Panorāma

Enerģētikas likuma grozījumi atklāj virkni problēmu

Panorāma

Atklāta E.Pauls-Vīgneres darbu izstāde

Eksprezidente: muzeja lietai ir finansiāls un politisks zemteksts

Vaira Vīķe-Freiberga Okupācijas muzeja lietā saskata finansiālus un politiskus zemtekstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Okupācijas muzeja piebūves lietā saskata politisku un finansiālu zemtekstu.

Intervijā Latvijas Televīzijai Vaira Vīķe-Freiberga stāsta, ka ilgus gadus Okupācijas muzejs ticis uzturēts par trimdas latviešu naudu. Tikai vēlāk ieguvis oficiālu statusu. Līdz šim lieliski kalpojis Latvijai, stāstot ārzemju viesiem par okupāciju. Viņasprāt, muzejs politiski nepatīk Rīgas domei, bet finansiāli – tiem, kuri grib savu biznesu, attīstot pie Strēlnieku laukuma Grēcinieku ielā viesnīcu, pret kuru Rīgas domes institūcijas nav iebildušas.

Vaira Vīķe-Freiberga: Līdz šim ir dzirdēta tikai noliedzoša attieksme pret [Gunāra] Birkerta projektu. Tas tomēr ir diezgan dīvaini, jo, teiksim, būsim godīgi, no visiem Latvijas arhitektiem, kas Latvijā dzimuši, ja raugāmies, kam ir vislielākā reputācija pasaulē – tas ir Birkerts! Tas nav neviens no padomju laika mūsu arhitektiem. Būsim godīgi! Tātad – ja ir runa par profesionālo kompetenci un reputāciju, tad ir skaidrs, ka Birkerts stāv krietnu galvastiesu pāri citiem, kas tagad kritizē viņa projektu un saka, ka tas nekam neder! Un es baidos, vai tur nav kaut kādi politiski [zemteksti], teiksim. Es redzu, ka tur ir finansiālās intereses – it kā tas traucē kādam projektam tīri estētiski – kādam komerciālam projektam, kas būtu pat ticami. Tā tas varētu būt, bet es baidos, ka aiz šās finansiālās puses, šī iegansta jeb pilnīgi nesaprotamā arhitektoniskā, estētiskā iegansta, ka tur slēpjas vienkārši nepatika un nevēlēšanās, ka mums šis Okupācijas muzejs tiek pilnveidots un kļūst tik nozīmīga daļa no Rīgas centra.

Latvijas Televīzija: Jūs to sasaistāt ar to, ka Rīgu šobrīd vada Saskaņas partija?

Vaira Vīķe-Freiberga: "Es nemāku teikt. Šī iniciatīva it kā nāk no profesionālu arhitektu grupas, bet viņi, protams, vēlas apturēt iepriekšējos lēmumus, kas jau tika pieņemti par šīs piebūves būvēšanu. Un es domāju, te nu varbūt sakrīt politiskās intereses un finansiālās.  Ka, izmantojot to patlabanējo Rīgas domes sastāvu un viņu eventuālo nepatiku pret tādu Okupācijas muzeja paplašināšanu, ka tiek arī varbūt virzītas kādas finansiālās intereses. Es ļoti šaubos, ka tas ir tikai jautājums par arhitektūru un par estētiku. To es pilnīgi kā iespējamību noraidu. Vismaz savā izpratnē."

Latvijas Televīzija aicināja arī Rīgas mēru un Saskaņas partijas līderi Nilu Ušakovu izteikt savu viedokli par to, kas īsti notiek ar Okupācijas muzeja piebūves projektu. Caur Rīgas domes preses dienestu LTV saņēma atbildi, ka Rīgas mērs nekādā veidā negribot ietekmēt būvvaldes un galvenā arhitekta lēmumus.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas būvvalde 20. janvārī lēmusi neizsniegt būvatļauju plānotajam Okupācijas muzeja piebūves projektam, skaidrojot to ar Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas negatīvo atzinumu un projekta attīstītāja – VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nespēju vai nevēlēšanos noteiktajā termiņā iesniegt koriģētu būvprojektu.

“Un,  ja visi šie atzinumi būs un visi būvniecības noteikumi tiks ievēroti, protams, tā iecere varēs tikt vēlāk akceptēta,” Latvijas Televīzijai saka Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. “Bet, kad tas būs, tas jau tagad un bija jau pilnā mērā atkarīgs no šīs ieceres attīstītājiem un virzītājiem.”

Kultūras ministrija (KM), VNĪ un Latvijas Okupācijas muzeja biedrība (LOMB) kopīgā paziņojumā vēlāk pauda neizpratni un neapmierinātību ar Latvijas Okupācijas muzeja piebūves jeb "Nākotnes nama" projekta īstenošanas apturēšanu

Neizpratni projekta partneros raisījis arī fakts, ka Rīgas pilsētas būvvalde lēmuma pieņemšanā atsaucas tikai uz Rīgas pilsētas arhitekta atzinumu, kuram ir rekomendējošs raksturs un ar kuru projekta īstenotājiem nav bijis iespējas iepazīties rakstiskā veidā.

Projekta virzītāji aicināja Rīgas domi apzināties projekta valstisko un cilvēcisko nozīmi un kļūt par konstruktīviem partneriem tā īstenošanā, jo Latvijas Okupācijas muzejam, kā arī iecerētajam "Nākotnes nama" projektam un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālam ir nenovērtējama valstiska un sabiedriska nozīme, un šo objektu īstenošanu ar lielām cerībām gaida dažādu okupācijas varu represētie un viņu tuvinieki.

Tikmēr, Okupācijas muzeja piebūves projekts no vietas nekust nu jau vairāk nekā astoņus mēnešus. Arvien biežāk sāk skanēt viedoklis, ka to apzināti bremzē partijas "Saskaņa" vadītā Rīgas dome, ziņo Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" veidotāji.

Kultūras ministrija, kas atbildīga par muzeja piebūves īstenošanu, jau iepriekš norādījusi, ka Rīgas domes rīcību var vērtēt kā tādu, kas apzināti kavē Okupācijas muzeja attīstībai.  

“Jāsaka, ka šī te projekta kavēšana ir aizdomīgi, jo situācija jau varēja būt arī tāda, ka ir aktīva sadarbošanās un apzinoties, cik šis projekts ir sabiedriski nozīmīgs, gan publiskā vēstures kontekstā, gan  attiecībā uz represētajiem, un uz to piemiņu. Šobrīd notiek pretējais -   tiek meklēta katra iespēja šo projektu kaut kādā veidā novilcināt,” saka kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).  

Kultūras ministres ieskatā, viens no risinājumiem, ko var izmantot, lai neļautu ieceri norakt pavisam, ir caur Saeimu virzīt grozījumus Okupācijas likumā. Kur noteikt, ka muzejs ir nacionālo interešu objekts. Tādējādi atvieglojot administratīvās procedūras projekta tālākai virzībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti