Kultūras ziņas

Jura Jurjāna "Mīlestības vēstījums"

Kultūras ziņas

Nav valsts garantiju, nav Luvras izstādes

Laikmetīgās porcelāna rotas no Ungārijas

Ungāru rotu mākslinieces izstādē - jūgendstils, porcelāns, sieviešu spēks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” šobrīd goda vietā laikmetīgās porcelāna rotas - Ungārijā pazīstamās mākslinieces Eržēbetas Pappas veidotie juvelierizstrādājumi. Kaut arī tajos dominē ungāru tradicionālās formas un krāsas, darbos pamanāma arī spēcīga jūgendstila ietekme - tieši tādēļ izstāde notiek jūgendstila muzejā.

Rotu māksliniece Eržēbeta Pappa stāsta – kaut apzinās, ka visas sievietes ir skaistas, tomēr rotaslietas spēj “katrai iedod klāt kādu stāstu, neatkarīgi, ko viņa par sevi domā. Rotas vienmēr iedod klāt kaut ko pozitīvu.”

Eržēbeta Pappa rotas rada jau desmit gadus. Šajā laikā viņas zīmols “Zema” ir iekarojis savu vietu gan Ungārijas, gan ārvalstu rotu mākslas vidē.

Izstādē Rīgas Jūgendstila centrā šobrīd ir aplūkojamas dažas no mākslinieces radītājām kolekcijām. Tajās dominē gan jūgenda līnijas, gan senie ungāru ornamenti.

“Ungāru sieviešu skaistums sakņojas senos laikos, mūsu senčos, tajā dažādībā, ko esam mantojuši. Tas redzams gan ķermenī, gan kustībās, gan strāvojumā, ko izstaro sievietes. Šis mantojums ir ļoti būtisks,” uzskata māksliniece.

Viņas rotu kolekcijā “Senais spēks” mūsdienu formās iekļauti senču ornamenti - “zīmes no pirmsmūsu ēras laikiem līdz pat pāris gadsimtiem senai vēsturei.

Manuprāt, sieviete, kura nēsā šādu rotu un ir spējīga ar to saplūst, būtībā arī ir šis senais spēks. Par to esmu pārliecināta,” uzsver Pappa.

Mākslinieces rotas ir oriģinālas arī izmantotajā materiālā. Tās ir gatavotas no porcelāna, pievienojot zeltu un sudrabu. Ungārija ir viena no senākajām porcelānražotājvalstīm Eiropā. Taču zīmols “Zema” lepojas arī ar ekoloģisko materiāla apstrādi.

Māksliniece atklāj, ka porcelāna izgatavošanā tiek izmantoti tikai dabīgi materiāli. Turklāt porcelāna rotu izgatavošanai esot izstrādāta īpaša recepte.

“Izmantojam tikai roku darbu, bet ražošanas procesa blakusproduktus lietojam atkārtoti kā izejmateriālu.

Porcelāna apdedzināšanai nepieciešama augsta temperatūra, kuru mēs iegūstam no saules paneļu radītās elektrības. Tāpēc mūsu rotas ir videi draudzīgas,” atklāj Pappa.

Starp izstādē aplūkojamajiem mākslinieces darbiem ir eksponēts arī rotu ansamblis “Rīga”. Tajā uzsvērti “Art Nouveau” elementi. Šo darbu māksliniece ir veltījusi Rīgas Jūgendstila centram, un tam atvēlēta īpaša vieta ekspozīcijā.

“Zema” rotu izstāde būs skatāma līdz 1. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti