Rīta Panorāma

Intervija ar Inu Strazdiņu

Rīta Panorāma

Domā zaļāk: radiatori

RMT slovāku dizaina trauku kolekcijas izstāde "Vairāk ir vairāk"

«Vairāk ir vairāk» – Rīgā skatāma Slovākijas stikla un keramikas trauku izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz 29. martam izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” eksponēta slovāku stikla un keramikas dizaina trauku kolekcijas izstāde “Vairāk ir vairāk”. Šie dizaina objekti lielākoties radīti kā oriģināli, unikāli priekšmeti vai autoru kolekciju sastāvdaļas.

Eksponētie darbi neatbildīs tradicionālajai izpratnei par dizainu kā lietderības rādītāju, bet parādīs tā vizuālās, simboliskās un emocionālās kvalitātes. Izstādes kurators ir asociētais profesors Patriks Illo, Bratislavas Mākslas un dizaina akadēmijas Stikla studijas vadītājs.

Izstādē skatāmajiem darbiem raksturīgs izteikts autora dizains, kas šobrīd esot aktuāls Slovākijā, stāsta Rīgas Mākslas telpas projektu vadītāja Luīze Lasmane.

Izstādē skatāmi trauki, kas veidoti no netipiskiem materiālu savienojumiem – stikls apvienots ar keramiku, vulkāniskie ieži ar porcelāna masu, stikls ar akmens masu.

“Mēs redzam trauku tādā formā, kādā neesam pieraduši to redzēt,” atzīmē Luīze Lasmane. Viņa atklāj, ka stikla un keramikas nozares vienmēr Slovākijā bijušas spēcīgas, tomēr tās īpaši uzplaukušas, kad tikusi slēgta Slovākijas porcelāna rūpnīca. Šobrīd Slovākijā darbojoties tikai divas stikla ražotnes.

Tāpēc mākslinieki bijuši spiesti radīt jaunas un inovatīvas pieejas gan tehnoloģiski, gan mākslinieciski.

Izstādes objekti “lielākoties ir tapuši atsevišķās studijās un darbnīcās, domājot par dizainu ne tikai no praktiskā viedokļa, bet ar šo trauku kolekciju, trauku grupu, atainojot arī paša mākslinieka kādu personisku vēstījumu,” atzīmē Lasmane.

Rīgas Mākslas telpas pārstāve uzsver – šādas izstādes veicina domu apmaiņu starp Latvijas un citu valstu stikla un keramikas māksliniekiem un studentiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti