Dienas ziņas

Diasporas nometnes Latvijā ļoti pieprasītas

Dienas ziņas

Ogļu putēšana Ventspilī

Jaunie arhitekti būvē vasaras teātra festivāla pilsētu

Valmieras vasaras teātra festivāla pilsētu šogad būvē jaunie arhitekti 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē notiks Valmieras vasaras teātra festivāls, kas šogad papildināts ar plašu pasākumu programmu festivāla centrālajā laukumā. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad festivāla norises vietas iekārtoja tā organizatori, šogad galveno laukumu divu nedēļu laikā veido starptautiskās arhitektūras, dizaina, pilsētplānošanas un citu radniecīgo nozaru vasaras skolas dalībnieki.

Valmieras teātra apaļā zāle jau nedēļu pārvērtusies par sava veida arhitektu biroju – te pie maketu veidošanas strādā starptautiskās īslaicīgas arhitektūras un pilsētvides plānošanas vasaras skolas dalībnieki - jaunie arhitekti no Meksikas, Korejas, Spānijas, Ukrainas, Latvijas un citām pasaules valstīm. No sākotnēji trīs izveidotajiem maketiem tapis gala risinājums.

“Esmu no Ukrainas, šī pieredze man ir kas jauns – nekad neesmu šādās darbnīcās piedalījusies. Ļoti interesanti sajust kultūru dažādību, mēs daudz runājam cits ar citu. Atšķiras arī veids, kā mēs domājam par arhitektūru un būvniecību, katram ir savs skatījums,” atzīst vasaras skolas dalībniece no Ukrainas Ksuša. 

Ksuša šobrīd projektē festivāla pilsētas bērnu rotaļu laukumu. Vienlaikus Hanzas laukumā top šī rotaļu laukuma konstrukcija.

Ideja piesaistīt jaunos arhitektus radās arhitektei Dinai Suhanovai, kura strādā augstskolā RISEBA. 

Viņa stāsta, ka galvenais uzdevums ir savienot funkcionālo ar poētisko un teatrālo, iekļaujot teātra festivāla organizatoru ideju par skautu aktivitātēm festivāla centrā, tāpēc virs šīm konstrukcijām tiks veidots kustīgs maģiskais mežs, kas tiks izgaismots.

Dina Suhanova, vasaras skolas “FestivaL'and” vadītāja savukārt uzskata: “Mums jāspēj sacensties, mums ir baznīca, mums ir Valmieras teātris, mums ir lielveikals, mēs nevaram būt mazi! Kā angliski saka, mums ir jāspēj “to make a difference”, mums ir jāatstāj iespaids.”

Līdz ar jau pieredzējušiem arhitektiem un arhitektūras studentiem teātra festivāla pilsētas plānošanā un būvniecībā iesaistās Valmieras mākslas vidusskolas skolnieces, kuras skolā apgūst interjera dizainu.

Valmieras Mākslas vidusskolas skolniece Elīna Žuravļeva stāsta: “Mēs varam mācīties no viņiem ļoti daudz ko, jo, cik mēs dzirdējām, daudziem ir bakalaura grādi, maģistra grādi... un tad mums ir bišķiņ grūtāk.”

“Es nekad neiedomājos, ka mani varētu tik ļoti piesaistīt vides arhitektūra, tieši plānošana, kā vidē ko iesaistīt. Tad, kad es piedalos šajā festivāla pasākumā, tad es saprotu, ka es varbūt pat varētu kaut ko ar to lietu saistīt savā nākotnē,” atzīst Valmieras Mākslas vidusskolas skolniece Roberta Solovjova.

Festivāla centrs šobrīd top jau nedēļu, un darbi pie tā iekārtošanas ritēs līdz brīdim, kad 2.augusta vakarā šeit notiks brīvdabas kino vakars.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti