Kultūras ziņas

"Pavasaris" Ilzes Vītoliņas tērpu skicēs

Kultūras ziņas

Žebera "Ceļš pie patērētāja"

Noslēdzas Venēcijas Arhitektūras biennāle

Tehnoloģiju invāzija. Noslēdzas Venēcijas Arhitektūras biennāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Noslēgusies 17. Venēcijas arhitektūras biennāle. Kopš 21. maija tā bija pieejama publikai klātienē, bet pēc igauņu iniciatīvas izveidotā digitālā portālā notikumiem varēja sekot arī attālināti. Latvija Arhitektūras biennālē ar savu paviljonu piedalījās devīto reizi un bija viena no šī gada 42 dalībvalstīm.

Biennāles kopējā statistika vēl tiek apkopota, bet tikai nedēļas nogalē pirms izstādes slēgšanas to apmeklēja 300 000 cilvēku, ļoti daudz uz Venēciju devās ne tikai tūristi, bet paši itāļi.

17. arhitektūras biennāles kurators Hašims Sarkiss, sniedzot interviju Latvijas Televīzijai, atzina – tehnoloģiju invāzija ir viena no šī gada aktuālajām tēmām: "Šajā bienālē tiek prezentētas jaunas tehnoloģijas, kas šobrīd vēl nav integrētas arhitektūrā. Tehnoloģijas, kas ir saistītas ar dzīvesstilu, bioloģiju, ķīmiju. Un tas ir solījums nākotnei.

Arhitektūru vienmēr virza tehnoloģijas."


Igauņiem bija askētisks, bet pilsētvides problēmas akcentējošs paviljons tieši līdzās latviešiem. Igaunijas paviljona gide Kerli Ritvala akcentēja, ka cilvēku pārblīvētība pilsētās rada daudz problēmu un ir jādomā, ko darīt ar cilvēkiem, viņu mājām un publiskajiem parkiem.

Šogad par laureātiem tika atzīts Apvienoto Arābu Emirātu paviljons, viņi demonstrēja jauna, inovatīva materiāla iespējas, bet Latvija Venēcijas Arhitektūras biennālē izcēlās ar atraktivitāti.

Venēcijas Arhitektūras biennāles "Zelta lauva" piešķirta Apvienoto Arābu Emirātu paviljona...
Venēcijas Arhitektūras biennāles "Zelta lauva" piešķirta Apvienoto Arābu Emirātu paviljonam

Jau 2020. gada pandēmijas pauzē Baltajā naktī Doma laukumā tapa parafrāze par mūsu paviljona "Tas nav domāts tev, tas domāts ēkai" tēmu, kur trubas pārņem visu dzīvojamo telpu. Latvijas paviljons Venēcijā pulcēja gan arhitektus, gan dejot pratējus, lai iemēģinātu interaktīvo grīdu, kas reaģē uz katru kustību ar skaņas un gaismas efektiem.

Jautāts, vai biennāle spēj paredzēt nākotni, kurators Hašims Sarkiss skaidroja:

"Mēs neprognozējam nākotni, mēs to veidojam. Un tā veido biennāles būtisku segmentu."

Kā mēs visi dzīvosim kopā – tas ir būtiskākais jautājums, ko uzdod šī gada arhitektūras biennāle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti