Spriedīs par Okupācijas muzeja nākotnes attīstību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien, 6.janvārī, Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē tiks vērtēta Okupācijas muzeja piebūves projekta turpmākā virzība. Lai gan muzeja piebūves projekts ir guvis valdības atbalstu, tā virzību jau ilgstoši pavada asas diskusijas arhitektu un represēto organizāciju vidū, jo vairāki arhitekti uzskata, ka muzeja ēka vispār būtu jāatstāj nemainīgā izskatā, bet represētie ir pārliecināti, ka muzejam ir jāattīstās un jāiegūst jauni vaibsti.

Līdzšinējās būtiskākās diskusijas par Okupācijas muzeja piebūves projektu lielā mērā ir saistītas ar faktu, ka daudzu arhitektu skatījumā esošā muzeja ēka ir uzskatāma par sava laikmeta liecību un sava stila arhitektūras pieminekli, tāpēc tā būtu saglabājama esošajā veidolā. Bet piebūve pārāk būtiski pārveidotu sākotnējo ēku, un joprojām būtu disharmonijā ar pārējo Vecrīgas apbūvi, norādījuši vairāki arhitekti.

Savukārt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis pērn notikušā diskusijā par projektu tomēr atzina - lai gan kopumā muzeja apkaime ir attīstījusies, neņemot vērā inspekcijas viedokli, piebūve tomēr šīs apkaimes harmoniju būtiski neizjauks.

"Mēs esam ļoti aktīvi iebilduši savulaik pret Rātsnama atjaunošanu tādā veidolā, kā mēs to šodien redzam, un, protams, ka šajā vietā ir tāds neliels haoss vai nesakārtotība, bet tā tas ir izveidojies, un inspekcijas viedoklis nav ņemts vērā diezgan ilgstoši. Bet šobrīd mums ir jārisina, ņemot vērā to, kas tur uz vietas ir," norāda Juris Dambis.

Kultūras ministre Dace Melbārde norādīja, ka tādam objektam kā Okupācijas muzejam, ņemot vērā tā vēstījumu sabiedrībai, nav obligāti pilsētas vidē jāiekļaujas harmoniski: "Ir jāņem vērā vairāki faktori. Sākšu ar to, ka es arī piekrītu, ka tā ir simboliska ēka. Jautājums par to, vai tai tagad būtu kaut kā harmoniski jāieguļas pilsētas vidē. Es nezinu. Protams, arhitektiem ir sava atbilde, bet es varu pateikt kā vēsturniece, ko es par to domāju. Manuprāt šai ēkai nav jārada apstākļi, lai tā justos komfortabli, jo pati šī ēkas koncepcija ir, ka šīs ēkas uzdevums ir atgādināt un neradīt mums komfortablu sajūtu attiecībā uz vēsturi."

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas arhitekta atzinums šobrīd par iesniegto projektu ir negatīvs un projektam ieteikts neizsniegt būvatļauju, un rekonstrukcijas risinājumu ieceres attīstītājiem līdz 6.janvārim būvvaldē jāiesniedz muzeja rekonstrukcijas koriģētā iecere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti