Rīta Panorāma

Intervija ar Tāli Gžibovski un Ievu Krēvicu

Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Mežecki

Intervija ar Zaigu Gaili

Zaiga Gaile: Sarunās valdība atzīst, ka Okupācijas muzeja piebūve ir nelietderīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Jā, sarunās valdība atbalsta un atzīst, ka šis nav lietderīgs projekts, bet pašlaik ir tā, ka ir ļoti, ļoti grūti kaut ko mainīt," par Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projektu saka arhitekte Zaiga Gaile.

Kā intervijā "Rīta Panorāmā" skaidro Zaiga Gaile, viņa kopā ar domubiedriem vēlas panākt, ka esošā Okupācijas muzeja ēka - melnais sarkofāgs - tiek rekonstruēta, savukārt pārējā summa, kas paredzēta Gunāra Birkerta projektētās piebūves īstenošanai, proti, 7,4 miljoni eiro, tiek novirzīta Stūra mājas atjaunošanai.

"Runāju ar premjeri un citiem, visi piekrīt - ja ir daudz tukšo telpu Rīgā, piebūve nav vajadzīga, var izmantot arī Stūra māju, tā attīstās. Valdības amatpersonas sarunās šo nostāju atbalsta. Manuprāt, lielākā problēma ir nevis valdības atbalsta trūkumu, bet birokrātiskā piramīda. Ja valdība spēs to birokrātijas piramīdu  izkustināt, uz valsts 100 gadu svētkiem to var paspēt izdarīt," norāda Zaiga Gaile.

Arhitekte uzsver, ka Okupācijas muzejs - tā ir mūsu vēsture: "Modernisma melnais sarkofāgs, ko septiņdesmitajos gados uzbūvēja, ir ārkārtīgi vērtīgs piemineklis. Neiznīcināsim to, kas ir mūsu pagātne. Piebūve nav lietderīga. Ja Okupācijas muzeja pētniecības telpas un krātuvi pārvietotu uz Stūru māju, mums būtu divi pieminekļi," skaidro Gaile.

Viņa arī uzsver: "Mums jātiek vaļā no visām savām fobijām. 20.gadsimts ir briesmīgākais, ko esam piedzīvojuši, un tā visa ir mūsu vēsture."

Kā vēstīts, pēc Zaigas Gailes iniciatīvas ir sākta parakstu vākšana Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā saglabāšanai tās esošajā veidolā. Vairāki Latvijā pazīstami arhitekti uzskata, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet tās pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai. Savukārt Okupācijas muzeja pārstāvji jau iepriekš norādīja, ka Zaigas Gailes kampaņa ir būtisks kaitējums muzejam laikā, kad tas visvairāk nepieciešams Latvijas un ārzemju sabiedrības informēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti