arī dažreiz latviešiem, kas nenodarbojas ne ar dziedāšanu, ne dejošanu," klāstīja kora dalībnieks Aivars Anaitis.

"Es jau gatavojos trešo reizi. Pirmoreiz mani slimnīcā ielika, uz Dziesmu svētkiem netiku. Tad gadus 12 atpakaļ sāku dziedāt šajā korī, bet atkal netiku, jo darba grafiks nomainījās. Tagad vienkārši nebija variantu, es atsāku nākt korī, nu nav variantu, latvietim katram ir jāaizbrauc uz Dziesmu svētkiem!" pārliecināta kora dalībniece Inga Isa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti