Kultūras ziņas

Sācies festivāls "Summertime – aicina Inese Galante"

Kultūras ziņas

Latvijas māksla kā prece

VEF kultūras pils "uz koferiem"

VEF kultūras pils «uz koferiem»; rekonstrukcija kavējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms vairāk nekā pusgadsimta uzbūvētā VEF kultūras pils ievērojamu remontu nav piedzīvojusi kopš ēkas uzcelšanas. Rīgas dome dažādos sasaukumos pils atjaunošanu plāno jau kopš 2000.gada. Aktīvākā rosība pie šī projekta sākās 2010.gadā, kad dome cerēja rekonstrukciju paveikt līdz pagājušajam gadam, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Taču toreiz finansējuma likstas, vēlāk jau vairākkārt pārceltie rekonstrukcijas plānu iesnigšanas termiņi darbu uzsākšanu aizvien kavējuši. Vēl pagājušajā nedēļā ziņots, ka projektu iesniegšanas termiņš pagarināts līdz 18.augustam, taču jau pirmdien, 10.augustā, Rīgas īpašumu departamenta vadītājs Oļegs Burvos "Kultūras ziņām" pavēstīja, ka termiņš vēlreiz pagarināts.

Līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā plānots paveikt vairākas kultūras iestāžu pārbūves un renovācijas. Solīts atvērt Rīgas pili, rekonstruēt Jauno Rīgas teātri, kā arī sakopt VEF kultūras pils.

Miljonus vērta renovācija skaršot ikvienu VEF kultūras pils telpu bez izņēmuma. Pils saimnieku ikdiena aizrit, pakojot mantas, lai dotos uz jaunajām pagaidu telpām. Tiesa - tā vēl kavējas. Pils saimnieki teic - atpakaļceļa vairs neesot.

Scenāriju, kad renovāciju atliktu, pilī iedomāties nevēlas. Jaunās sezonas kolektīvu pasākumi saplānoti citviet  un telpu īrēt gribētājiem - atteikts. Pils saimnieciskās daļas darbinieki jau teju izpildījuši uzdevumu renovācijas strādniekiem atstāt tukšas telpas ar plikām sienām.

"Tērpi, skatuves dekorācijas, desmit flīģeļi, desmit klavieres - ļoti, ļoti daudz. Mēs esam gatavi jau vākties, bet nav vēl pagaidām dots starts," stāsta VEF kultūras pils vadītājas vietniece Agnija Rudene.

Dažādu kolektīvu, ansambļu un pulciņu 3000 dalībnieki, kas līdz šim satilpa VEF kultūras pilī, ar savu hobiju turpinās nodarboties lielākoties dažādās Rīgas skolās vai pašvaldības ēku brīvajās telpās. Tiesa, ar dažām no pagaidu mājvietām vēl nav noslēgti līgumi par telpu izmantošanu, citās jāveic pielāgošanas darbi. Pēdējie, kuri vēl min vecos VEF kultūras pils skatuves dēļus, ir tautas deju kolektīvs "Zelta sietiņš". Viņi otrdien, 11.augustā, izlido uz starptautisku bērnu folkloras festivālu Taivānā.

Jautāta, kas ir tas, kas no rekonstrukcijas tiek gaidīts, ilggadējā "Zelta sietiņa" dejotāja Līga Gribuste saka: "Deju zāles, kur ir daudz stieņu, pie kā varētu mācīties, un, protams, spoguļi, aizkari."

"Godīgi sakot, es negaidu,  lai uz klikšķi viss mainītos, es labprāt paliktu te, jo es negribu nekur pārvākties, gaidu vairāk ar nepatiku," papildina ilggadējs "Zelta sietiņa" dejotājs Linards Graumanis.

"Zelta sietiņa vadītāja Baiba Šteina teic, ka īpašas greznības pils telpās nealkstot, bet izplānotajā projektā saskata arī trūkumus: "Žēl ir tā, ka mums nepapildināsies telpas. Kad esmu jautājusi, vai ir domāts, ka būtu trīs vai četras treniņu telpas - protams, ka mums tas ir daudz par maz. Ir taču vēl "Rotaļa", "Mana rotaļa", "XO Rotaļa". Es ticu, ka šīs celtnes remonts nepārvērtīsies par ienākumu avotu kādam un kur slinki strādnieki velk savu laiku."

Pagaidām jūtami ievilcies piedāvājumu iesniegšanas termiņš konkursam par pils restaurāciju. Uzņēmumus nenosaucot, atbildīgā departamenta vadītājs teic, ka no septiņiem pretendentiem pieci aktīvi interesējas un uzdod daudz precizējošu jautājumu, tāpēc piedāvājumu iesniegšanas termiņš no jūlija beigām pārcelts uz 18.augustu. Taču, izrādās, arī šis datums nebūs gala termiņš.

"Bet par to vēl neviens nezina. Mēs pieņēmām lēmumu vēl pagarināt termiņu. Šobrīd pēc šī lēmuma aploksnes atvēršana ir paredzēta 8. un 9.septembrī. Ņemot vērā, ka uzraudzības birojs palūdza uzrādīt dažas lietas, atdalīt no kopējā iepirkuma, nolēmām piekrist. Pēc likuma, ja mainās konkursa nolikuma prasības, automātiski pagarina termiņu," skaidro Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Burovs cer, ka renovācijas darbus varēs uzsākt jau oktobrī, viņš ir pārliecināts, ka termiņa atlikšana ieceri pabeigt renovāciju līdz simtgadei neietekmēs.

"Mērs Ušakovs, viņš mums apsolīja, ka savu 60 gadu jubileju svinēsim savās mājās. Un ja ne? Lai viņš tik pamēģina!" tā "Zelta sietiņa" vadītāja Baiba Šteina.

Plānots, ka septiņus miljonus eiro pils renovācijā ieguldīs Kultūras ministrija un  reģionālās attīstības ministrija. Gaidāmi apjomīgi pils fasādes atjaunošanas darbi un iekšdarbi, tiks mainīta apkures un elektroinstalāciju sistēma, tāpat arī logi, durvis un grīdas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti