Dienas ziņas

Likvidē senu mazuta piesārņojumu

Dienas ziņas

Dzīvības glābs divatā

Stāmerienas pilī turpinās atjaunošanas darbi

Stāmerienas pils galvenajā tornī atgriežas vējrādītājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turpinoties Stāmerienas pils atjaunošanas darbiem, tās galvenajā tornī atgriezies vēja rādītājs. Pēc atjaunošanas tajā ievietota kapsula nākamajām paaudzēm. Pils ārpuses uzlabošanas darbi noslēgsies rudenī. Būvnieki rēķina, ka darbu vairs nav daudz, bet tie esot nozīmīgi un nedrīkstot sasteigt.   

19. gadsimtā celtā Stāmerienas pils ilgstoši ir bijusi sliktā stāvoklī. Iepriekšējais pils nomnieks diez ko nav saimniekojis. Pēc ilga tiesāšanās procesa pirms dažiem gadiem Gulbenes novada pašvaldība kļuva par pils apsaimniekotājiem.

Pilī gan darbu daudz, sākts ar steidzamākajiem – jumta atjaunošanas un fasādes uzlabošanas.

 “Šobrīd tiek sakārtotas pašas primārās lietas, tas ir, jumts, jumta segums, lai netecētu, nebojātu pārējo jumta konstrukciju un pārsegumus. Tāpat arī logi un fasāde, lai nebūtu tā kā iepriekš – ar izsistiem logiem, caurvēju,” stāstīja Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas vadītājs Jānis Barinskis.

Arī būvnieki apstiprina, ka atjaunošana pilij bija nepieciešama.

 “Iepriekš visi darbi, kas te bija veikti, bija veikti par sliktu pilij. Savā laikā, kad šeit vēl bija tehnikums, tika izbūvēts jumta stāvs, izlauztas jumta konstrukcijas, sataisīti mācību kabineti,

līdz ar to jumts zaudēja savu noturību, sašķobījās un sāka tecēt ūdens iekšā un nāca visas no tā izrietošās sekas,” stāstīja “RERE Meistari” projektu vadītājs Andris Sausiņš.

Tas arī liecina par to, ka līdz šim īsta saimniekošana šajā pilī nav bijusi.

Nu, piedzīvojot teju vai pirmos atjaunošanas darbus, pils galvenajā tornī pacelts vēja rādītājs, kurā ievietota kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm – tajā stāstīts par līdz šim zināmo pils vēsturi, kā arī ievietotas gan pašvaldības, gan būvnieku piemiņas lietas.

Paralēli pils atjaunošanai norisinās arī multimediālas ekspozīcijas veidošana, kas stāstīs par pils vēsturi.

“Mēs šo stāstu jeb pils vēstures leģendu varam rādīt uz pils ārējās sienas. Pašlaik strādājam pie tā projektā “Multimediālā atklāsme Stāmerienas pils ārtelpā”. Es ceru, ka ar šo ziemu un nākamo gadu un arī turpmākos gadus tad, kad iestāsies tumsa, varēs atbraukt un ieraudzīt, sadzirdēt, sajust šo pils stāstu,” sacīja Gulbenes novada Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja Edīte Siļķēna.

Plānots, ka atjaunošanas darbi Stāmerienas pilī noslēgsies šī gada novembrī, savukārt domē cerīgi raugās uz iespējām atjaunot arī pils iekšieni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti