Kultūras ziņas

Tiek atklāts "Lielais Kristaps"

Kultūras ziņas

Ingas Kalnas balss solokoncertā Dzintaros

Īmsu leģendārās mēbeles

«Xcelsior» dizaina telpā aplūkojamas leģendārās Īmsu dizaina mēbeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Plastmasas krēsli, saplākšņa un alumīnija mēbeles šodien nepārsteigs nevienu biroja darbinieku vai mazdārziņu īpašnieku. Taču pirms 70 gadiem tas bija jaunatklājums. Un to radīja Čārlzs un Reja Īmsi. Šī pāra leģendārie darbi līdz 28. oktobrim apskatāmi "Xcelsior" dizaina telpā Uzvaras bulvārī 9.

Arhitekts Artūrs Martinsons izrāda zināmākos "Xcelsior" dizaina telpā eksponētos Čārlza un Rejas Īmsu dizaina darbus. Šobrīd pierastus, bieži redzamus piemājas mauriņos un birojos, bet pirms 70 gadiem revolucionārus atklājumus.

"Īmsi bija ārkārtīgi ziņkārīgi, viņi mēģināja izmantot dažādus materiālus un dažādu materiālu salikumus. Unikāli ar to, ka izdevies apvienot racionālo ar iracionālo," saka Artūrs Martinsons.

Čārlzs Īmss ir arhitekts, viņa sieva Reja – māksliniece. Šajā sadarbībā rodas ne tikai jauni dizaina priekšmeti, bet arī šīs nozares virzieni. Piemēram, eksperimentējot ar alumīniju un saplāksni.

Šobrīd Īmsu mēbeles ražo tikai Šveices uzņēmums "Vitra", taču neskaitāmi uzņēmumi cenšas tās kopēt. Oriģināli ir mēbeles bez nevienas liekas detaļas un ar 30 gadu garantiju.

Izstādē redzami Īmsu radītie krēsli, galdi, rotaļlietas un slavenais zvilnis. Kopumā apmēram 300 priekšmetu. Tas viss "Xcelsior" dizaina telpā līdz 28.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti