Kultūra

Pabeigta Ilonas Brūveres filma "Ievainotais jātnieks" par Kārļa Zāles dzīvi

Kultūra

Festivāla "Skaņu mežs" 15. jubilejā klausītāji varēs iepazīt visplašāko žanru spektru

Notiks Somu dizaina ikonas Tapio Virkalas izstāde Rīgā

Somu dizaina ikonas Tapio Virkalas izstāde Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 13. oktobra līdz 5. decembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma izcilā somu dizainera Tapio Virkalas darbu izstāde “Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā”. Lakonisms, elegance un dabas motīvi raksturo Somijas dizaina klasiķa Tapio Virkalas daiļradi. Viņš ir Somijas dizaina ikona, kas iedvesmojis dažādu paaudžu māksliniekus visā pasaulē.

Tapio Virkala ir viens no pašiem slavenākajiem somu dizaineriem, viņa aktīvais periods ir aizvadītā gadsimta 40. līdz 80.gadi.

Viņa radošais devums ir ļoti plašs – diapazonā no plastmasas kečupa pudelēm un Finlandia vodka dizaina līdz stikla, metālmākslas un porcelāna priekšmetiem. Izstādē Rīgā redzēsim tieši šo otro viņa darbības daļu, tie būs izcilākie dizaina mākslas priekšmeti, ko radījis Virkala un par kuriem saņēmis arī starptautiskas balvas, to skaitā arī nozīmīgajās Milānas triennālēs.

Rīgā ieradusies Somijas stikla muzeja galvenā kuratore Uta Laurena, kura stāsta, ka izstādi ievada trīs blakus izvietoti darbi, kas ir visi ļoti slaveni un katrs veidots savā materiālā.

Uta Laurena : „Šī stikla skulptūra ar alni ir ļoti unikāla, radīta Milānas triennālei 1951.gadā, tai blakus ir putna figūra sudrabā, kas akcentē viņa daiļradē ļoti svarīgu tēmu, un tie ir PUTNI, bet trešais ir porcelāna objekts, kas raksturo viņa sadarbību ar slaveno Rozentāla rūpnīcu Vācijā. Visi šie darbi saņēmuši nozīmīgas dizaina balvas."

Šie trīs darbi arī simbolizē izstādes iekārtojumu, proti, tās viena daļa veltīta Tapio Virkalas stikla darbiem un sadarbībai ar arī Latvijā pazīstamo ražotni Iittala, otrā daļa ir stāsts par viņa veikumu sudrabā un darbību ražotnē Kultakeskus, bet trešā izceļ viņa porcelāna darbus, ko viņš radījis Rozentāla rūpnīcai Vācijā.

Izstāde sākas ar 40.gadu darbiem, viņa slavenajām stikla gailenēm, kas arī savā ziņā spilgti apliecina viņa daiļrades rokrakstu – stāsta izstādes koordinatore Velta Raudzepa: „Viņš ir lakonisks, ārkārtīgi tīrs un skaidrs formās, bieži vien stiklā ir izmantots kristālstikls, tās ir tādas smagnējas formas ar iespaidu no dabas, no ledājiem, no aisbergiem, arī no kokiem, no celmiem un citādām dabas formām. Viņš ļoti mīlējis putnus, to formas redzamas gan keramikā, gan sudrabā."

Ļoti interesants ir Tapio Virkalas veikums sadarbībā ar Rozentāla rūpnīcu Vācijā, tie ir ļoti eleganti porcelāna priekšmeti, to vidū slavenā vāze „Paperbag” un Virkalas izdomātais melnais porcelāns.

Fotogrāfijas liecina, ka Tapio Virkala bijis kolorīts arī savā vizuālajā tēlā, Uta Laurena stāsta, ka visai precīzu slavenā dizainera raksturojumu devusi kāda pazīstama Vācijas dizainere, kas ar Virkalu sadarbojās.

Uta Laurena : „Viņa allaž man teica, ka redz Virkalu kā somu lāci. Citkārt viņš varēja būt mīksts kā lācītis Tedijs, citkārt ļoti nikns kā īstens lācis, taču labākais, ka dusmas viņam ļoti ātri pārgāja un viņš atkal tapa ļoti jauks."

Kopumā izstādē „Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā” skatāmi aptuveni 500 Tapio Virkalas radītie dizaina priekšmeti, izstāde apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz decembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti