Kultūras rondo

Riga IFF īpašā seansā rādīs filmu "Ūteja, 22. jūlijs"

Kultūras rondo

Baletā "Trīs musketieri" spilgtas lomas tieši dejotājiem vīriešiem

Dizainera Artūra Analta vērojumi un pārdomas pēc Londonas dizaina biennāles

Vēl līdz nedēļas beigām Rīgā var aplūkot Artūra Analta darbu «Matter to Matter»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Patīkamākais ir aiziet un ieraudzīt darbu, kāds viņš ir. Viens ir, ka redzi bildēs vai video, cits, kad aizej, - ir citi cilvēki, skaņas celiņš. Pirmais pieskāriens ir pārsteidzošs,” tā savu darbu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” raksturo mākslinieks Artūrs Analts.

Tikai līdz nedēļas beigām, līdz 28. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma Londonas ''Dizaina biennāles 2018'' žūrijas balvu ieguvusī Artūra Analta interaktīvā instalācija “Matter to Matter”.

“Cilvēkiem, kas aizies apskatīsies, viņiem būs savs iespaids,” turpina Analts.

Runājot par emocijām, ko raisa darbs, dizainers bilst, ka “ir aptuveni nojauta, kādu iespaidu atstās, un attiecīgi arī tiek būvēts, lai to sasniegtu”.

Mākslinieks uzskata, ka dizaina vieta ir industrijā, lai arī to nevar teikt par konkrēto darbu, tajā pašā laikā stāsta, ka arhitekti Londonā nākuši pie viņa un izteikuši piedāvājumu, ka “Matter to Matter” varētu iestrādāt interjerā un tas nedaudz darbotos kondicionētaja vietā.

“Domāju, lai šis darbs paliek uz mākslas virzienu vairāk, ne industriālais,” bilst Analts.

Analts norāda, ka darbam “Matter to Matter” klients ir valsts, bet, veidojot industriālo dizainu, ir klients, uzdevums un atrisinājums – produkts, ne paša mākslinieka pārdomas.

Veidojot savus darbus, Analtam nav vienaldzīga attieksme pret apkārtējo vidi, lai priekšmets netop tāpat.

“Es sevi tā redzu, lai tas, ko darītu, tam ir vienkārši fiziska funkcija un ir pievienotā vērtība. Radīt vienkārši otru tādu pašu glāzi tikai tāpēc, ka es to taisīju, mūsdienās tas ir lieki. Tas nav tas, kā es domāju. Ja es taisītu to glāzi, tai būtu kaut kāda ziņa, lai lietotājs aizdomātos, kāpēc mums vajag šo glāzi,” norāda Analts.

Šis saistīts ar dabas virzienu, un tā šķitusi interesanta tēma, ko britiem pastāstīt. Bet, atskatoties uz atzinību, dizainers ir gandarīts, ka pamanīts tieši viņa darbs.

“Es vairāk priecājos, ne ka mans vārds izskan, bet ka darbu pamana, es varētu būt aizkadrā un pilnīgi nerunāt, būtu pilnībā apmierināts,” atzīst Analts.

Ekspresizstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma katru dienu no plkst. 12.00 līdz 18.00, trešdien no plkst. 12.00 līdz 20.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti