Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauj sešus Daugavpils cietokšņa lielgabalus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izvērtējot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas iesniegto Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta grozījumu projektu, Kultūras ministrija iekļāvusi tajā arī sešus Daugavpils cietokšņa lielgabalus.

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ir iekļauts 205 milimetru (astoņu collu) kalibra 1877.gada modeļa tērauda lielgabala stobrs, kas atrodas iepretim ēkai Mihaila ielā 3, 107 milimetru (4¼ collu) kalibra 1887.gada modeļa tērauda lielgabala stobrs uz dzelzs lafetes Imperatorā ielā, pie krustojuma ar Konstantīna ielu, divi 154 milimetru (sešu collu) kalibra 1883.gada modeļa tērauda lielgabala stobri pie ēkas Hekeļa ielā 4 un divi 112 un 113 milimetru kalibra pelēkā čuguna lielgabala stobri pie ēkas Komandanta ielā 7.

Objekti ir autentiski tipveida Krievijas militārās rūpniecības 19.gadsimta otrās puses paraugi, kas eksponēti īpaši iekārtotā vietā fortifikācijas būves Daugavpils cietokšņa teritorijā.

Ar priekšlikumu noteikt valsts aizsargājamu kultūras pieminekļu statusu sešiem Daugavpils cietokšņa lielgabaliem Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā vērsās Daugavpils pilsētas dome. Inspekcija izvērtēja objektu atbilstību kultūras pieminekļu statusam un pieņēma lēmumu rosināt iekļaut tos pieminekļu sarakstā.

Saskaņā ar likumu "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" kultūras pieminekļi ir kultūrvēsturiskā mantojuma daļa - kultūrvēsturiskas ainavas un atsevišķas teritorijas, kā arī atsevišķi kapi, ēku grupas un atsevišķas ēkas, mākslas darbi, iekārtas un priekšmeti, kuriem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība un kuru saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Latvijas valsts un tautas, kā arī starptautiskajām interesēm.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes industriālo pieminekli var iekļaut Latvijas novada mērogā nozīmīgas teritorijas, ēkas, būves, iekārtas, priekšmetus un citus tehniska rakstura objektus, kas saistīti ar ražošanas, amatniecības, transporta un teritorijas infrastruktūras attīstību vai militāro vēsturi un kam ir zinātniska, kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti