UNESCO mantojuma sarakstā iekļauj arhitekta Raita darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļāvusi amerikāņa Frenka Loida Raita darbus. Eksperti Raitu dēvē par cilvēku, kurš ietekmēja arhitektūras attīstību visā pasaulē. 

UNESCO sarakstā iekļautas astoņas Raita radītās ēkas, tomēr lielāko ievērību pasaulē guvusi 1935. gadā Pensilvānijas štata dienvidrietumos uzbūvētā “Māja virs ūdenskrituma”. Tā visspilgtāk iemieso koncepciju par organisko arhitektūru un funkcionālismu, kurai raksturīgs atvērts plānojums, robežu nojaukšana starp  iekšējo un ārējo telpu, kā arī tolaik jaunu materiālu – betona un tērauda izmantošana.

Šīs vērtības raksturo arī Gugenheima muzeja  un citas viņa projektētās ēkas.

“Raits teica, ka lielam arhitektam jābūt sava laika, dienas un laikmeta izskaidrotājam. Pazīstams arhitektūras vēsturnieks teicis, ka Frenks Loids Raits bijis pirmais arhitekts, kurš viens pats mainīja veselu kontinentu. Bet eksperts bija pārāk pieticīgs. Raits izvirzīja sev divus mērķus – definēt vai pat radīt 20.gadsimtu, kā arī pārdefinēt cilvēku esību,” komentēja profesors Džons Lobels.

UNESCO mantojuma sarakstā Azerbaidžānā notiekošajā organizācijas sanāksmes sarakstā iekļautas arī kultūrainavas Itālijā un Spānijā, sakrālās celtnes Portugālē un Krievijas pilsētā Pleskavā un citi objekti. Eksperti arī atzina senu raktuvju kompleksa kultūrvērtību Polijā, kas izmantotas krama ieguvei neolīta un bronzas laikmetā no 4. gadu tūkstoša pirms mūsu ēras. Šis materiāls tika plaši izmantots cirvju un citu sadzīves priekšmetu izgatavošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti