Rīta Panorāma

Lielbritānijā streikos pasta darbinieki

Rīta Panorāma

Top Brīvības piemineklis neredzīgajiem

Zagrebas dizaina nedēļa mehāniskā zīmuļa zīmē

Zagrebas dizaina nedēļā uzmanības centrā mehāniskais zīmulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā notiek dizaina nedēļa, kuras moto ir "Bez robežām". Vienlaikus lielu uzmanību rīkotāji šogad velta Slavoļuba Penkalas 1906. gadā izgudrotajam mehāniskajam zīmulim kā vienam no lielākajiem valsts veiksmes stāstiem.

Dizaina nedēļas organizētājs Daniels Tomičičs skaidro: "Penkala ir nepārspējams.

Neviens cits Horvātijas produkts nav tādā mērā dominējis noteiktā tirgus nišā globālā līmenī.

Mums arī patlaban ir pasaulslaveni zīmoli, piemēram, autoindustrijā, pārtikas rūpniecībā, modē, arī trenažieri – nenosaukšu nevienu uzņēmumu. Tomēr nevienam no tiem nebija tik liela ietekme kā Penkalam."

Šogad aprit 100 gadi kopš Penkalas nāves, tāpēc neizbrīna slavenajam izgudrotājam veltītā uzmanība. Viņam ir vairāk nekā 80 patentu, tai skaitā par termosu un pirmo Horvātijas lidmašīnu. Tomēr tieši zīmulis ar izbīdāmu un maināmu kodoliņu, kā arī viņa vārdā nosaukta rakstāmlietu rūpnīca guva milzu panākumus pasaulē. Pirmo reizi vēsturē šim izgudrojumam veltīta īpaša izstāde.

Tomēr ne mazāk interesanti ir mūsdienu dizaineru darbi, un interesentiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar modernām mēbelēm un apģērbu, digitālajiem medijiem un grafisko dizainu, pārtiku, automašīnām un daudzām citām precēm. Pasākumā arī izveidots nākotnes lielveikals, kurā inovatīvi aplūkoti ēšanas paradumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti