Uz 2017. gada balvu Rīgas arhitektūrā izvirza 29 pretendentus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas pilsētas arhitekta birojs informē, ka sadarbībā ar pētījumu partneriem un kompetentu žūriju – arhitektūras nozares ekspertiem – ir veikta sākotnējā atlase un novērtējums  objektiem, kas pretendēs uz 2017. gada balvu Rīgas arhitektūrā. Š onedēļ pirmajā žūrijas sēdē no 725 aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotajiem būvobjektiem Rīgā balvas dalībnieku reģistrā iekļāva 29 objektus, kas raksturo būvniecības procesu, aktuālās pārmaiņas pilsētvidē un kalpos par pamatu diskusijai žūrijā.

„Sadarbībā ar skates žūrijas ekspertiem esam izpildījuši pirmo uzdevumu – izvērtējot vairākus simtus dažādu aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotu objektu, tālākai vērtēšanai esam izvirzījuši 29 būves 9 kategorijās. Šogad, vērtējot objektus, žūrija īpašu uzmanību pievērsīs un meklēs labākos piemērus arī skolu un pagalmu labiekārtojumos, un pievērsīs uzmanību arī labākajiem piemēriem arhitektūras konkursu praksē,” uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

“Šīgada objektus – balvas pretendentus – raksturo viena īpaša iezīme – starp tiem nav izteiktu liela mēroga objektu. Tas paplašina konkurenci uz Rīgas arhitektūras gada balvu un uzliek pienākumu žūrijai īpaši rūpīgi strādāt un vērtēt pieteikto objektu arhitektoniskās kvalitātes. Tāpēc priecē fakts, ka šogad žūrijas komisijā strādāt ir pieteikušies 16 dažādu arhitektūras, būvniecības, dizaina un pilsētplānošanas nozaru un organizāciju eksperti, kas ir vairāk nekā jebkuru citu gadu iepriekš. Tas savukārt liecina par skates mērogu un ļauj sagaidīt augstu objektu vērtēšanas kvalitāti,” piebilst G.Princis.

Šogad balvas pretendentu reģistrs ir iedalīts šādās kategorijās:

- biroju ēkas;
- daudzdzīvokļu nami;
- izglītības iestādes;
- muzeji un baznīcas;
- ražošanas ēkas;
- tirdzniecības ēkas;
- transporta infrastruktūra;
- veselības aprūpes iestādes;
- viesnīcas.

Ar detalizētu informāciju par 2017. gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītajiem objektiem jeb dalībnieku reģistru iespējams iepazīties Rīgas pilsētas arhitekta biroja vietnē.

2017. gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītos objektus vērtēs kompetenta žūrija: Latvijas Arhitektu biedrības pārstāvji Helēna Gūtmane, Ilze Rukšāne, Iveta Grīviņa, Jānis Lediņš, Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji Egons Bērziņš, Guntis Grabovskis, Jānis Krastiņš, Vilnis Šlars, Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji Artis Dzirkalis, Juris Monvīds Skalbergs, Raimonds Eizenšmits, Viesturs Briedis, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes pārstāvji Maija Križmane, Andris Veinbergs, Mārtiņš Žvīgurs un biedrības “Zaļās mājas” pārstāvis Kristaps Ceplis.

Skates dalībniekus – būves un to autorus – varēja izvirzīt Rīgas pilsētas arhitekta birojs, vietējo pašvaldību un valsts iestādes un nevalstiskās organizācijas, kā arī jebkura juridiska un fiziska persona – jaunā projekta autors, īpašnieks, attīstītājs, pārvaldītājs un lietotājs. Kritēriji būvju iekļaušanai skates dalībnieku sarakstā bija: fakts, ka tās nodotas ekspluatācijā 2016. gadā, un to nozīme pilsētvides kvalitātes un pilsētas arhitektūras kvalitātes nodrošināšanā.

Skati „Gada balva Rīgas arhitektūrā” organizē pašvaldības aģentūra „Rīgas pilsētas arhitekta birojs” sadarbībā ar Rīgas domes struktūrvienībām un partneriem – biedrībām: Latvijas Arhitektu savienību, Latvijas Būvinženieru savienību, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi, Latvijas Ainavu arhitektūras biedrību un biedrību “Zaļās mājas”. Tā notiek vairākos posmos: būvju izvirzīšana skatei un skates dalībnieku reģistra veidošana; skates dalībnieku vērtēšana un balvas pretendentu atlase; balvas pretendentu vērtēšana un lēmuma pieņemšana par galvenās balvas un atzinību ieguvējiem; arhitektūras sasniegumu prezentācija un 2017. gada balvas Rīgas arhitektūrā pasniegšana.

Atbilstoši tradīcijai Gada balva Rīgas arhitektūrā tiek pasniegta oktobra pirmajā pirmdienā – Pasaules Arhitektūras dienā – kas šogad tiks atzīmēta 2. oktobrī.

Plānots, ka tradicionāli balva tiks pasniegta iepriekšējā gadā par labāko atzītajā būvē – Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā. Aizvadītajā gadā balva “Par inovatīviem tehniskajiem un iekštelpu organizatoriskiem risinājumiem, radot studēt vēlmi veicinošu un mūsdienīgu vidi” tika piešķirta tās autoriem arhitektiem Vitai Polkovņikovai, Inai Kuļikovskai, Kristapam Bautram, Dacei Zariņai, Raivim Liepiņam, Madarai Plāciņai, Alisei Jēkabsonei un ainavu arhitektei Ingūnai Rozentālei.

Lai izceltu un popularizētu sasniegumus Rīgas arhitektūrā, sekmējot kvalitatīvas pilsētvides attīstību, un apzinātu arhitektu veikumu, jaunāko objektu skate tiek organizēta kopš 2006. gada. Tās mērķis – rosināt profesionālu diskusiju par vērtībām pilsētas arhitektūrā un kritērijiem kvalitatīvas pilsētvides novērtēšanā un veicināt sabiedrības pieprasījumu pēc kvalitatīvas dzīves telpas, ar to vairojot sabiedrības izpratni un līdzdalību un veidojot pieprasījumu pēc kvalitatīviem pakalpojumiem arhitektūrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti