Kultūras ziņas

Māra Upzara krāsu piesātinājums

Kultūras ziņas

Drēviņa un Udaļcovas darbi "Rīgas Biržā"

Manifests pret Okupācijas muzeja piebūvi

Zaiga Gaile manifestē pret Okupācijas muzeja piebūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau no pavasara turpinās batālijas ap Strēlnieku laukumu un arhitekta Gunāra Birkerta projektēto Okupācijas muzeja piebūvi - balto Nākotnes namu. 20 arhitektu grupa ar pazīstamo kultūras mantojuma sargātāju Zaigu Gaili priekšgalā ir pret šo projektu, jo, viņuprāt, tā ir 20.gadsimta 70.gadu modernisma stilā celtās Okupācijas muzeja ēkas kropļošana un laukuma nesamērīga pieblīvēšana.

Projekts tomēr nav apturēts. Arhitektu iebildumus vērā neņem ne vien Okupācijas muzeja vadība, bet arī valdība. Lai tomēr cīnītos pret sev nepieņemamo Birkerta idejas realizāciju, Zaiga Gaile sākusi vākt domubiedru parakstus un sarīkojusi kādu neparastu akciju.

Lai skaidrotu sabiedrībai savu viedokli, arhitekte Zaiga Gaile savas mājas dārzā sarīkoja akciju, kur nelielai cilvēku grupai izskaidroja savus iebildumus.

"Nākotnes nams Strēlnieku laukumā uzkāpj virsū, uzmaucas virsū vērtībām. Es uzskatu, ka tā nedrīkst darīt ne Latvijas, ne pasaules arhitektu cunftē," norāda Zaiga Gaile. "Tātad - biroji, biroji, biroji. Kopā viņš piebūvē 300 kvadrātmetrus birojiem," viņa norāda.

Okupācijas muzeja vīzijā Nākotnes namam piekļaujas Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls. Viens no trim sarkanās sienas autoriem - Kristaps Ģelzis - jau pirms gada paudis viedokli, ka naudu, kas paredzēta šī mākslas darba tapšanai, būtu vērts ieguldīt gadiem aizlaistajā Stūra mājā. Viņam ir arī vīzija, ka tur varētu atrasties arī memoriāls okupācijas upuriem.

Zaiga Gaile kā vienīgo iespēju apturēt tā tapšanu redz sabiedrības atbalstu. Ir tapis manifests pret piebūves būvniecību, kuru varēs parakstīt Kalnciema kvartāla Vasaras mājā.

Tikmēr Rīgas būvvalde iebilst, norādot - Strēlnieku laukuma detālplānojuma sabiedriskā apspriede jau notikusi 2009.gada rudenī un saistībā ar Okupācijas muzeju vairs netiek plānota.

Rīgas būvvalde skaidro: "Publisku apspriešanu nerīko, ja teritorijai, kurā paredzēta būve, ir spēkā esošs detālplānojums. [..] Šobrīd spēkā esošais Būvniecības likums neparedz rīkot atkārtotu publisko apriešanu būvniecības iecerei, jo teritorijai Latviešu strēlnieku laukums 2010.gadā ir apstiprināts un spēkā esošs detālplānojums, kam publiskā apspriešana jau ir norisinājusies no 27.10.09. līdz 25.11.2009."

Zaiga Gaile uzskata, ka Okupācijas muzeja biedrība kā nevalstiska bezpeļņas organizācija nevarēs uzturēt tik plašas telpas, daļu no tām neizīrējot.

"Kad es uzdodu Okupācijas muzeja vadībai jautājumi, kā viņi gatavojas uzturēt jaunās telpas, viņi saka - mēs dzīvosim ļoti taupīgi. Faktiski tā būs valsts naudas diedelēšana. Es gribu saprast, kā tad viņi gatavojas savu lepno namu Rīgas sirdī uzturēt. Mans radinieks no ASV ar mani satikās un izteica priekšlikumu - tu tagad darbojies ap Nākotnes namu, varētu uzbūvēt vēl vienu stāvu ar noteikumu, ka tur varētu būt mans biznesa centrs. Tā ir atslēga. Es domāju, ka visu laiku ir manipulēšana ar faktiem. Nākotnes nams ir latviešu biznesa centrs, bet ne pētniecības iestāde," pauž Zaiga Gaile.

Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs kategoriski noraida aizdomas, ka Nākotnes nama telpas paredzēts izīrēt: "Tie ir meli, klaja nepatiesība. Man šķiet, ka veids, kā Gailes kundze cenšas sasniegt savu, jau robežojas ar cieņas un goda aizskārumu un mūsu reputācijas graušanu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti