Venēcijas arhitektūras biennālē būs vienota Baltijas valstu ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkursā par Venēcijas biennāles 15.starptautiskās arhitektūras izstādes idejas koncepciju un īstenošanu visās trīs Baltijas valstīs uzvarējusi Lietuvas sabiedriskā organizācija "Architektūros fondas", "radot unikālu iespēju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kuratoriem sadarboties, veidojot vienotu Baltijas valstu paviljonu".

Izstādes laikā vienotais Baltijas valstu paviljons atradīsies "Palasport" izstāžu hallē Venēcijā, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs un biennāles komisārs no Latvijas Jānis Dripe uzsvēra, ka pirmo reizi, kopš Latvija piedalās Venēcijas arhitektūras biennālē, ir iespēja veidot kopēju Baltijas ekspozīciju, jo ir noticis negaidīts radošais pavērsiens - Baltijas paviljona ideja uzvarējusi visu trīs valstu konkursos, Latvijā un Lietuvā sešu pretendentu, bet Igaunijā pat 22 pretendentu konkurencē.

"Ideja veidot kopīgu Baltijas valstu ekspozīciju allaž bijusi aktuāla un šķitusi loģiska starptautiskas atpazīstamības kontekstā, un Venēcijas biennāles 15.starptautiskā arhitektūras izstāde ieies vēsturē ar pirmreizēju iespēju šo ideju īstenot dzīvē," pauda Dripe.

Kultūras ministrijas rīkotajā metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 15.starptautiskajā arhitektūras izstādē no sešiem pretendentiem augstāko punktu skaitu ieguva pieteikums "Trīs valstu paviljons". Tā autori ir Niklāvs Paegle, Kārlis Bērziņš, Dagnija Smilga, Laila Zariņa, Jurga Daubaraite, Ona Lozuraitīte, Johans Tali un Jons Žakausks. Tā kā šis pieteikums ieguva visaugstāko žūrijas novērtējumu, autori tika aicināti uz otro kārtu - sarunu procedūru ar iepirkuma komisiju par līguma nosacījumu izpildi.

Kopējā iepirkuma līgumcena par ekspozīcijas koncepcijas izstrādi un realizāciju ir paredzēta 90 000 eiro apmērā, neiekļaujot pievienotās vērtības nodokli.

Metu konkursa pieteikumus vērtēja arhitekta, Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas eksperta Jāņa Dripes vadītā žūrijas komisija, kurā darbojās četri arhitekti, Latvijas Arhitektu savienības biedri - arhitektu biroja "Sudraba arhitektūra" līdzīpašnieks Reinis Liepiņš, arhitektu biroja "Sarma un Norde" līdzīpašnieks Visvaldis Sarma, pašvaldības aģentūras "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" projektu vadītāja Zanda Treimane un arhitektu biroja "PUNA arhitekti" līdzīpašniece Līga Apine.

Venēcijas biennāles 15.starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no 2016.gada 28.maija līdz 27.novembrim. Venēcijas arhitektūras biennāles kurators ir vairākkārtīgi starptautiski godalgotais Čīles arhitekts Aleksandro Aravena. Aravena solās šo biennāli veidot vēl atvērtāku plašākai auditorijai, vēršot uzmanību uz arhitektūras iespējām uzlabot telpiskās vides un sabiedrības dzīves kvalitāti.

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002.gada, un 2016.gadā būs Latvijas septītā dalības reize.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti