VIDEO: Ieskaties kolekcijas monētu tapšanas noslēpumā! Saruna ar māksliniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trešdien, 14. aprīlī, pulksten 15.00 notiks žurnālistes Ilzes Dobeles saruna ar 2020. gadā izlaisto monētu māksliniekiem – par viņu idejām, monētu tapšanas procesu un tajās paustajām vērtībām.

Sarunā piedalīsies 2020. gadā izlaisto monētu mākslinieki – Sandra Krastiņa, Mārcis Kalniņš, Ivars Drulle, Beate Šņuka; viens no izcilākajiem Latvijas dizaina grafiķiem, neatkarību atguvušās Latvijas galvenais monētu mākslas idejas virzītājs un iedvesmotājs, lata monētu tēvs Laimonis Šēnbergs, kā arī Latvijas Bankas monētu dizaina un mākslas galvenais eksperts, grafikas dizainers Edgars Zvirgzdiņš.

Sarunas rīkotāji uzsver: "Kolekcijas monētas ir miniatūri mākslas darbi – šajā mazajā formā iekodētas vērtības, kas būtiskas Latvijai, – cilvēki, notikumi, idejas, procesi. Latvijai ir ar ko lepoties šajā mākslas žanrā, jo divas mūsu mākslinieku veidotās monētas ir atzītas par pasaules gada monētām, saņēmušas monētu “Oskaru”."

Sarunā paredzēts apspriest, kā tiek izvēlēti temati, ko iemūžināt monētās, kā iespējams kļūt par monētas veidotāju, kādas inovācijas ienākušas monētu mākslā pēdējos gados. Tāpat pirmo reizi plašāka sabiedrība uzzinās, kādas kolekcijas monētas plānots izlaist šogad un Latvijas Bankas jubilejas, 2022. gadā.

2020. gadā tika izlaistas četras kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un vispārcilvēciskām vērtībām:

Sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2020" tika atzīta ekoloģijas tēmai veltītā kolekcijas monēta "Liepas lapa", to par mākslinieciski augstvērtīgāko atzinusi arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisija.

Sarunai tiešraidē varēs sekot līdzi sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti