4. studija

Kāpēc kabeļtelevīzijas klienti saņem sodu par TV neskatīšanos?

4. studija

Kam vajadzīgs avārijas dienests, kuru nevar sazvanīt?

Slavenais restorāns "Sēnīte" - grausts vai kultūras piemineklis?

Zaiga Gaile: Slavenā «Sēnīte» ir ikonisks modernisma arhitektūras paraugs Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kādreiz “Sēnīte” bija ekskluzīvs restorāns, banketu zāles, arī kulinārija. Agrāk tie, kas brauca garām, uzskatīja bezmaz vai par pienākumu piestāt un ienākt “Sēnītē”. Bet nu jau gadus 16 tur viss ir tukšs, kluss un pamests. Tikmēr arhitekte Zaiga Gaile uzsver šīs celtnes arhitektonisko vērtību.

Atmiņas: Ekskluzīvi un garas rindas

LTV raidījums “4.studija” uzrunāja padalīties ar atmiņām tos, kuri savulaik pabijuši “Sēnītē”.

“Sēnīte bija lieliska! Bija kūpinātas vistas, tas bija 1982.gads. Toreiz es tur netālu strādāja. Tur simtiem cilvēku rindās stāvēja, tur bija viss,” stāsta Georgs.

“Šašliki, karbonādes, viss iespējamais. Tajā laikā ekskluzīvi,” atminas Haralds.

“Bija, kur pavadīt laiku, ja tikai varēja tikt iekšā. Tur vienmēr bija rindas ārpusē,” stāsta Lija, kurai patika “Sēnītes” kulinārija.

Raidījums uzrunāja arī “Sēnītes” bijušos darbiniekus, tomēr visi interviju atteica, jo esot pārāk sāpīgi atcerēts, kā restorāns “nogāja pa burbuli”.

Pārsteidza ar virtuvi un arhitektūru

“Sēnītes” svinīgā atklāšana notika tālajā 1968.gadā. Ātri vien tā kļuva populāra, jo pārsteidza garāmbraucējus ar tādu virtuvi un kulināriju, kāda nekur citur nebija baudīta. Restorāns bijis viens no labākajiem Padomju Savienībā, un, lai tiktu iekšā, rindas esot bijušas milzīgas.

Protams, viens no trumpjiem bija arī savdabīgā arhitektūra. “”Sēnīte” ir ikonisks modernisma arhitektūras paraugs Latvijā, mums tādu nav daudz saglabājušies. Tas ir tehnoloģijas paraugs tāpēc, ka varēja uztaisīt padomju laikā tik precīzu dzelzsbetona čaulu, un arī novietne. Brīnišķīgs arhitektūras paraugs. Nezinu, vai piešķirts arhitektūras pieminekļu statuss, bet tas to būtu pelnījis,” saka arhitekte Zaiga Gaile.

Īpašu statusu rosina jaunie arhitekti

Interesanti, ka pieminekļa statusu piešķiršanu ierosinājusi jaunā arhitektu paaudze, kuri paši vēl nebija dzimuši, kad "Sēnītē" bija ziedu laiki. Pašlaik tiek lemts par to, ka unikālais kupols būtu jāiekļauj aizsargājamo pieminekļu sarakstā.

“Šobrīd esam vienojušies ar ekspertiem, ka būtu saglabājams šis pirmatnējais apjoms, tātad unikālā cilindrveida čaula, kur pirmo reizi Latvijā ir pielietots mūsu pašu ķīmiķu hidroizolācijas risinājums,” stāsta Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvis Jānis Zilgalvis

Grandiozi plāni un pamestība

Kad sākās privatizācija, "Sēnīte" ātri vien tikusi privatizēta, un īpašnieku sarakstā bija vairāki turīgi cilvēki. Šobrīd “Sēnītes” saimnieks ir miljonāru sarakstā pabijušais Ivars Strautiņš.

Pirms vairākiem gadiem bija vērienīgi plāni, iesaistot Eiropas fondus, par 10 miljoniem izbūvēt viesnīcu, spa centru, boulinga zāli, restorānus. Tomēr tā arī viss apstājies.

Bet pašvaldībai nesakārtotais īpašums esot kā dadzis acīs. “Ja nevarētu visu kompleksu īstenot, gribētos, lai būtu vismaz vizuāli, dekoratīvi noformēts, lai būtu pievilcīgāka un cilvēkiem nerastos diskomforta sajūta. No drošības viedokļa normatīvus nepārkāpj, bet mēs gribam, lai attīstās pietiekami ātri,” saka Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko.

Dome īpašnieku nevar piespiest ieguldīt līdzekļus un atjaunot ēkas kompleksu.

Šobrīd varam cerēt, ka slaveno kupolu glābs iekļaušana aizsargājamo pieminekļu sarakstā, lai kādam roka neceltos to iznīcināt

“Kāpēc iznīcināt? Mēs esam Rīgā tik daudz vietu iznīcinājuši. Mums bija tik stilīgas vietas - kino “Blāzma”, “Pionieris”, interjeri, Modra Ģelža grāmatveikali, kas tagad kā pērles skatāmies vecās bildēs, nu žēl...” saka Zaiga Gaile.

Sižeta tapšanas laikā raidījumam izdevās sazināties ar “Sēnītes” īpašnieku, kurš šobrīd atrodas ārzemēs. Tiek solīts, ka pēc atgriešanās Latvijā par nākotnes iecerēm noteikti pastāstīs.

Jau ziņots, ka pašlaik notiek darbs pie kādreizējā restorāna “Sēnīte” uz Vidzemes šosejas un Daugavpils kinoteātra iekļaušanas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti